Kjente stemmer mot dyr i sirkus


Vi mennesker er en arrogant art. Vi mener – i fullt alvor – at vi er livets egentlige og ypperste mening, og at alt annet bare er tidligere (mislykkede?) og mindreverdige skapninger. Dyrene er uten sjel, lærer vi våre barn – derfor kan vi herje med dem som vi lyster, enten det er som arbeidsslaver, forsøkskaniner eller middagsmat. Tydeligst kommer dette herrefolksynet til uttrykk i den mest vulgære delen av vår gamle cirkustradisjon: Den som lærer bjørner å danse og pudler å sykle, eller setter kjøkkenforkler på elefanter. Den som får publikum til å gapskratte og peke, og rope at de (dyrene) er jo nesten akkurat som mennesker! For det er slik vi liker dyrene best – ikke når de er seg selv, men når de er utkledd og imiterer oss. Eller når et menneske i juglete las-vegas-klær bare ved å slå i luften med en pisk, kan få gamle tannløse løver til å hoppe frem og tilbake på taburetter. Da kan vi hovere – da kan vi virkelig nyte vår suverene herskerstilling. At det er til å spy av? Naturligvis.

Tor Åge Bringsværd, forfatter

Jeg har sett NOAHs film “Tvunget til å underholde”, og ble sjokkert over sirkusenes behandling av dyrene.

Det er galt at dyr holdes i fangenskap under slike forhold, og jeg vil ikke at man skal underholdes av dyr som er redde, understimulerte og rent ut sagt plaget.

Ane Dahl Torp, skuespiller

Jeg kan tenke meg at hvis du putter en elefant som veier et tonn inn i en bil og kjører den til Otta for at han skal stå på en liten eske, da er det mindre hyggelig for elefanten. Jeg som har vært så mye på turne vil si at det er en plage å sitte i en vanlig van og kjøre til Otta for å stå på en liten eske! En elfanet stuet bakpå i lasterom – man behøver egentlig ikke være et geni for å skjønne at det ikke er en behaglig opplevelse.

Herodes Falsk, entertainer

Jeg har vært grei tante, jeg, og tatt med meg nevøene mine både på sirkus og i Zoologisk Have i København. Vi sto og så et sykt og ødelagt vesen lide i all offentlighet, fratatt enhver verdighet. Det føltes omtrent som å være vitne til tortur og applaudere. Dropp sirkusbesøkene, inntil de som driver sirkusene skjønner at de må droppe dyrene.

Christine Koht, entertainer

Jeg har faktisk aldri vært glad i sirkus. Helt fra jeg var liten har jeg hatt en fornemmelse av at bak alt glitteret og gleden lå det en stor sorg. Jeg er alltid redd for hva som kan skje når artistene holder på i trapesen og jeg synes bare skrekkelig synd på elefantene og de andre dyrene som er i fangenskap. Jeg elsker dyr og ønsker bare at de skal ha det veldig, veldig godt. Derfor går jeg ALDRI på sirkus.

Unni Lindell, forfatter

Jeg støtter kravet fra NOAH om forbud mot bruk av dyr i sirkus. Det er absurd å sperre dyr inne i bur og kontainere eller holde dem i lenker, ganske enkelt for å underholdningens skyld. De som tror at dyr balanserer oppå hverandre eller står på hodet av egen fri vilje, bør se filmen “Tvunget til å underholde”. Vi bør ha kommet lenger i våre dager enn å tillate en tradisjon med aner tilbake til “freakshows”.

Lise Myhre, Nemi-skaper

Da barna mine var små forklarte jeg dem at det ikke er barneunderholdning å se på innesperrede dyr. Hvis barn ikke venner seg til å se på dyr i bur som en selvfølge, får de fort et annet syn på dyr.

Tove Nilsen , forfatter

Jeg har aldri vært komfortabel hverken med å se sirkusdyr i aksjon eller dyr utstilt i zoologisk hage.

Jeg gir gjerne min støtte til en kamp for dyrefrie sirkus, om ikke annet som et lite bidrag i den generelle bevisstgjøringsprosess som en slik kampanje kan være en del av.

Christoffer Nielsen, filmskaper (”Slipp Jimmy fri”)

Sirkus med dyr er ikke festlig. Jeg liker sirkusets atmosfære, men artistene må være mennesker – det har med utvikling å gjøre å si nei til dyr i sirkus. Det at mennesket setter seg over andre arter er veldig feil. Man ser de groteske utslagene det får overalt.

Jostein Pedersen, kulturjournalist

Som artister kan vi med rette si at scenen er vår verden, vi ønsker å gi publikum opplevelser, skape illusjoner og inspirere til fantasi.

Men scenen er ikke dyrenes verden – deres verden er naturen. Dyr er ikke frivillige artister. Det er en illusjon vi ikke må skape. Jeg støtter NOAHs krav om dyrefrie sirkus, og oppfordrer alle sirkusdirektører til å ta dette til følge.

Karl Sundby, skuespiller

Dyr i sirkus er bare trist, og barn klarer ofte å oppdage dette selv. Jeg går aldri på sirkus med dyr, og ikke i dyrehager heller.

Monna Tandberg, skuespiller og ridder av St. Olavs orden