Pass på dyrene i kulden

Hvordan tar man best vare på dyrene sine om vinteren? I denne artikkelen kan du lese om hvordan man passer på hund, katt og andre dyr i kulda, og hva man kan gjøre om man mistenker at dyr lider.

Dyrevelferdsloven fastslår at dyr ikke skal utsettes for «unødige påkjenninger og belastninger». Kulde kan være en stor påkjenning for dyr, og dyreeiere må passe ekstra godt på når det er kaldt ute. Både hunder og katter kan få frostskader på poter og ører. Enkelte sykdommer kan også forverres av kulden, og om du legger merke til endringer ved dyrene dine når vinteren kommer bør du rådføre deg med veterinær.

Tåler katter kulde?

Katter tåler ikke kulden spesielt godt, og om man ønsker at katten skal være ute om vinteren må man passe på å tilrettelegge for dette. Det viktigste er at katten har muligheten til å gå inn og ut ved behov, eller at katten har tilgang til et isolert varmehus. Når kuldegradene setter inn bør katter som ikke har mulighet til å bruke katteluke kun slippes ut når man selv er hjemme, slik at man raskt kan slippe dem inn igjen når de blir kalde.

Selv katter som er vant til å være ute, og har fått «vinterpels» vil fryse når temperaturen blir lav nok. Katter kan også få frostskader på ørene, potene og halen. Om det blir veldig kaldt, eller katten ikke ønsker å gå ut på grunn av mye snø, må man ordne med dokasse til katten slik at den kan være inne til været blir bedre.

svart katt i snøen
Katter er blant dyrene som tåler kulden dårlig, selv om de er vant til å være ute og har fått «vinterpels».

Hjemløse katter trenger vår hjelp

Det er ikke bare huskattene våre som påvirkes av kulden. Det finnes også mange hjemløse katter, og det er flere ting man som privatperson kan gjøre for å hjelpe dem. Dersom man kjenner til et område hvor hjemløse katter gjerne oppholder seg, oppfordrer NOAH først og fremst til at man kontakter organisasjoner og frivillige som kan hjelpe disse kattene ved innfangning, kastrering og helsehjelp.

I mellomtiden kan man selv bidra ved å sørge for mat og frostfritt vann til kattene, og ved å lage varmekasser og sette ut  disse i områdene. Dette vil bidra til å hjelpe utelevende katter gjennom en kald vinter! Et varmehus kan enkelt lages ved at man tar en vanntett eske (for eksempel en plastkasse med lokk), lager et hull som fungerer som en inngang for kattene, og isolerer denne innvendig ved bruk av isopor. Nederst i esken legger du litt høy, eller noen pledd (disse bør byttes ut om de blir fuktige eller skitne) – og vips har du et varmehus hvor dyrene kan varme seg!

Hvordan tar man vare på hunder når det er kaldt?

I løpet av vinteren blir veiene gjerne hyppig saltet, og veisalt kan tørke ut hundens poter som gjør at det lett kan danne seg sprekker. Hunden kan oppleve ubehag og svie når saltet senere kommer inn i disse sprekkene. Kan hunden din plutselig begynner å halte på tur? Da kan saltet være årsaken. Dersom snøen setter seg fast på labbene kan hunden også oppleve kuldekramper. Ubehag fra både salt og kulde kan reduseres ved å bruke potesokker. Sjekk og stell av potene er viktig om vinteren slik at det ikke dannes sår eller skader.

bildet viser avtrykk av en hundepote i snøen
Snø og veisalt kan gi såre poter i kulden, og det er viktig å passe ekstra på hundens føtter.

Dersom det blir veldig kaldt kan det være lurt å gå flere korte turer, fremfor lange. Det er også verdt å merke seg at enkelte typer hunder ikke er like tilpasset norsk vinter, og kan ha behov for varmedekken/klær – hør gjerne med din veterinær om råd. Eldre hunder og valper har lettere for å fryse, og bør følges ekstra med på i kulden.

Kan kaniner være ute hele vinteren?

Mange kaniner tilbringer vinteren ute, og også kaninene må ha tilgang til oppvarmet hus om de er oppstallet helt/delvis utendørs. Det er også viktig å sørge for at drikkeflasker/vannskåler ikke fryser. Kulden medfører ellers økt behov for mat og for et isolerende underlag. På Kaninbokens hjemmesider kan du lese mer om kaniner i kulden. 

Vær en god venn for ville dyr

Ville dyr kan også slite om vinteren, spesielt fugler er ofte avhengige av vår hjelp for å klare seg gjennom vintermånedene. Informasjon om hvordan man kan mate fugler om vinteren finner du her. 

Hva gjør man om dyr fryser og ikke har det godt?

Det er et grunnleggende behov for alle dyr å holde varmen, søke ly og få nok mat og vann. Dersom man mistenker at familiedyr, eller landbruksdyr ikke får nødvendig tilsyn og stell, eller tilbringer for mye tid ute i kulden er det viktig at man melder fra. I denne artikkelen kan du lese mer om hva du må gjøre dersom du mistenker at dyr ikke har det godt.

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.