Du kan hjelpe NOAH å få slutt på privat fyrverkeri!


Hvert år forårsaker smellene fra fyrverkeri panikk og skader hos mange familiedyr, husdyr og ville dyr. NOAH mener det er på tide å innføre dyrevennlige alternativer. Vil du hjelpe oss? 

Det er mange grunner til at NOAH ønsker å forby fyrverkeri. Både tamme og ville dyr skades og dør på grunn av denne tradisjonen. I disse dager jobber justisdepartementet med en ny forskrift for fyrverkeri – og NOAH har sendt innspill og presset på for at den nye forskriften skal forby fyrverkeri, eller eventuelt at kommuner selv kan vedta lokale forbud. Men samtidig som vi jobber med et lovforbud, kan vi hindre dyrs lidelse ved å få forhandlere til å stanse salg av fyrverkeri – og vi trenger din hjelp!

Din hjelp for dyrene er gull verdt!

Å endre loven til det bedre for dyrene er fullt mulig – og noe NOAH fått gjennomslag for flere ganger. Men visste du at flere av NOAHs seire for dyr har kommet på plass i praksis før lovforbud, og at dette er mye takket være engasjement fra frivillige? Forbruker-press og ikke minst forbrukerkampanjer kan gi vesentlige fremskritt for dyrene. Ditt engasjement nytter og kan gjøre verden til et bedre sted for dyr!

Samtidig som NOAHs fagarbeidere jobber politisk og juridisk for å få slutt på privat fyrverkeri, og stoppe lidelsene det påfører dyrene hvert eneste år, er din hjelp gull verdt for å kunne sette en stopper for privat oppskyting av fyrverkeri så raskt som mulig.

Hjelp NOAH å stoppe salget av privat fyrverkeri

Kontakt din(e) lokale fyrverkeriforhandler(e) og spør om de kan stoppe fyrverkerisalget av hensyn til dyr, miljø og mennesker. Kontakt også større butikkjeder fra listen nedenfor. Vær saklig og høflig og informer om konsekvensene fyrverkeri har, og at du som kunde ønsker at de er mer dyrevennlige og bevisste – og stopper salget.

I tillegg til å delta aktivt i denne forbrukerkampanjen; husk også å signere mot fyrverkeri ved å trykke her.

Her er forslag til hva du kan skrive, men det beste er selvsagt om du skriver med dine egne ord.

«Kjære…

Jeg er blitt oppmerksom på at dere selger fyrverkeri.

Fyrverkeri skremmer og skader dyr hvert eneste år, i tillegg rømmer mange familiedyr og flere dyr har mistet livet de senere årene. I tillegg skader det mennesker hvert eneste år, med blant annet øyeskader og brannskader. De siste årene har det vært mellom 50 og 70 ulykker med personskade etter nyttårsfyrverkeri, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

NOAH skriver på sine nettsider at anslagsvis 50% av alle hunder har en eller annen form for lydsensitivitet eller lydfobi. Med tanke på at det finnes ca. 500 000 hunder i Norge, vil antallet hunder som opplever frykt på nyttårsaften være svært høyt. I tillegg finnes det omkring 600 000 katter, 200 000 smågnagere, 72 000 kaniner og flere andre typer familiedyr og husdyr der flere av disse vil oppleve nyttårsaften som traumatisk, og deres eiere vil ikke ha en hyggelig feiring fordi de må passe på de skremte dyrene. I tillegg lider mange ville dyr, spesielt fugler, som allerede strever om vinteren.

Jeg, og sikkert mange andre av deres kunder som har dyr eller kjenner dyr som lider på nyttårsaften, vil sette svært stor pris på om dere sluttet å selge fyrverkeri.

Flere butikker har allerede sluttet å selge fyrverkeri. Maritim Center i Tromsø, som i 40 år var en storforhandler av fyrverkeri, har sluttet å selge det av hensyn til dyrene, det samme har blant annet Bauhaus og Plantasjen. I Sverige har også flere store kjeder valgt å stoppe salget, som Coop, Ica og Axfood med flere. 

Meningsmålinger viser at folk flest støtter et forbud mot privat oppskyting. Jeg tror kundene vil se på det som utelukkende positivt dersom dere tar et standspunkt for sikkerheten til dyr og mennesker på nyttårsaften.

Et annet mer dyrevennlig alternativ er også å kun selge «lydløst» fyrverkeri. Det er ikke helt lydløst, men mye lavere lyd som er bedre for alle. Men det beste er selvsagt å droppe alt salg av fyrverkeri.

Deres avgjørelse kan potensielt spare svært mange dyr for helt unødvendig lidelse.»

Butikker som selger fyrverkeri

(Kopier gjerne hele listen og send med blindkopi, altså «Bcc», så ser ikke de som mottar e-post at eposten er sendt til mange!)

Ser du noen i denne listen som ikke selger, eller har sluttet å selge fyrverkeri? Kontakt oss på support@dyrsrettigheter.no. Butikkene står oppført fordi de står som registrerte forhandlere av fyrverkeri fra Svea eller Maxim.

Liste over butikker som selger fyrverkeri kan du laste ned som PDF her. 

Listen er ikke komplett. Vi vil derfor oppfordre til å undersøke hvem som selger fyrverkeri i ditt lokalområde og kontakte dem direkte (salg er lovlig i peroden 27-31 desember). Du kan også skrive innlegg til lokalavisen med informasjon om fyrverkeri, og oppfordre både butikker og privatpersoner om å ta hensyn til dyrene slik at vi får en slutt på privat fyrverkeri.

Butikker som ikke selger fyrverkeri

NOAH takker følgende forhandlere som er blitt kontaktet av oss, og har bekreftet at de IKKE selger fyrverkeri eller har sluttet med det etter NOAHs henvendelse:

Bauhaus

Plantasjen

Maritim Center i Tromsø

Vil du hjelpe NOAH i arbeidet for alle dyr?

Bli medlem!