Fotoutstilling mot hvalfangst – verdens største hval på Oslo S!


NOAH, Dyrebeskyttelsen og WSPA har tatt utstillingen «Øye til øye» til Oslo S: Nå kan Oslo-folk knapt unngå møtet med hvalenes blikk i sentrum, og vi håper det bidrar til at de heller ikke kan unngå å tenke seg om en gang til når det gjelder hvalfangsten.

Utstillingen «Øye til øye» med hvalfotografier i naturlig størrelse, tatt av den amerikanske fotografen Bryant Austin, ble lansert på Litteraturhuset i Oslo i august 2009, og har turnert til Hvalfangstmuseet i Sandefjord og Polarmuseet i Tromsø. Når utstillingen nå er tilbake i Oslo er det på et av de mest synlige stedene i byen. Tusenvis av mennesker vil se hvalbildene daglig: Ett gigantisk helkropps-fotografi pryder fasaden ved inngangen av Oslo-S mot Jernbanetorget, ett stort hvaløye møter alle som går inn posten ved flytoget, og inne i hallen kan man se 8 hvalportretter i naturlig størrelse.

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturbyrået Mesen, Rom for kunst på Oslo S, Dyrebeskyttelsen, NOAH og WSPA. Utstillingen vil vare fra 18. mars – 28.april.

Kampanjen «Det Store Bildet» ble lansert sammen med utstillingen, og har i løpet av få måneder samlet over 3000 underskrifter mot hvalfangst.

– Vi håper og tror at det å møte hvalene «øye til øye» slik vi her gir det norske publikum mulighet til, vil skape en ny forståelse og større respekt for disse dyrene, og vi er spent på reaksjonene fra publikum når utstillingen nå flyttes ut i det offentlige rom, sier sjøpattedyransvarlig for Dyrebeskyttelsen Norge, veterinær Tanya Schumacher.

– Vi mener at nordmenn er klare for å se på hvaler og hvalfangst med nye øyne, og den gode mottagelsen utstilingen og kampanjen har fått hittil tyder på nettopp dette. Fotografiene er imponerende og storslagne – men vi ser også denne utstillingen som en utfordring til oss mennesker: Kan vi stå øye til øye med disse skapningene uten å se bort, etter alt menensker har utsatt dem for? sier veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.