NOAH presenterer verdenspremiere på hvalfilm


Tirsdag 29. august lanserte NOAH, sammen med ESPA (Endangered Species Protection Agency), dokumentaren "Whale Wash". Filmen viser norske hvalers dødskamp for første gang og har skapt engasjement blant publikum, politikere og media.

ESPA har over lengre tid kartlagt den norske hvalfangsten. Ved hjelp av droner og avansert kamerautstyr har de klart å fange hvalenes siste øyeblikk på film. Dette har aldri før blitt vist til allmennheten.

– Denne filmen gir oss et unikt innblikk i hvordan hvalfangst foregår i praksis, og hva hvalene utsettes for i dødsøyeblikket. NOAH mener dette er viktig folkeopplysning. Filmen setter også fingeren på flere selvmotsigelser i myndighetenes argumentasjon for å fortsette fangst, etter at nesten hele resten av verden har sluttet, sier leder og veterinær i NOAH Siri Martinsen.

NOAHs leder Siri Martinsen og filmskaper for ESPA, Peter Carr.

Filmteamet tok turen til Norge i anledning verdenspremieren:

– Etisk sett er harpuneringen sjokkerende. Kommersielt sett, henger ikke fangsten på greip. Og konsum av hvalkjøtt kan til og med utsette mennesker for skadelige giftstoffer. Dette er noe av det vi fant gjennom dette filmprosjektet, sier filmskaper Peter Carr i ESPA.

«Whale Wash» illustrerer hvalenes lidelser under fangsten og se nærmere på hvorfor Norge tviholder på denne såkalte «tradisjonen». I traileren øverst i saken kan du se glimt fra filmen. Vi minner om at filmen ikke passer for de minste.

 

Siri Martinsen og Une Bastholm

Panelsamtale med Siri Martinsen, Une Bastholm og Sophie Elise

29. august var det verdenspremiere på filmen, og over 100 kjente fjes, politikere, journalister og støttespillere hadde tatt turen for å få med seg denne viktige filmen. Etter filmen ble det en panelsamtale med stortingsrepresentant for MDG, Une Bastholm, influenser Sophie Elise, og leder i NOAH, Siri Martinsen.

Sophie Elise Isachsen har engasjert seg for dyrs rettigheter i mange år, og har støttet flere av NOAHs kampanjer for dyrs rettigheter. Tidligere i år reiste NOAH og Sophie Elise til Andenes på hvalsafari og fikk oppleve hval på nært holdt. Det berører henne å se lidelsen hvalene blir utsatt for i «Whalewash»: «Jeg tror filmen kan fange mange som ikke bryr seg umiddelbart. (…) Hadde jeg ikke vært engasjert allerede, så er jeg sikker på at jeg ville blitt det etter å ha sett denne filmen.»

«Jeg tror filmen kan fange mange som ikke bryr seg umiddelbart. (…) Hadde jeg ikke vært engasjert allerede, så er jeg sikker på at jeg ville blitt det etter å ha sett denne filmen.» – Sophie Elise, influenser

 

Fra panelsamtale med Sophie Elise Isachsen, stortingsrepresentant for MDG, Une Bastholm og NOAHs leder Siri Martinsen

«Whalewash» skaper engasjement

Journalist og Naturfilmskaper Frode Stang var en av dem som var på verdenspremieren av Whalewash.. Til NOAH sier han: Jeg tror denne filmen kan ha veldig stor effekt (…). Når folk får se dette vil det reise folkeopinionen (…) og det vil gi gjenklang langt inn i stortinget.

I etterkant av lanseringen har filmen blant annet blitt omtalt i Dagbladet. Klikk her for å lese.

«Jeg tror denne filmen kan ha veldig stor effekt (…). Når folk får se dette vil det reise folkeopinionen (…) og det vil gi gjenklang langt inn i stortinget.» – Frode Stang, journalist og naturfilmskaper

 

NOAHs leder Siri Martinsen med journalist og naturfilmskap Frode Stang

 

Fra panelsamtale med Sophie Elise Isachsen, Une Bastholm, Peter Carr og Siri Martinsen.

 

Fashioninfluenser Amina Louragli

 

Artist Ella A
Artist Ella A

 

Influenser Kristjana Vera

 

Nå kan du se «Whalewash» på NOAHs sider

Fra 1. september kan du se hele filmen online fra NOAHs sider.

Se Whalewash her. 

Har du husket å signere vår underskriftskampanje mot hvalfangst?

Over 11,000 mennesker har signert. Hjelp oss med å nå 15,000 signaturer!

Signer underskriftskampanjen mot hvalfangst her.

 

Vil du støtte NOAHs arbeid for hvalene?

Bli medlem!