Dyrevennlig jul

Julen er en tid man ofte deler med dem man er glad i, og en tid der man vier en ekstra tanke til dem som kanskje ikke er like heldige. NOAH mener julen også kan være en tid der man tenker litt ekstra på dyrene!

Har du en dyrevenn du mangler gave til? Lurer du på hva slags gaver som er dyrevennlige? Eller på hvordan du kan gjøre noe ekstra hyggelig for dyrene i jula? Det kan du lese mer om her!

Dyrevennlige julegaver

Hva er egentlig en «dyrevennlig» julegave? Det kan være gaver som inneholder produkter som ikke har utsatt dyr for lidelse. For eksempel kosmetikk eller lignende som ikke er testet på dyr, og er vegansk, og dermed ikke inneholder produkter fra dyr.  En «dyrevennlig julegave» kan også være en gave hvor dyrs rettigheter står i ekstra fokus. Hva med å gi bort en kokebok med veganske oppskrifter, en t-skjorte som sier «Ja til ulv i norske skoger», eller et handlenett med dyrevennlig budskap? I NOAHs nettbutikk finner du dette og mange andre dyrevennlige julegaver til både store og små.

Hvis du strikker eller hekler julegaver bruk garn av bomull, bambus, hemp eller andre alternativer. Les gjerne mer om hvorfor NOAH oppfordrer til å unngå ull her.

Lurer du på hva du kan gi til en som «har alt»? Hva med å gi bort en julegave med mening? I nettbutikken kan du bestille flotte gavekort med ulike motiver og beløp, hvor det står at din julegave er en gave til NOAHs arbeid for dyrs rettigheter. Dette er en fin gave til både dyrene og menneskene du er glad i. Et annet tips er å gi spiselige (veganske) gaver, som hjemmelagede brente mandler, sjokolade- og peanøttsmørfugde, julecookies eller klementinmarmelade.

Å gi bort opplevelser blir stadig mer populært. Har du planer om å gi bort en opplevelse til barna? Gi dem billetter til teater, kino, museum eller liknende fremfor steder hvor dyr sperres inne og og brukes som underholdning – som dyrehager, akvarier eller sirkus med dyr.

Dyr er ikke julegaver

Mange barn ønsker seg et kjæledyr, og foreldre kan lett falle for fristelsen å glede sine barn med et «kjæledyr» i julegave. Dessverre ser man at barn ofte kan miste interesse for dyr som gis i gaver, og noen av disse dyrene risikerer å tilbringe hele sine liv, bortglemt i et bur.

Hvis ditt barn ønsker seg en pels- eller fjærkledt venn, oppfordrer NOAH til å unngå å gi dette som en spontan gave. Hvis hele familien er klare for å ta på seg det store ansvaret det er å ha et dyr i huset, og vil ønske et nytt familiemedlem velkommen i juleferien, håper vi heller at dere gjennomgår hele prosessen med anskaffelsen sammen slik at barnet lærer at dyr er familiemedlemmer og ikke presanger. Og ikke minst at man vurderer å adoptere dyr som trenger gode hjem fremfor å kjøpe av oppdretter eller i butikk. Les gjerne mer om viktigheten av å velge adopsjon her.

Et liv i et trangt bur er ikke et godt liv for noen, og vi fraråder å la dyr leve i bur som mange av dyrebutikkene påstår er laget for dem. En kanin vil f.eks. både lide fysisk og psykisk av et liv i et såkalt «kaninbur», så sett dere godt inn i hva ulike dyr trenger for å leve gode og meningsfylte liv. Alle dyr, også små dyr som hamster, rotter og mus trenger lek, utfoldelse og stimuli, og er ikke tilpasset å leve sine liv i trange bur.

Vi minner også om at det er ulovlig å gi barn under 16 år aleneansvaret for dyr.

Hjelp dyrene i vinterkulda

Ikke glem fuglene i julen! Mange fugler går en tøff vinter i møte fordi de ikke finner mat. Heldigvis er det enkelt å hjelpe fuglene i ditt nærområdet ved å sette ut mat til dem gjennom vinteren. I butikkene finnes det et stort utvalg av forskjellige frøblandinger og meisboller en kan henge opp i hagen. Mange butikker selger også flotte fuglematere og fuglebrett i utallige varianter. Frøblandinger og meiseboller kan også lages hjemme, få tips til hvordan her.

Mange dyr er glad i snø, og hunder spesielt koser seg gjerne med lek i snøen. Men, det er viktig å huske på at dyr som katter og hunder også lett fryser i kulden, og tåler mindre enn mange tror. Les mer om dyr i vinterkulden her.

Ta hensyn til dyrene på nyttårsaften

Mange dyr, både ville dyr og dyr som lever med mennesker, blir svært redde på nyttårsaften, grunnet alle smellene fra fyrverkeri. NOAH oppfordrer alle til å gjøre sitt beste for at nyttårsaften også blir hyggelig for dyrene. Det beste du kan gjøre er å ikke skyte opp fyrverkeri, eventuelt velge lydløst fyrverkeri, og å passe ekstra godt på dyrene rundt deg. Få flere tips til en hensynsfull nyttårsfeiring her.

Fyrverkeri kan være skremmende for mange familiedyr, og skader også de ville dyrene. NOAH oppfordrer til å velge bort fyrverkeri av hensyn til dyrene.

Spre budskapet om dyrenes rettigheter

Vil du gjøre en ekstra innsats for å spre budskapet om dyrs rettigheter i juleferien? Bestill gjerne gratis plakater eller løpesedler fra NOAH for å henge opp eller dele ut i ditt nærområde!

Eller hva med å invitere venner eller familie til en vegansk festmiddag eller julelunsj med pålegg fra NOAHs oppskriftarkiv, for å vise andre hvor enkelt og godt det er å spise dyrevennlig? Kanskje du har lyst til å skrive et leserinnlegg til lokalavisen din om dyrevennlig julefeiring eller et dyreverntema du er spesielt opptatt av? Eller å dele denne saken i sosiale medier for å inspirere flere til å ta dyrevennlige valg i julen? Det er mange måter å bidra på!

Dyrevennlig julemat

Stadig flere velger bort kjøtt og andre varer fra dyr, og spiser vegetarisk og vegansk også i julen. Å spise plantebasert mat i julen er lett, og er et veldig enkelt grep man kan gjøre for dyren, naturen og miljøet! I denne artikkelen har vi skrevet mer om hvordan man kan spise vegetarisk og vegansk i julen.

NOAH ønsker alle våre støttespillere en riktig god jul og et godt nytt år!

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.