Baba – en familiehistorie


Tekst: Inge Sellevåg

Hun besøkte Norge for første gang allerede i 1975, da hun var fem år. I voksen alder opplevde hun i 2002 at venninnen Jenny kollapset og døde. Dette er nye opplysninger om den indiske hunnelefanten Baba (43) som “Babas verden” kan legge frem når årets sirkussesong nå er i gang. Baba startet fredag en Norgesturné Cirkus Merano for tredje år på rad. Dette er hennes familiehistorie som sirkuselefant:

Baba ble født vill i 1970 ifølge en kartlegging av elefanter i europeiske sirkus som European Elephant Group (EEG) gjorde i 2008. Hun er også registrert i den store nettbasen Elephant Database og ble trolig født i India eller Burma, opplyser elefantkonsulent Dan Koehl, som driver basen. Baba ble fanget før hun var 2 år og eksportert til Tyskland. Der ble hun kjøpt av Amedeo Folco. Han trente henne til sirkuselefant og i 1975 var hun attraksjon i den første sesongen til det nyetablerte Cirkus Merano.

Bildet over er fra Aftenposten (26.9.75) og har billedteksten: “Baby-elefanten Baba og ponnyen Wimpy er uadskillelige følgesvenner som først og fremst appellerer til de yngste tilskuere”. Det er registrert fire elefanter med navnet Baba og “Babas verden” kan med hjelp fra European Elephant Group fastslå at elefanten på bildet er den Baba som reiser med Cirkus Merano idag. – Det er nokså sikkert, sier Olaf Töffels, nestleder i EEG. Verken artikkelen i Aftenposten eller omtaler av Merano-premieren den 8. april 1975 i Fredrikstad Blad gir flere opplysninger om elefanten.

Baba har hvite bånd rundt forbeina. – Båndene kan være der for å beskytte de svake anklene, de synes ikke å være en del av sirkuskostymet eller en dekorasjon. En så ung elefant som må utføre sirkustriks, er utsatt for å skade anklene og andre ledd, kommenterer Dr. Marion Garaï, som er konsulent for EEG. – Båndene kan være en dekorasjon, men enkelte ganger ble de tidligere brukt for å skjule arr og sår som var forårsaket var lenket eller sykdommen elefantkopper. Hva som er årsaken til Baba går med hvite bånd er umulig å si ut fra bildet, sier Olaf Töffels.

Amedeo Folco hadde fire asiatiske hunnelefanter – Baba, Sharon, Giulia og Jenny. Han turnerte med dem i England på 1980- og 1990-tallet. Sharon og Guilia har som Baba besøkt Norge, sist i 2010. Bildet over viser Jenny. Hun kollapset og døde den 10. september 2002 i Düsseldorf, Tyskland da hun og venninnene reiste med Circus Barelli.

Jenny hadde lenge vært alvorlig syk og hadde betennelse i underkjeven. Folco-familien avbrøt ifølge European Elephant Group en behandling av henne flere ganger for å overholde sirkusprogrammet. Hun ble fraktet fra sted til sted i kjetting og lenker og var på slutten sterkt svekket og avmagret, fortalte dyrlege Frank Albrecht. Han besøkte Jenny tre uker før hun døde da sirkuset var i Esslingen, og skrev et minneord om henne.

Venninnene led med Jenny. Sharon og Giulia stod ved siden av henne hele tiden under dyrlegebesøket og berørte henne forsiktig og omsorgsfullt med snabelen. De var spesielt opptatt av underkjeven, fortalte Albrecht. De stod ellers lenket det meste av dagen, fordi de var aggressive. Baba eller “Baby” som hun da ble kalt, var der også. Hun var den eneste elefanten som opptrådte i sirkusets forestilling om kvelden den dagen i Esslingen.

Jenny ble 32 år ifølge EEG, andre kilder sier 28 år. Hun ble undersøkt av byveterinæren i Düsseldorf og hadde i tillegg til kjevebetennelsen trolig en hormonell sykdom. Byveterinæren hadde ikke noe kritisk å bemerke mot sirkuset, heller ikke når det gjaldt transporten av elefantene.

Med på turnéen da Jenny døde, var også Folco-familiens afrikanske hunnelefanten Lubni (bilde til høyre). Hun var 20 år og også hun var aggressiv og måtte lenkes det meste av dagen da dyrlege Frank Albrecht besøkte sirkuset. Lubni var selv syk. Hun slet med at venstre bakbein var deformert på grunn av en skade i kneet, kanskje påført under sirkustreningen.

Lubni måtte fortsette å opptre. Hun opptrådte ofte sammen med Amedeo Folcos datter Sharon, mens datteren Adriana Folco-Althoff fra 2000 overtok Baba. Etter hvert ble Lubnis problemer så store at Folco-familien ga henne opp. Hun ble i 2009 overført til en dyrehage i Olemsee, Belgia og så sendt videre til en dyrehage i Valbremo, Italia. Begge steder var Lubni eneste elefant og European Elephant Group engasjerte seg for å finne et sted der hun fikk selskap av andre elefanter. Det lyktes og hun ble i juni 2010 overført til en dyrehage i La Teste-de-Buch, Frankrike.

Lubni har ikke besøkt Norge. Det er her forbudt å fremvise afrikanske elefanter. Men hun var i Sverige i 2005 og der stakk hun av under et besøk i Djursholm med Cirkus Maximum. En kvinne på tur møtte henne. Sirkuset forklarte at Lubni av og til fikk gå fritt og bestemte seg for å ta en titt på omgivelsene. Treneren sa hun var en svært lydig elefant som nærmest var et kosedyr. Etter forestillingen tok han en spasertur med Lubni og gikk forbi villaen til Abbas Bjørn Ulvaeus i nærområdet.

