Leder: Effektiv hindring
Ingen vil at statlig administrasjon skal bruke mye penger. Effektiv forvaltning er en dyd, og valg er vunnet på løfter om å effektivisere forvaltningen. Effektivitet har også vært mantraet til Norges offentlige organ med ansvar for dyrevelferd – Mattilsynet. Effektivitet var hovedmålet ved opprettelsen og effektivitet er fortsatt det det snakkes mest om.
Men effektivitet er ikke alt. Målene er vel så viktige. Og de politisk bestemte målene Mattilsynet styres av, sammenfaller ikke med de målene vi bør ha for hvordan samfunnet skal behandle dyr. Når Mattilsynet nå har hatt ansvar for dyrevelferd i 20 år, mener NOAH det er 20 år for lenge. Helt fra starten har vi ment at dyrene og samfunnet er bedre tjent med et Dyreverntilsyn. Et slikt tilsyn vil gjøre det synlig både internt og eksternt hva samfunnet faktisk bruker av ressurser på å bedre dyrs velferd. Penger kan ikke lenger gjemmes bort og brukes til andre ting. Om man bruker bare knapper og glansbilder på å hjelpe dyr vil det være synlig for alle. En vel så viktig grunn er at et dyreverntilsyn ikke skal måtte stå i spagaten mellom næringsinteresser og dyrenes interesser. De skal kunne ha fokus kun på dyrene.
«Når Mattilsynet nå har hatt ansvar for dyrevelferd i 20 år, mener NOAH det er 20 år for lenge.»
Som hovedartikkelen i dette nummeret viser – og som de fleste også har fått med seg – har Mattilsynet nedprioritert dyrene. Det har de gjort over tid, men det har til og med blitt verre de siste årene. Så ille at selv tilsynets ansatte bruker ord som «uholdbart».
Les hovedartikkelen i NOAHs Ark 3/2024: «Mattilsynet: En vennlig hjelper?»
Dette handler ikke fremst om ressurser. Det handler om politiske mål. Mattilsynet har blitt et tilsyn som er satt til å «hjelpe» næringsinteresser. Som om ikke næringsinteresser som utnytter dyr har hjelp nok fra før. Nærmere 30 milliarder statlige kroner går til overføringer til landbruket, og fortsatt går godt over 90% av disse til produksjoner som utnytter dyr. Staten tilrettelegger også for reklame for kjøtt, egg og melk. For fiskeoppdrettsnæringen stiller staten opp som salgsagent overfor det internasjonale markedet. Og Mattilsynet skal altså være del av dette «hjelpeapparatet».
«Nærmere 30 milliarder statlige kroner går til overføringer til landbruket, og fortsatt går godt over 90% av disse til produksjoner som utnytter dyr. Staten tilrettelegger også for reklame for kjøtt, egg og melk.»
Hvem skal da hjelpe dyrene som utnyttes? Dyrene har selvfølgelig fortsatt de frivillige organisasjonene – som NOAH. Men Mattilsynet kan ha en negativ innvirkning også for dette arbeidet.
Mattilsynet har i flere tilfeller hindret at anmeldelser av dyremishandling er blitt etterforsket. Når NOAH anmelder saker som gjelder eide dyr hvor eier er mistenkt, kontakter politiet gjerne Mattilsynet. Om Mattilsynet da melder tilbake at de ikke har prioritert saken, hender det ofte at politiet henlegger. Problemet er bare at Mattilsynet omtrent ikke prioriterer noen saker. Riksadvokaten har påpekt at politiet ikke kan henlegge bare fordi andre forvaltningsorganer ikke foretar seg noe. De påpeker at man «ikke (kan) bruke henleggelsesadgangen på en slik måte at enkelte typer straffbare handlinger blir avkriminalisert».
«Dette er ikke effektiv forvaltning. Det er effektiv hindring for at dyr skal få en høyere status i samfunnet.»
Norsk forvaltning, inkludert Mattilsynet, legger dessverre også juridiske hindringer i veien for å hjelpe dyr. Det har NOAH blant annet erfart i sakene om Niño og Hvaldimir, som begge er omtalt i dette nummeret. Mattilsynet og Miljødirektoratet valgte å gi servalen Niño til en dyrehage, og ikke reelt vurdere NOAHs tilbud om redningssenter i et naturlig miljø, selv om NOAH tilbød seg å ta alle kostnader. Når det gjaldt hvithvalen Hvaldimir, argumenterte Mattilsynet med at det å hjelpe Hvaldimir ut av farlige farvann ikke var noe man hadde hjemmel til i dyrevelferdsloven. I begge disse sakene opplevde NOAH at forsøk på å hjelpe enkeltindivider ble gjort så vanskelig som mulig. Forvaltningen gjør det altså mye vanskeligere å hjelpe dyr enn å utnytte eller ta livet av dem.
Dette er ikke effektiv forvaltning. Det er effektiv hindring for at dyr skal få en høyere status i samfunnet.
Denne artikkelen er tidligere publisert i NOAHs Ark #2/2024
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.