Joan Jett på selfangstaksjon


Foto: Katja Phil/NOAH

I forbindelse med høringen i World Trade Organisation hvor Norge og Canada går til sak mot EUs forbud mot selprodukter, sto rocke-ikonet Joan Jett i spissen for en protest utenfor utenriksdepartementet, arrangert av NOAH og PETA.

Joan Jett oppfordret i et brev utenriksdepartementet til å gi publikum innsyn i den norske WTO-klagen. Brevet var titulert minister Jonas Gahr Støre, men ble tatt i mot av WTO-jurist Helge Seland.

– Til å være et land hvor menneskene har så stor medfølelse med dyr at de forbyr pels på moteshow, virker det latterlig å støtte Canadas nedslakting av seler. De fleste mennesker er forferdet over at selene blir slått ihjel og til og med risikerer å flås levende for pelsens skyld, sa Jett til den oppmøtte pressen.

Pelsforbudet som Jett refererte til var resultat av NOAHs kampanje Mote mot Pels sammen med norske designere.

Jett var også tydelig på hva Norge burde gjøre med sin egen fangst og statsstøtten til den:

– Legg det ned. Jeg er sikker på at fok flest ikke vet om at deres skattepenger går til dette, og at de vil reagere hvis de får vite det, sa Jett.

Jetts antagelse ble underbygget i brevet som NOAH overleverte utenriksdepartementet samtidig: Et klart flertall (64 %) er imot at kommersiell selfangst skal motta subsidier fra staten, mens det kun er 13 % som sier seg enig i dette (Opinion for NOAH, 2010). Likevel subsidierer staten selfangsten med over 80 %, i tillegg til markedsføringstiltak og politisk promotering. Arbeidet med WTO-saken vil kreve ytterligere store ressurser som kun kommer en marginal næring til nytte.

– Den norske selfangsten er en næring som har fått omfattende subsidier fra staten i flere tiår, uten at virksomheten har blitt objektivt vurdert. Gjennom bl.a. selfangstinspektørers rapporter har det blitt gitt innsyn i hvilke lidelser fangsten faktisk forårsaker for dyrene, og ifjor ble for første gang en selskute og kaptein dømt for alvorlige brudd på dyrevernregler – de samme brudd som flere ganger tidligere var blitt dokumentert. Likevel har nylig Utenriksdepartementet valgt å stevne EU i selsaken – dette vil koste det norske samfunn enda mer ressurser, for en svært dårlig sak, sa Siri Martinsen, NOAHs veterinær.

Foto: Linnea Syversen/ NOAH

Jett, som blir kalt «kvinnelige musikeres gudmor» av  The New York Times er del av en voksende gruppe internasjonale kjendiser – inkludert Kelly Osbourne, Ke$ha, Pamela Anderson, The Sounds og Iggy Pop – som har protestert mot selfangsten.

Aksjonen ble dekket av bl.a. NTB, Scanpix TV, ANB, ABC-nyheter, Aftenposten TV, Radio Norge og TV2 Nyhetene.

NOAHs film fra aksjonen: