Sirkus Agora blir dyrefrie!


Mandag 9. mars skjedde den historiske begivenheten at et tidligere dyresirkus og en dyrerettighetsorganisasjon hadde felles pressekonferanse: Nyheten om Agoras nye dyrefrie konsept kommer midt i den høyaktuelle politiske debatten om dyr i sirkus.

På pressekonferansen var artister og sirkusdirektør fra Agora tilstede, i tillegg til NOAHs representant og nemi-skaper Lise Myhre som fra første stund har støttet NOAHs kampanje for dyrefrie sirkus.

– Dette er en gledens dag for alle som både respekterer dyr og er glade i sirkus. Cirkus Agora viser mot til å endre seg, evne til å satse på kreativitet og sirkuskunst, istedenfor å tråkke i gamle, utgåtte fotspor med fremvisning av dyr i fangenskap, sier Siri Martinsen i NOAH.

I november i fjor kom meldingen om at Sirkus Agora hadde gått konkurs etter en tur til Island. NOAH sendte ut pressemelding hvor det ble oppfordret til å starte opp igjen uten bruken av dyr, med kun menneskelige talenter. NOAH ante ikke da at det var nettopp disse tankene som var i ferd med å vokse frem i Cirkus Agora. Nå er det klart at Agora blir Norges første sirkus som går over til å ikke tvinge dyr til å underholde på sirkus.

– Vi mener at vi i år har det mest spennende programmet noensinne, med artister fra Cirque du Soleil og til og med fra vårt eget hjemland: Snaue 10 år etter at cirkusdirektør Jan Ketil Smørdal selv herjet i cirkusmanesjen finner vi for første gang en norsk artist ved et norsk cirkus, sier talsmann Jørn Kvist fra Agora.

Cirque du Soleil er et av verdens mest anerkjente og populære sirkus – og har helt siden starten kun brukt menneskelige artister. Når Cirkus Agora i år tar inn artister i verdensklasse viser de at de sikter høyt.

– Den økende bevisstheten om at sirkus påfører dyr lidelser og uakseptable begrensninger i livsutfoldelsen, fører til senkede besøkstall for sirkus med dyr. Sirkus uten dyr – både det moderne nysirkus-konseptet og mer tradisjonelle dyrefrie sirkus – opplever ikke noe av den negative oppmerksomheten som dyresirkus får, tvert imot opplever slike sirkus en økende popularitet både i Europa og USA, sier Siri Martinsen.

NOAH – for dyrs rettigheter har jobbet i flere år med å få sirkusene til å se mot fremtiden – hvor man ene og alene benytter seg av frivillige artister. Men gamle vaner har vist seg vonde å vende i sirkusmiljøet.

Tegneserieskaper Lise Myhre var med på pressekonferansen.

– Denne avgjørelsen viser styrke og kreativitet – Agora våger å tenke nytt, riste av seg de klamme, gamle fordommene som dyresirkusene henger fast i. Og ikke minst; de har hørt på publikum, og tatt innover seg det faktum at mange barn som bryr seg om dyr blir utestengt fra sirkus bare fordi sirkusene har insistert på å dra rundt på ufrivillige artister. Cirkus Agora er et sirkus for alle, og NOAH oppfordrer alle på det varmeste å besøke dem!, avslutter Siri Martinsen.

Agora har premiere i Drammen 21 mars og reiser så videre til Asker. Følg med når Agora kommer til din by og ta med venner og familie.

Jørn Kvist i Agora er selv svært fornøyd med at Cirkus Agora endelig kan lansere sitt nye konsept:

– Vi har aldri vært mer glad for å kunne si: Kjære publikum, hjertelig velkommen til Cirkus Agora!