"WhaleWash": ESPA-film lansert av NOAH

"WhaleWash" er en film om norsk hvalfangst. Om lidelsen, om meningsløsheten og om hvordan næringen selv ser på fangsten. Her på NOAHs sider kan nå du se filmen!

Vet du hvordan det ser ut når en hval bruker 20 minutter på å dø? En av fem hvaler risikerer en slik skjebne i norske farvann. Vet du at norske myndigheter ikke egentlig har oversikt over vågehvalbestandens utvikling, og at det kan være miljøgifter i hvalkjøtt? «WhaleWash» går igjennom problemene med hvalfangst i Norge – enten det gjelder dyrevelferd, miljø eller helse. Se filmen øverst på siden, husk å trykke på «teksting» for norsk tekst.

Avsløringer fra norsk hvalfangst

Norske forskere avdekker i filmen at hvalkjøtt ikke nødvendigvis er trygt å spise, og kan inneholde betydelige nivåer av miljøgifter. Filmskaperne følger hvalfangstbåtene, og filmer en hval som lider i 21 minutter med skudd i kroppen. De filmer også hvordan hvalene fanges i større mengder mens de beiter inne lengst kysten sammen med andre hvalarter. Men hvalfangerne kommer også til orde, og får fortelle hvorfor de driver fangst. Også de som selger hvalkjøtt har en rolle i filmen, og avslører at de ser «hele verden» som marked for hvalkjøtt, og at de også ønsker å fange flere arter.

Hval lever etter skudd
En hval lever i 21 minutter etter skudd, og blir skutt flere ganger. Man ser hvalen puste fra blåsehullet. Foto: ESPA

Verdenspremiere av hvalfilm i Norge

Filmen er laget av ESPA, og ble lansert i Norge av NOAH august 2023. På verdenspremieren kom en rekke kjente stemmer, faginstanser, politikere, media og spesielt inviterte gjester fra frivillige organisasjoner som engasjerer seg for dyr og miljø. Influenser Sophie Elise var NOAHs hoved-støttespiller for lanseringseventet, og uttalte etter filmen: «Hadde jeg ikke vært engasjert allerede, så er jeg sikker på at jeg ville blitt det etter å ha sett denne filmen.» Se bilder og film fra verdenspremieren.

Samtale om film om hvalfangst - Sophie Elise, Une Bastholm, Siri Martinsen
Panelsamtale etter filmen med influenser Sophie Elise, stortingspolitiker Une Bastholm og leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto :NOAH

Signer gjerne NOAHs underskriftskampanje mot hvalfangst.

På NOAHs temasider kan du lese mer om hvalfangst og hvaler.