Unødvendig død for grevlingunger


Grevlingungene som ble reddet ut av et brennende hus nylig, ble samme dag tatt livet av av Viltnemnda. -Et typisk eksempel på lettvinte holdninger til dyr, sier NOAH.

Gladhistorien om brannmennene som reddet fire grevlingunger fra et brennende hus, gikk fort over til å bli den vanlige historien om det offentlige norske dyrevernet som tyr til den letteste, og for dyrene den mest fatale, løsningen hvis et dyr er i nød.

NOAHs veterinær Siri Martinsen debatterte saken med Direktoratet for Naturforvaltning på Her og Nå, Nrk: – Direktoratet viser gammeldagse holdninger til dyr, man signaliserer at det ikke har noen verdi å hjelpe enkeltdyr i nød. Men som brannmennenes innsats viser, er Direktoratets innstilling utdatert. Mange land har egne viltrehabiliteringssentre og veterinærklinikker for ville dyr – det er ren rutine å hjelpe foreldreløse eller skadde ville dyr. Myndighetene i Norge uttaler seg som om slik hjelp av dyr skulle være et totalt ukjent fenomen for dem, sier Martinsen.

Martinsen blir provosert av at Direktoratet forsøker å begrunne avlivingen med dyrevern: – Dette er lettvint likegyldighet, ikke dyrevern. Fra et direktorat som tillater at de samme dyrene jaktes og drepes i hiet bare for rekreasjonens skyld, er det sterk kost å hevde at oppflasking og rehabilitering av grevlingunger skulle være det motsatte av vern. Når Direktoratet hevder at grevlingungene ikke kunne reddes fordi det ikke er bra for dem å holdes midlertidig i innhegninger og at de får for tett kontakt med folk, tyder det kun på at Direktoratet ikke vet hvordan rehabilitering utføres. Det er på tide at offentlig viltforvaltning oppdaterer seg på dette området – det er flaut at Norge henger etter når det gjelder kunnskap om hvordan man tar seg av ville dyr på en etisk forsvarlig måte, sier Martinsen.

Martinsen forteller at NOAH har fått flere henvendelser fra mennesker som ville hjelpe grevlingungene i går og idag. Dessverre var de da allerede døde. – Grevlingunger er lette å flaske opp; vanlig morsmelkerstatning for valper og senere valpefôr er egnet mat. Disse var også fire sammen – noe som ville gjort rehabiliteringen enklere. Det er ingenting som tydet på at rehabilitering og gjenutsetting ikke ville vært vellykket for disse valpene, avslutter Martinsen.