Regjeringens naturmelding usynliggjør dyrene

av Henriette Diesen, biolog, hovedfoto: Siri Martinsen

Nylig la regjeringen fram sin naturmelding, «Bærekraftig bruk og bevaring av natur – Norsk handlingsplan for naturmangfold». NOAH retter sterk kritikk mot meldingen og mener at ville dyr, inkludert truede arter, blir totalt usynliggjort. Meldingen er svært lite ambisiøs og oppfyller ikke Norges forpliktelser til å bevare biologisk mangfold. Det er tydelig at regjeringen ikke har tatt inn over seg alvoret av naturkrisen.

Meldingen nevner knapt tiltak for bevaring av ville dyr, til tross for at en betydelig andel av Norges fugler og pattedyr er på rødlista. Det er total mangel på planer for å bedre tilstanden for de truede artene på rødlista. Det høyst problematiske faktum at «nasjonale bestandsmål» for store rovdyr holder dem i sterkt og kritisk truet tilstand, adresseres heller ikke. I tillegg nevnes ikke at flere rødlistede arter er utsatt for jakt og fangst.

Usynliggjøring av ville dyr

NOAH er spesielt kritisk til regjeringens forslag til tiltak og virkemidler for å bidra til mål 4 om truede arter, genetisk mangfold og sameksistens mellom mennesker og ville dyr. Det er alarmerende at regjeringen tror at tre tiltak alene vil være tilstrekkelig for å stoppe den menneskeskapte utryddelsen av truede arter. Det er kritikkverdig at spesifikke forvaltningstiltak for andre truede arter enn villaks og villrein er uteblitt fra meldingen. For eksempel er jerven en sterkt truet art som Norge har et særskilt ansvar for å beskytte, men den blir ikke nevnt i denne sammenhengen. Det er heller ingen forslag som adresserer hvordan regjeringen skal sikre sameksistens mellom mennesker og ville dyr for å minimere konflikter, selv om dette er en klar forpliktelse i naturavtalen. Det er behov for langt mer ambisiøse og omfattende tiltak for å etterleve forpliktelsene i mål 4.

Manglende tiltak for vern og restaurering

De foreslåtte tiltakene for å nå målene i naturavtalen om vern og restaurering av økosystemer når heller ikke opp til det som kreves. Regjeringen foreslår å beskytte minst 30 % av landarealer innen 2030, men dette hviler i stor grad på store verneområder på Svalbard og Jan Mayen. Regjeringen inkluderer ingen måltall for vern av marine områder. Dette er ikke tilstrekkelig, regjeringen må sørge for vern av flere naturtyper i norsk natur.

Landbruk og kjøttproduksjon

NOAH kritiserer også at meldingen unnlater å adressere landbrukets rolle som en hoveddriver av tap av biologisk mangfold. En rekke vitenskapelige studier viser at overgangen til plantebaserte alternativer er avgjørende for å redusere presset på ville dyrs habitater og stanse naturkrisen. Til tross for dette foreslår regjeringen ingen tiltak for å fremme slike endringer.

NOAHs forslag til tiltak

NOAH har sendt inn høringsinnspill til den nye naturmeldingen (PDF), og understreker at regjeringen må gå bort fra gammel tankegang om utnyttelse av natur og ville dyr. For å sikre at Norge oppfyller sine forpliktelser i henhold til naturavtalen, foreslår NOAH blant annet:

  • Utvikle nasjonal strategi for sameksistens med ville dyr, med mål om å unngå jakt og skadefelling.
  • Implementere tiltak for å forbedre statusen til truede arter på rødlista innen 2030, inkludert store rovdyr, og sikre at nødvendige ressurser tildeles for å oppnå dette.
  • Fremme ikke-dødelige tiltak i konflikter mellom mennesker og ville dyr.
  • Øke aksept og toleranse for ville dyr.
  • Iverksette tiltak for å sikre at store rovdyr ikke lenger er rødlistet som kritisk eller sterkt truet, herunder sikre at bestandsmål er å anse som minimumsmål og som er basert på kunnskap, og ikke gi dispensasjoner til «felling» dersom det ikke har oppstått noe vesentlig skade.
  • Restaurere økologiske prosesser ved å la ville arter, særlig store rovdyr, spre seg i sine naturlige leveområder.
  • Fjerne alle miljøfiendtlige subsidier til skogbruk.
  • Forby jakt, skadefelling, hogst og annen menneskelig forstyrrelse i hekke- og yngletiden.
  • Innsnevre antall jaktbare arter og jakttider, og forby jakt på rødlistede arter.

Regjeringen må vise ansvar

NOAH understreker at regjeringens naturmelding ikke reflekterer alvoret i naturkrisen. Norge har et internasjonalt ansvar for å bevare biologisk mangfold, og NOAH forventer en betydelig mer ambisiøs handlingsplan og flere tiltak for å oppnå målene i naturavtalen.

Foto: Pexels/Magne Roed

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.