Pass på dyrene i kulden


Mattilsynet og veterinærer advarer mot å la hunder og katter være for lenge ute i kuldegrader, og minner om plikten til å sørge for nok mat, frostfritt vann og tilstrekkelig ly for alle husdyr.  NOAH – for dyrs rettigheter ber folk om å følge med og melde fra når de ser dyr som lider i kulden.

Dyrevelferdsloven fastslår at dyr ikke skal utsettes for «unødige påkjenninger og belastninger». Kulde kan være en stor påkjenning for dyr, og dyreeiere må passe ekstra godt på når det er så kaldt ute. Både hunder og katter kan få frostskader på poster og ører, og dersom dyrene blir gående med frostskader kan det utvikle seg koldbrann.

Katter

Dersom man har en utekatt er det viktig at katten har muligheten til å gå inn/ut ved behov, og/eller at katten har tilgang til et isolert varmehus. Det er mange utelevende katter som lider i kulden, og det er mye man som privatperson kan gjøre for å hjelpe dem.

svart katt i snøen

Dersom man for eksempel kjenner til et område hvor utelevende katter gjerne oppholder seg, oppfordrer NOAH til å lage varmehus og sette ut  disse i områdene. Dette vil bidra til å hjelpe utelevende katter gjennom en kald vinter! Et varmehus kan enkelt lages ved at man tar en vanntett eske (for eksempel en plastkasse), lager et hull som fungerer som en inngang for kattene, og isolerer denne innvendig ved bruk av isopor. Nederst i esken legger du litt høy – og vips har du et varmehus hvor kattene kan varme seg!

Hunder

I løpet av vinteren blir veiene gjerne hyppig saltet, og veisalt kan tørke ut hundens poter som gjør at det lett kan danne seg sprekker. Hunden kan oppleve ubehag og svie når saltet senere kommer inn i disse sprekkene. Kan hunden din plutselig begynner å halte på tur? Da kan saltet være årsaken! Dersom snøen setter seg fast på labbene kan hunden også oppleve kuldekramper, og ubehag fra både salt og kulde kan lett unngås/reduseres ved å bruke potesokker. Det er også verdt å merke seg at enkelte raser er ikke skapt for nordiske forhold, og bør derfor ha varmedekken/klær – hør gjerne med din veterinær om råd.

Kaniner

Mange kaniner tilbringer vinteren ute, og også kaninene må ha tilgang til oppvarmet hus om de er oppstallet helt/delvis utendørs. Det er også viktig å sørge for at drikkeflasker/vannskåler ikke fryser. Kulden medfører ellers økt behov for mat og for et isolerende underlag. Les gjerne mer om kaniner i kulden her: http://www.kaninboka.no/generelt-om-kanin/2018/2/27/pass-p-kaninene-i-kulda

hvit kanin på snøen

Dyr som lider i kulden

Det er et primært behov for alle dyr å holde varmen, søke ly og få nok mat og vann, og det er svært viktig at folk bryr seg og kontakter Mattilsynet når dyr ikke får oppfylt disse behovene. Du kan melde fra til Mattilsynet ved å sende en bekymringsmelding, og dette gjør du her: https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/varsle_oss/bekymringsmelding.633