Vestvågøy sier nei til sirkus med eksotiske dyr!


Skjermbilde 2014-12-10 kl. 13.39.07

For bare to uker siden kunne NOAH fortelle at Arendal kommune vedtok et lokalt forbud mot sirkus med eksotiske dyr. Nå er det igjen grunn til å juble: I går ble det samme vedtaket fattet i Vestvågøy kommune i Lofoten – og antall kommuner hvor sirkus med eksotiske dyr ikke lenger er velkomne er nå oppe i fire!

Vedtaket innebærer at Vestvågøy kommune ikke lenger skal leie ut kommunal eiendom til sirkus som bruker eksotiske/ville dyr, av hensyn til dyrevelferd – slik både Tromsø, Oslo og Arendal kommune har vedtatt tidligere i år. Forslaget, som ble fremmet av Gry Åland (V), ble enstemmig vedtatt av kommunestyret i Vestvågøy. Det store engasjementet fra lokalpolitikerne i denne saken, og det faktum at samtlige medlemmer av kommunestyret – fra hele det politiske spekteret – stemte for, sender et sterkt signal om at et nasjonalt forbud er etterlengtet.

Vestvågøy setter dyrevelferd foran underholdning og sier nei til eksotiske dyr i sirkus.
Vestvågøy setter dyrevelferd foran underholdning og sier nei til eksotiske dyr i sirkus.

Med dette vedtaket skrives Vesvågøy inn på lista over kommuner som setter dyrevelferd foran underholdning: De sender et tydelig signal til nasjonale myndigheter om at misbruk av dyr til underholdning ikke er greit, og at et nasjonalt forbud er på overtid. Samtidig går de sammen med Tromsø, Oslo og Arendal foran som et godt eksempel for resten av landet, ved å ta saken i egne hender til et nasjonalt forbud er på plass.

Både Mattilsynet, Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet, Rådet for Dyreetikk og elefanteksperter er enige i at elefanter i sirkus aldri kan bli forenlig med god dyrevelferd, uansett regelverk. Allikevel har Landbruksdepartementet trenert denne saken i årevis, på tross av både faglige råd og stor motstand i befolkningen. Da er det flott å se at flere og flere kommuner selv tar tak i saken.

NOAH fortsetter å holde kontakt og bidra med informasjon til lokalpolitikere som jobber for lokale forbud mot eksotiske dyr i sirkus fremover, og oppfordrer også flere politikere til å kontakte oss hvis de ønsker å ta opp dette i sin kommune. Jo flere kommuner som innfører slike lokale vedtak, jo tydeligere viser vi Landbruksdepartementet at et nasjonalt forbud mot eksotiske/ville dyr i sirkus helt klart er på overtid.

Kommunestyret i Vestvågøy består av representanter fra H, V, AP, FrP, KrF, SP, MDG og SV.