Ny studie: Havet trenger flere hvaler!


En ny studie viser at hvaler spiser mye mer enn antatt – og at dette har en positivt effekt på økosystemet på det åpne havet.

Forskere blir stadig mer opptatt av hvalenes viktige roller for klimaet og havene. Nå viser en ny studie at tannløse bardehvaler spiser mye mer enn antatt og en enslig blåhval kan spise opptil 16 tonn krill om dagen. Forskningsleder Matthew Savoca sier til AFP: «Hvalene opptrer som høyst mobile maskiner for resirkulering av krill. Næringsstoffene som phytoplankton er avhengige av er innelåst i krill, men frigjøres i tarmene til hvalen og kommer ut som avføring.» Phytoplankton står for en betydelig andel av verdens oksygenproduksjon, binding av CO2 og er næring for krill og mange fisk. Ifølge forskningsleder Matthew Savoca vil hele verden kunne dra nytte av at det blir flere bardehvaler.

Da hvalene nesten ble utryddet pga. hvalfangsten på 1900-tallet sank også antallet krill, selv om hvalene spiser krill. Forskere mener at dersom hvalene henter seg inn til det antallet de var før hvalfangsten nesten utryddet dem, vil det kunne sette igang en «grønn bølge» i havet. Savoca sier: «Det vil ikke bare bli mer krill. Det blir mer fisk og et sunnere økosystem.»

Les studien i forskningsmagasinet Nature her.

Norge er det landet i verden som dreper flest hvaler. Hvalfangsten foregår ved at dyrene drepes med granatharpun, og studier viser at ca. 100 av 500 årlig drepte dyr opplever enorme smerter i flere minutter og opptil en time. Hvalfangst er uetisk og unødig og NOAH fortsetter å kjempe for et forbud mot hvalfangst.

 

Vil du hjelpe NOAH stoppe hvalfangsten?

Bli medlem!