Hvilke holdninger har SVs velgere til dyrevelferd?
Dyrevelferd er et tema som engasjerer mange, og i forkant av høstens stortingsvalg har NOAH foretatt undersøkelser via Respons Analyse rundt viktige dyrevernsspørsmål. Undersøkelsen gir et godt innblikk i forventningene velgerne av Sosialistisk Venstreparti (SV) har til politiske tiltak for dyrs rettigheter.
Undersøkelsen* viser at flere av dagens praksiser i landbruket, går imot forventningene SV-velgerne har til hvordan dyr bør ha det. Den viser også at velgerne er opptatt av å øke rettsvernet til ville dyr og forby dyreforsøk. I tillegg vises motstand mot avlsoppdrett i dyrehager og et ønske om at myndighetene skal satse mer på plantebasert mat.

Selv om SV tidligere har stemt for dyrevennlige tiltak, slik som styrking av dyrevelferdsloven og forbud mot pelsdyrsoppdrett, har partiprogrammet vært sparsomt for konkrete satsinger for dyrene. Undersøkelsen viser tydelig at et flertall av SVs velgere forventer handling og mer engasjement for dyrevelferd fra sitt parti.
SV går imot velgerne sine om strafferammer for kriminalitet mot dyr
Flere partier, inkludert Venstre, Høyre, FrP, Rødt og MDG, støttet forslaget om å heve straffenivået for grov dyremishandling – noe også Økokrim har anbefalt for å styrke dyrs rettsvern. Likevel stemte SV sammen med AP og SP imot forslaget da det ble behandlet på Stortinget ifjor – noe som faktisk går imot hva deres egne velgere mener. I en undersøkelse fra 2023 sier 75% av SV-velgerne at strafferammen for dyremishandling bør økes, mens bare 3% er imot.
75% av SV-velgerne vil at strafferammen for dyremishandling skal økes.
SV’s velgere ønsker strengere regler for kyllinger, griser og kuer
Flertallet av SV-velgerne ønsker konkrete endringer for kyllinger, griser og kuer. Hele 90% av svarer at det bør bli forbudt å avle kyllinger som vokser så raskt at de får unormal gange, mens kun 3% er imot dette. Kyllingene som slaktes i Norge vokser så raskt at de får alvorlige helseproblemer, og ved 4-5 ukers alder har flere fugler problemer med å gå.

Under 1% av grisene i industrien i Norge har tilgang til uteareal, og dette er noe velgerne er sterkt imot. 86% av SV-velgerne mener det bør bli forbudt å holde griser innendørs hele livet, mens kun 5% er uenige i dette.
90% av svarer at det bør bli forbudt å avle kyllinger som vokser så raskt at de får unormal gange.
I melkeproduksjonen skilles kalver fra mødrene rett etter fødselen, til tross for at forskning viser at kuer og kalver danner sterke sosiale bånd. 76% av SV-velgerne mener at praksisen der kalven blir tatt fra mor rett etter fødselen bør forbys, mens kun 3% er uenige.

Alt i alt mener et stort flertall av SVs velgere (85%) at det ikke er akseptabelt at dyr lider som følge av produksjonen av kjøtt, mens kun 5% er uenig. 75% mener også at masseproduksjon av dyr generelt bør begrenses, der bare 4% er uenige.
Klart flertall av SV-velgere kritisk til slaktemetoder
Metodene som benyttes ved slakt av dyr i landbruket er ikke like godt kjent blant befolkningen som andre dyrevernsspørsmål, men allikevel viser undersøkelsen at et stort flertall av SVs velgere er kritiske til slakten.
87% av SV-velgerne mener at kjøttproduksjon ikke er akseptabelt dersom dyrene påføres lidelse ved slakt.
Griser bedøves ofte med CO2-gass, til tross for at Veterinærinstituttet uttaler seg om smerte og ubehag for dyrene. Kyllinger utsettes for CO2-bedøvelse eller elektrisk sjokk i vannbad, hvor det kan være utfordrende å sikre full bedøvelse før avliving.

