Hvordan hjelpe fuglene i vinterhalvåret

Mange fugler sliter med å finne mat på vinteren, og det er dessverre vanlig at flere ikke overlever vinterhalvåret. Heldigvis er det lett å hjelpe fugler om vinteren! 

Mange ønsker å hjelpe fugler, spesielt om vinteren. Å mate fugler er en hyggelig aktivitet som hele familien kan bli med på. NOAH oppfordrer til at man mater fuglene kontinuerlig gjennom hele vinteren, men gjerne også ellers i året.

I butikkene finner man et stort utvalg av forskjellige frøtyper, og meisboller man kan henge opp i hagen, og mange butikker selger også flotte fuglematere og fuglebrett i utallige varianter. De forskjellige fugleartene har sine favoritter. Legger man ut litt frukt, f.eks skiver med eple eller pære kan man være heldig å få besøk av trost og nøtteskrike. Flaggspetter liker fett, og spiser gjerne fra meiseboller om de får tilgang til dem. Dersom man kjøper ferdige meisboller i butikken oppfordrer NOAH til å fjerne nettingen rundt meisbollene, da fuglene kan sette seg fast.

Hvordan lage mat til fugler?

Oppskriften på hjemmelaget mat til fugler er veldig enkel og man kan være kreativ med ingrediensene.

Som basis bruker man kokos eller annet usaltet plantefett, f.eks Flott Matfett som fås i de fleste dagligvarebutikker. Man smelter fettet og blander oppi det man ønsker, så heller man alt over i former og lar det stivne. Man kan bruke muffinsformer, eller klippe opp gamle (rene) melkekartonger. Har du noen gamle kaffekopper du ikke bruker? Da kan du helle fuglematblandingene i koppen! Når det har stivnet kan du feste hyssing rundt hanken på koppen, og henge den opp i en busk eller på et tre. Fest gjerne en pinne i blandingen før den stivner, så har fuglene noe å sitte på.

bildet viser hjemmelaget mat til fugler i kaffekopp
En gammel kaffekopp er en enkel og miljøvennlig måte å mate og hjelpe fugler på. Fest gjerne en pinne i matblandingen før det stivner, så har fuglene noe å sitte på!

Man kan gjerne eksperimentere litt med ingrediensene, men basisingredienser som fuglene ser ut til å like godt er:

  • Usaltet plantebasert matfett
  • solsikkefrø
  • havre
  • brødsmuler
  • usaltede peanøtter eller andre nøtter som hassel og mandler
  • frukt og bær

Det er veldig viktig at man ikke bruker nøtter eller fett som inneholder salt da dette kan være skadelig for fuglene. Man bør heller ikke mate med helt hvitt brød, brød med mugg, eller kakesmuler med mye sukker.

Fuglebrett og andre fuglematere bør vaskes jevnlig for å unngå bakterier og eventuelt sykdom hos fuglene.

Dersom du vil lese mer om hvordan man ellers kan hjelpe fugler om vinteren og ellers på året kan du ta en titt på denne artikkelen om hva man bør gjøre om man finner en skadet fugl. Vil du lære mer om hvordan man kan være en god «nabo» for alle ville dyr? Besøk vår nettside www.villedyr.no 

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.