Forgifter for profitt

av Jan Magnus Weiberg-Aurdal, hovedfoto: BUAV

Den siste undercover-operasjonen til British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) avslørte den forferdelige undertrykkelsen av dyr skjult bak dørene til det tyske selskapet Covance - et av de største primatlaboratoriene i verden.

I løpet av fem måneder jobbet den utplasserte BUAV-agenten “Marcus” som dyretekniker hos Covance i den tyske byen Münster. Der var han daglig vitne til lidelsen som apene (blant annet gravide hunn-aper) gjennomgikk dag ut og dag inn, på grunn av smertefull farmasøytisk testing, og overgrep fra de ansatte. De fleste apene var separert fra hverandre i trange og sterile metallbur i alt fra et par måneder og opp til tre år, før de til slutt ble drept. Og alt dette mens de jevnlig ble pumpet fulle med de giftstoffer og medisiner som det til enhver tid ble testet på. Ikke overraskende viste mange av apene alvorlig stereotyp adferd, som er et klassisk symptom på alvorlig fortvilelse og stress.

Plaget av de ansatte

I tillegg til de plagene apene led som følge av testingen, fikk flere også føle de ansattes vold og aggresjon. ”Marcus” observerte, og filmet, ved flere anledninger at ansatte var aggressive overfor dyrene. De moret seg ofte med å erte og gjøre narr av apene, ofte også mens testene pågikk. For eksempel ble apene tvunget til å ”danse” til musikk fra radioen, og også til å svinge på hodet i takt mens en annen ansatt prøvde å føre et fôringsrør ned i halsen på den.

«De fleste apene var separert fra hverandre i trange og sterile metallbur i alt fra et par måneder og opp til tre år, før de til slutt ble drept.»

”Marcus” forteller selv fra hendelsen i sin dagbok: ”(…)…Forskeren fikk så endelig dyttet røret ned i halsen på dyret, og pumpet magen full av det aktuelle teststoffet. Apen så plutselig ut til å gå inn i en dyp sjokktilstand, og sluttet å kjempe imot. Bare øynene vitnet om den panikken og redselen han følte. Etter at doseringen var ferdig, dro en av de ansatte apen opp etter den ene armen og kastet han bokstavelig talt inn i buret igjen, før døren ble lukket igjen.”

Kampanjeansvarlig i BUAV, Wendy Higgins, er sjokkert over forholdene som apene lever under.

– Disse apene ble regelrett latterliggjort, plaget og grovt utnyttet over lang tid. Man får et veldig klart inntrykk av at de ansatte følte seg helt frie til å behandle dyrene som de ville, og at den generelle kulturen i selskapet ikke var å bry seg, sier hun.

Covance holder kjeft

Til tross for de alvorlige avsløringene, har faktisk ikke Covance uttalt seg direkte til BUAVs mange henvendelser.

– Det eneste de har gjort er å forsøke å fjerne undercover-bildene fra vår nettside gjennom sine advokater. Og de har også kontaktet vår agent ”Marcus” og flere tyske dyrerettighetsforkjempere, i desperate forsøk på å dysse saken ned, forteller Higgins.

– I tillegg kom de også nylig med noen tåpelige uttalelser, for å forklare hvorfor en av deres ansatte på vår video kan sees slå takt med en apes hånd til musikk. De mener det ikke var for å more seg til musikken, men derimot for å sjekke apens puls, sier Higgins oppgitt.

«Apen så plutselig ut til å gå inn i en dyp sjokktilstand, og sluttet å kjempe imot. Bare øynene vitnet om den panikken og redselen han følte.»

Til tross for liten dialog med Covance direkte, har BUAV derimot opplevd en strøm av positive tilbakemeldinger både fra privatpersoner og enkelte politikere etter avsløringene.

– Spesielt i Tyskland har reaksjonene vært svært sterke, siden dette faktisk var den første undercover-operasjonen der til lands. Mange aktivister og tilhengere har for eksempel skrevet protestbrev i hundretall til tyske myndigheter og politikere. Det har med andre ord vært veldig oppmuntrende for oss, sier Higgins, og legger til at også en del politikere har uttalt seg positive til deres kampanje.

– En del regionale politikere i Tyskland, samt andre politikere fra både Storbritannia og ellers i Europa, har støttet oss fullt ut. De lokale politikerne i Münster-området har derimot vært lite samarbeidsvillige. Så vi oppfordrer fortsatt folk til å sende protestbrev og oppfordre til direkte handlinger.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2004.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.