Kyr avlives med boltpistol, men dersom skuddet ikke treffer nøyaktig, risikerer de å være ved bevissthet under avblødning. 87% av SV-velgerne mener at kjøttproduksjon ikke er akseptabelt dersom dyrene påføres lidelse ved slakt, der kun 4% er uenig.
Klar motstand mot fiskeoppdrett og tråling blant SVs velgere
Den norske fiskeoppdrettsnæringen møter økende kritikk, både med tanke på dyrevelferd og miljøpåvirkning. Når velgerne blir spurt om etikken rundt næringen, er hele 81% enige i at fiskeoppdretten er «etisk uforsvarlig», og bare 9% uenig. Over halvparten (67%) er også enige i at oppdrettsnæringen bør fase ned fiskeoppdretten istedenfor å fremme økt vekst, mens kun 15% er uenige.
81% av SV-velgerne er enige i at fiskeoppdretten er «etisk uforsvarlig».
Et stort antall (87%) ønsker også bedre vern av havet, og synes at trålefiske bør forbys i marine verneområder.
SV-velgerne vil ha mer satsing på plantebasert mat
I Danmark har de allerede satt i gang en nasjonal handlingsplan for å øke forbruket av plantebaserte matvarer, men slike tiltak finnes ikke i samme omfang i Norge. 86% av SV-velgerne ønsker en lignende plan og mener det bør jobbes for tiltak som gjør plantebasert mat billigere og mer tilgjengelig her i landet. I tillegg oppgir 74% av velgerne at de ønsker å spise mer vegetarisk og plantebasert i fremtiden.
86% av SV-velgerne mener det bør jobbes for tiltak som gjør plantebasert mat billigere og mer tilgjengelig her i landet.
Over halvparten av velgerne (62%) ønsker også at mer av de norske landbrukssubsidiene til produksjon av kjøtt- og meieriprodukter skal brukes til å vri produksjonen over til mer plantebasert matproduksjon. Det er tydelig at SV-velgerne generelt ønsker et mer etisk landbruk, og et klart flertall på 80% vil også ha slutt på importen av foie gras, der bare 2% er uenig.
SVs velgere ønsker bedre vern av rovdyr
SV har nylig fremmet forslag om å endre reglene for nødverge ved skyting av rovdyr. Forslaget åpner for å skyte rovdyr dersom det anses «overveiende sannsynlig» at de kan angripe husdyr, noe som i praksis vil gjøre det svært vanskelig å straffe ulovlig jakt av de truede rovdyrene.

Forslaget går imot hva flertallet av SVs velgere ønsker. 70% mener at skyting av truede rovdyr bidrar til mindre toleranse for rovdyr. 67% mener at myndighetene bør prioritere tiltak som ikke innebærer skyting. Nesten alle av respondentene som stemmer SV (92%) mener at myndighetene har en forpliktelse til å sørge for at ingen dyr i norsk natur er utrydningstruet, og kun 3% er uenig. En like stor andel mener også at jakt på rødlistede arter bør stanses helt.
92% av SV-velgerne mener at myndighetene har en forpliktelse til å sørge for at ingen dyr i norsk natur er utrydningstruet.
Jakten på ulv som tillates av myndighetene, har fått sterk internasjonal kritikk. I desember 2024 åpnet Bernkonvensjonen en sak mot Norge, etter klage fra NOAH. De ba også regjeringen om å avstå fra å skyte ulveflokker eller par i ulvesonen. Undersøkelsen viser at et flertall av SV-velgerne er enige i Bernkonvensjonens kritikk. 67% er for å la ulven få leve i ulvesonen, mens kun 15% er uenige.

Et stort flertall av velgerne (79%) er enige i at ulver er viktige for økosystemet de er en del av. Når det gjelder Statens Naturoppsyns «hiuttak» av jerv, finnes det skepsis blant SVs velgere. Over dobbelt så mange (47%) er enige at det bør bli slutt på denne praksisen, enn de som er uenige (12%).
SVs velgere ønsker bedre beskyttelse av dyr i den nye viltloven
I det nye forslaget «viltressursloven», legges det til rette for jakt i yngletiden. Dette er en praksis et klart flertall av SV-velgerne er imot. 79% er enige om at ville dyr ikke bør tas livet av mens de har unger, mens kun 8% er uenig. Over halvparten av velgerne er også enige i at skogshogst i dyrs og fuglers yngle- og hekketid bør forbys der 78% er enig, mens kun 6% er uenig. 56% ønsker et forbud mot bruk av skuddpremier.

69% av SV-velgerne mener at jakt med høy risiko for skadeskyting, slik som skyting på fugler i flukt, bør forbys. Kun 7% er uenig. Også smertefull fellefangst, som det er lov å drive som hobby, er de imot. Hele 75% vil ha forbud mot fellefangst, bare 7% er imot.

Myndighetene har brukt tid på å vurdere å tillate jakt med pil og bue, men også dette møter stor motstand blant de som stemmer SV. Et overveldende flertall (87%) mener at dette forbudet bør opprettholdes. Kun 5% er uenige.
81% av SVs velgere mener man ikke bør ta livet av ville dyr primært for rekreasjonens skyld.
Undersøkelsen viser at 68% ønsker å forby hijakt på rev og grevling som rekreasjon, mens 9% er imot. Mange er imidlertid ikke kjent med jaktformen. Samtidig svarer også 81% at de er enige i at man ikke bør ta livet av ville dyr primært for rekreasjonens skyld, mens bare 10% er uenig.