Sharon og Giulia besøkte Norge i 2005 og 2006 med Cirkus Merano. De er her fotografert sammen med Amedeo Folcos datter Sharon. Hun førte dem i manesjen sammen med faren (foto: Circus Scandinavia). I 2006 ble de filmet av organisasjonen NOAH under trening mellom forestillingene. Filmen ble publisert på YouTube og viste hardhendt behandling med den tradisjonelle redskapen elefantkrok og pisk. I en annen utgave av filmen på YouTube er elefanten som fokuseres i opptaket, feilaktig identifisert som Baba. Hun reiste dette året med Cirkus Benneweis i Danmark.

Sharon og Giulia besøkte senest Norge med Cirkus Merano i 2010, ført av Amedeo Folco i manesjen. De opptrådte sammen med hester. Her er en film fra premieren i Fredrikstad publisert av avisen Demokraten. NOAH tok bilder fra sirkuset senere i sesongen og dokumenterte at elefantkrok og pisk ikke var langt unna når Amedeo Folco var alene med elefantene.

Det er uklart hvor Sharon og Giulia er idag. “Babas verden” har ikke funnet noen informasjon om dem i sirkuskilder på nettet og vet ikke om eller eventuelt hvor de har opptrådt de siste årene.

Baba kom til Norge igjen i 2003 og her er fotografert sammen med sirkusdirektør Knut Dahl, som gir henne med favorittsnacksen epler (Foto: Fredrikstad Blad). Hun reiste også med Cirkus Merano i 2004 og så fulgte to år med danske Cirkus Benneweis. I 2007 var hun tilbake i Norge og etter det fulgte noen sesonger med det nederlandske Circus Herman Renz før retur til Norge i 2011. Nå opptrer hun her for tredje året på rad og har ifølge forhåndsomtalen dilla på pasta, ifjor var det sjokokuler.

Under tiden i Nederland ble det negativ publisitet. Det gjaldt i første rekke en film som dyrevernorganisasjonen Wilde Dieren De Tent Uit! tok opp da sirkuset besøkte Haarlem i desember 2008. Med skjult kamera ble det dokumentert at Adriana Folco Althoff kommanderte Baba til å tømme seg før en forestilling. Det var kanskje for å hindre en gjentakelse av den pinlige episoden under en forestilling i Bergen, Norge året før. Da stoppet Baba midt under sitt nummer og bæsjet i manesjen.

Bakgrunnen kan også være mer alvorlig. Under øvelser i manesjen som steiling og sitting legges et enormt press på en elefants mellomgulv, spesielt en muskel som skiller brysthulen og bukhulen. Muskelveggen kan revne og indre organer kan trenge ut gjennom sprekkene. Elefanten kan dø. Sirkustrenere kjenner faren godt og kommanderer rutinemessig elefanter til å tømme seg før opptreden ifølge en vitenskapelig artikkel fra 1989 som siteres i et dokument fra EUs fremste organ for dyrevelferd.

I april 2010 måtte Circus Herman Renz avbryte en formiddagsforestilling i Uden, Nederland, fordi Baba nektet å forlate manesjen. Hun ble skremt av noen sebraer som stod i utgangen, opplyste sirkuset. Publikum ble bedt om å forlate arenaen og gjorde det rolig. Baba ventet rolig til sebraene var fjernet. Bildet er fra en avisreportasje om hendelsen. Dyrevernere var aktive overfor Circus Herman Renz og i august 2010 forsvarte Adriana Folco Althoff seg i et videointervju der hun var sammen med Baba.

Da Baba kom tilbake til Norge i 2011, måtte en forestilling i Fredrikstad avbrytes. Baba nektet å utføre ordrene i manesjen. Denne episoden og avlysning av en forestilling i Sandefjord etterpå førte til spekulasjoner om Baba gjorde opprør mot sirkuslivet. Siden har det så vidt vites ikke forekommet noen episoder. Cirkus Merano kan fortsatt pleie bildet av Baba som en godmodig og litt sær elefant. Ifølge forhåndsomtalen varter hun opp med “humor og skøyeraktige påfunn” i manesjen.

Savner hun venninnene ? Elefanter er utpregete flokkdyr og trives best i selskap med andre elefanter. Baba reiser alene med Cirkus Merano. Det er en sosial katastrofe, sa Dr. Marion Garaï til “Babas verden” ifjor.

Marion Garaï studerte sammen med kollega Fred Kurt 44 elefanter på Sri Lanka og publiserte i 2002 en vitenskapelig artikkel. Den konkluderte at den stereotype atferden til elefanter i fangenskap er et symptom på en alvorlig sykdomsprosess som starter med sosial isolasjon i ung alder, når elefantene blir fanget og skilt fra sin naturlige familie.

“Babas verden” filmet Babas stereotype atferd da Cirkus Merano besøkte Åsane, Bergen i april 2012. Garaï så gjennom og kommenterte opptakene detaljert. Hun kalte Babas atferd en siste utvei for å unngå galskap i en frustrerende situasjon der Baba ikke kan leve ut sin naturlige behov.

Det skal ha vært forsøkt å ha andre elefanter sammen med Baba. Det har ifølge eieren ikke fungert tilfredsstillende, opplyser kommunikasjons-rådgiver Erik Nordby Karlsen i Mattilsynet til “Babas verden”.

Det har til nå ikke vært noen krav i regelverket for norske sirkus at elefanter alltid skal være i selskap med andre elefanter. Men i utkastet til nytt regelverk som nå er ute på høring, endres dette. Mattilsynet vurderer sosial kontakt med artsfrender som et av de viktigste velferdsbehovene for elefanter og foreslår å stille krav om at de skal holdes minst to sammen.

Tekst og bilder er hentet fra bloggen Babas Verden – om elefanter i sirkus.