Vær en dyrevennlig turist – hold deg unna tyrefekting!


Tyrefekting er en tradisjon som baserer seg på en rituell «dans» mellom dyr og menneske, der okser stikkes gjentatte ganger med spyd til de dør av skadene. Dette tar sted i en arena foran et betalende publikum som heier på matadorens seier over oksen. I Spania og andre land hvor tyrefekting foregår er dette fremdeles lovlig, til tross for lidelsen dette påfører tusener av dyr hvert eneste år.

Burde vært forbudt

I 2010 ble det fastslått av tyrefekting ikke lenger erklæres som en del av den spanske nasjonalarven og en studie fra 2012 viser at mellom 60-70 % av spanjoler er imot tyrefekting. Til tross for dette foregår tyrefekting fremdeles, og Humane Society International estimerer at om lag 250 000 okser årlig lider og dør som følger av dette. NOAH mener tyrefekting burde vært forbudt for lenge siden.

Okser ikke de eneste som lider

Også hester lider i tyrefekterarenaen.

I tillegg til okser er det også mange hester som lider som følge av tyrefekting. Under «Rejonero», tyrefekting til hest, blir hesten tvunget til å ri mot oksen og blir ofte flerret opp av dens skarpe horn som ofte fører til en smertefull død. Nylig ble også en matador drept av en okse i tyrefektingsarenaen, som nok en gang viser hvor mye lidelse og smerte som står bak tyrefekting for alle involvert.

Tradisjon er ikke et godt argument

Ikke bare er tyrefekting fremdeles lovlig, men ble frem til 2015 subsidiert av EU på grunnlag av at tyrefekting faller under kategorien tradisjon. At noe er tradisjon er derimot er ikke alene et godt argument for at noe skal bevares og fortsettes. Tidligere var både slaveri og barnearbeid saker man anså som tradisjonelt og verdt å bevare. I dag er verken slaveri eller barnearbeid lovlig, fordi man aktivt kjempet for at disse tradisjonene skulle forbys. Den eneste måten å bevege seg fremover og vokse som samfunn er ved å forandre seg. Ved å legge gamle, utdaterte tradisjoner bak oss kan vi utvikle oss til et samfunn der medfølelse for alle skapninger står i fokus.

Vær en dyrevennlig turist

NOAH fraråder på det sterkeste å støtte tyrefekting eller andre attraksjoner der dyr utnyttes.

Det er i hovedsak turister som fyller opp tyrefektingsarenaene, og som fortsetter å gjøre tyrefekting både ettertraktet og profitabelt. Men det er ikke bare tyrefekting som tiltrekker seg strømmer av turister. Dyrehager, dyreshow og andre turistattraksjoner med dyr medfører lidelse og oppfordrer til ytterlig utnyttelse og fangenskap av dyr.

NOAH oppfordrer derfor turister til å ikke la nysgjerrigheten lokke en til å dra på tyrefekting eller andre attraksjoner som utnytter dyr, når man er på ferie. Det er turistenes penger som gjør at slike ting kan fortsette.

Les mer om hvordan man kan unngå å støtte attraksjoner som utnytter dyr her: http://www.dyrsrettigheter.no/underholdningsindustri/ferieunderholdning-med-bismak/