Det er tydelig at SV-velgerne er engasjert i å verne om de ville dyrene i Norge, men også i andre land. 88% ønsker nasjonalparker hvor ville dyr får være i fred fra jakt, der bare 6% er uenig. Hele 83% mener det bør etableres flere faunapassasjer på norske veier for å legge til rette for deres bevegelse og hindre påkjørsler.
88% av SVs velgere ønsker nasjonalparker hvor ville dyr får være i fred fra jakt.
I tillegg synes over halvparten (65%) at staten bør støtte opprettelse av rehabiliteringssentre for skadde ville dyr i Norge, slik man har i flere land. 95% mener også at Norge bør stanse import av jakttroféer fra truede arter.
SV-velgerne vil ha slutt på hvalfangst og selfangst
Norge er ett av få land som fortsatt driver med kommersiell hvalfangst og selfangst, til tross for internasjonal kritikk. Norge har også motsatt seg å bli med i den internasjonale fredningsavtalen for hval. Dette går imot hva flertallet av SV-velgerne mener. 54% ønsker at Norge slutter seg til den internasjonale fredningsavtalen for hval og avvikler hvalfangst, der kun 15% er uenige i dette.

Bekymringen for dyrevelferd i hvalfangsten er også tydelig. 74% synes det er uakseptabelt at nærmere 1 av 5 hvaler ikke dør umiddelbart i fangsten og at noen bruker opptil 25 minutter på å dø. Bare 5% er uenige i dette.
77% er også enige i at det er uakseptabelt at over ⅔ av hvalene som blir drept er hunner, der omtrent halvparten av dem er drektige, kun 5% er uenige. Ved spørsmål om hvalfangst bør reduseres på grunn av forskning som viser deres sentrale rolle i økosystemet, er 73% enige, og et mindretall (15%) uenige.
73% av SV-velgerne enige om at hvalfangst bør reduseres på grunn av forskning som viser deres sentrale rolle i økosystemet.
Når det gjelder kommersiell selfangst, viser undersøkelsen at 63% mener den ikke bør fortsette å bli subsidiert av staten, der kun 11% mener subsidiene kan opprettholdes. Et klart flertall (64%) av velgerne ønsker også at den kommersielle selfangsten stoppes helt, der kun 13% er uenige.
Flertall av SVs velgere vil forby pelsimport til Norge
SV har vært en tydelig motstander av pelsdyroppdrett siden NOAH møtte partiets daværende leder, Kristin Halvorsen i 1998. De ble det første stortingspartiet som tok avstand fra næringen, og i sitt program slo de fast at «Det har vist seg at det ikke er mulig å kombinere god dyrevelferd med pelsdyrhold».
74% av SV-velgerne mener at Norge også bør forby import av pels.
Forbudet mot pelsdyrhold ble endelig vedtatt i 2018, men Norge tillater fortsatt import av pelsprodukter. 74% av SV-velgerne er uenige i dette og mener at Norge også bør forby import av pels, mens kun en liten andel på 5% mener importen kan fortsette.
Tydelig skepsis til dyrehager som underholdning blant SV-velgerne
NOAH har merket en økende kritikk mot dyrehager de siste årene – også hos SVs velgere. 52% av disse mener at hold av ville dyr i fangenskap er en utdatert praksis som bør fases ut, mens kun 15% er uenige.
Det er også et klart flertall av velgerne som mener dyrehager ikke bør avle dyreunger når det er fare for at de må avlives på grunn av plassmangel, noe som er en vanlig praksis hos dyrehager i Norge. Her er 85% av velgerne enige, mens kun 3% er uenig.

Forsøksdyrs lidelser – SVs velgere vil ha forbud
SVs velgere ønsker en mer etisk og dyrevennlig forskning, da hele 89% er enige i at det bør være forbudt å utføre smertefulle dyreforsøk, og kun 2% er uenig. Et stort flertall av velgerne (74%) ønsker også at Norge bør prioritere satsing på dyrefrie metoder innenfor forskning.
*NOAH – for dyrs rettigheter er en partipolitisk nøytral organisasjon. Et av NOAHs viktigste arbeidsområder er å endre lover og regler for å styrke dyrevelferden for alle dyr. Undersøkelsesresultatene er basert på undersøkelser utført av Respons Analyse i oktober/november 2024, og en fra 2023 på et landsrepresentativt utvalg. Feilmarginen er på rundt ±3,1 prosentpoeng ved et 95% konfidensintervall for et utvalg på 1000 respondenter.
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.