Hjelp bier og humler i sommer!

Bier og humler er de mest effektive pollinerende insektene vi har, men det er en høy andel truete arter blant pollinerende insekter generelt, særlig blant bier og humler: 30 % rødlistet og 18 % truet.[1] Humler og andre bier er nødvendig for at blomstrende planter skal kunne formere seg, og opp mot 30 prosent av den maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør.[2] 

NOAH oppfordrer alle til å gjøre det de kan for å hjelpe bier og humler:

Bygg insektshotell og humlekasser: Levestedene for mange av biene står i fare for å bli borte fra norsk natur, så å bygge et insektshotell eller en humlekasse kan være svært verdifullt. På internett finner man fine oppskrifter på hvordan man kan bygge insektshotell og humlekasser, eller det kan kjøpes ferdig i butikker som Jysk og Jula.

Naturvernforbundet har en fin oppskrift på hvordan man kan bygge et insektshotell[3]:

 • Fantasi, materiale og plass er det eneste som setter grenser for et insektshotell. Det kan bestå av en enkel trestokk med hull i, eller bygges opp til et stort «hus».
 • Du kan for eksempel bore seks til ti cm lange hull i trestokker og gammel murstein. Diameteren på hullene bør vere forskjellige. 4, 6 og 8 mm er passe.
 • I andre deler av hotellet kan du plassere hule stengler og strå. Takrør, kvann, løpstikke, sibirbjørnekjeks, bambus, parkslirekne og hyll er planter som egner seg godt. Pass på at rørene bare har åpning i den ene enden.
 • I tillegg kan du fylle insektshotellet med kongler, barkebiter og tørt gress.
 • Fest netting foran det som sitter løst, så hindrer du fugleangrep.
 • Sørg for et godt tak som beskytter mot regn og vind.
 • Ikke mal, lakk eller impregner insektshotellet.
 • Plasser insektshotellet på en lun og solrik plass i hagen der det er god tilgang på blomster med rikelig nektar og pollen, gjerne inntil en vegg.
 • Plasser helst noen små leireklumper i eller ved insektshotellet. Leira bruker insektene til å mure igjen hullet der de legger egg.

Et snekret biehus som henger på veggen i privat hjem

Plant blomster som bier og humler tiltrekkes av: Dersom man planter blomster og planter med mye nektar og pollen som blomstrer fra tidlig vår og utover høsten, sikrer man at pollinerende insekter får mat gjennom hele sommeren. Jo flere ulike planter med pollen og nektar du har, jo bedre er det! Forslag til blomster: akeleie, asters, georginer, lavendel, solsikke, klokke og pelargonia. Spør også gjerne etter tips i din lokale blomsterbutikk!

En humle som spiser på en blomst i eng

Gi førstehjelp til trengende humler: Ser du en humle som ligger på bakken og ikke klarer å fly videre? Mest sannsynlig trenger den en oppkvikker, og dette behovet kan man enkelt dekke ved å gi dem litt sukkervann og/eller bananskall. Sukkervann lager man raskt ved å blande 50/50 sukker og lunkent vann. (Det er viktig at man ikke gir humler og bier honning, fordi det kan inneholde smitte som er farlig for dem.) Hvis man redder en dronninghumle kan man faktisk bidra til å redde et helt humlesamfunn!

Vil du støtte NOAHs arbeid for alle dyr?

Bli medlem i dag:

Kilder

 • [1] Mange pollinerende insekter på Rødlista, Artsdatabanken.
 • [2] Humler og bier, Sabima.
 • [3] Bygg insektshotell, Naturvernforbundet.