Ta hensyn til dyrene på nyttårsaften!


For mange dyr er nyttårsaften en slitsom og ubehagelig affære, som i verste fall kan føre til stress, skader eller at dyret løper sin vei og forsvinner. Dersom du tar noen forhåndsregler kan du gjøre kvelden mindre ubehagelig for dyrene rundt deg.

Mange dyr, både tamme og ville, blir svært redde av lyden av fyrverkeri. Hvert år ser vi eksempler på tilfeller hvor dyr har stukket av eller blitt skadet i forbindelse med nyttårsfeiringen. Støy fra raketter går ikke bare utover dyr som er ute, også de som holdes innendørs opplever ofte mye stress og ubehag, og i verste fall psykiske skader, på grunn av de sterke og oppskakende lydene.

Det beste du kan gjøre for dyrene er å ikke skyte opp raketter, eventuelt velge lydløse raketter, og å passe ekstra godt på dyrene rundt deg.

Fra NRK Østlandssendingen, 28.12.06.

Mattilsynet har gått ut med en liste over punkter som kan være med på å gjøre nyttårskvelden lettere for de firbeinte. På deres liste finnes blant annet disse rådene:

  • Ikke la hunden være alene hjemme! Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort bør du ta den med.
  • Ikke ta med deg hunden ut dersom den er redd.
  • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det. Sett også gjerne på radio, musikk el. l for å normalisere situasjonen.

Hele listen med råd fra Mattilsynet kan du lese her.

NOAH ønsker å presisere at selv om Mattilsynet fokuserer på hunder i sin informasjonssak, skremmes også andre familiedyr, dyr i fjøs og lover, og ville dyr av raketter.

Vi oppfordrer alle som skal fyre opp nyttårsraketter til vise skjønn rundt dyr, og sørge for at dyr, som mennesker, er på trygg avstand fra oppskytingen. Alle dyreeiere må tenke over hvordan de best mulig kan gjøre nyttårsaften til en hyggeligere opplevelse for sine dyr.

Signer NOAHs underskriftskampanje mot fyrverkeri

Hvert eneste år forårsaker smellene fra fyrverkeri panikk og skader hos mange familiedyr, husdyr og ville dyr. NOAH ønsker et forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Det er på tide å innføre dyrevennlige alternativer! Desember 2020 lanserte NOAH en underskriftskampanje mot fyrverkeri som kan signeres her.

Forbud i andre byer og land

Den svenske avdelingen av den store byggvarekjeden Bauhaus meldte i desember 2016 at de har sluttet å selge fyrverkeri, av hensyn til dyrene. Markedssjef Johan Saxne uttaler at de vil tape mye penger på å slutte med salget, men at fordelene, som i tillegg til hensyn til dyrene inkluderer miljøhensyn og hensyn til personskader, veier tyngre. Saxne synes det føles selvmotsigende å ønske hunder velkomne i varehusene samtidig som de selger fyrverkeri, melder Dagbladet.

I Italia har Roma, Milano og flere andre byer vedtatt forbud mot å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, både av hensyn til personskader, miljøet og dyrene. Byen Collecchio har vedtatt at kun lydløst fyrverkeri får sendes opp, slik at feiringen ikke skal gå negativt ut over dyrene.

I Sverige har 50 kommuner droppet det kommunale fyrverkeriet, i tillegg til å begrense privat oppskyting. Selv i kruttets opprinnelsesland Kina, har de nå innført forbud mot fyrverkeri i over 400 byer, blant annet hovedstaden Beijing.

NOAH jobber for at norske kommuner skal vurdere å stramme inn bruken av fyrverkeri, og for at norske utsalgssteder skal slutte å selge fyrverkeri, eventuelt satse på lydløst fyrverkeri, som allerede er i salg på det norske markedet. Les mer om NOAHs arbeid og hva du kan gjøre her.

NOAH benytter anledningen til å ønske alle våre støttespillere og medlemmer et riktig godt nyttår!

Støtt NOAHs arbeid for dyrene

Bli medlem!