NOAH anmelder NKK-jegere for ulovlig dyremishandling


NOAH anmelder en rekke sentrale personer i NKK etter at jakthundeiere igjen har prøvd å arrangere ulovlig trening med levende rev, og styreleder i NKK oppfordrer til støtte for den ulvolige jakttreningen.

– Sentrale dyrevernmyndigheter nedla forbud mot hitrening allerede i 2001. Men dette har ikke stått i veien for at NKKs jakthundklubber åpent har arrangert ulovlige treninger på levende dyr og dertil annonsert for dette på sine nettsider. Der kan man lese at norgesmesterskap ble avholdt både 2001 og 2002. NM i 2003 ble “utsatt midlertidig” – selv om dette altså er forbudt dyreplageri”, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.

Fremdeles har NKK påmeldingsskjema for ulovlighetene liggende tilgjengelig på sine nettsider. Når nå styreleder i NKK i siste “Hundesport” oppfordrer alle hundefolk til å stille seg solidariske med den ulovlige jakttreningen, og uttaler at hitrening “meget godt (kan) forsvares etisk”, mener NOAH at grensen er nådd.

– NKK forsvarer og er involvert i ulovlig dyremishandling. Dette er skandaløst, og må få rettslige konsekvenser. Når nå NKK både sentralt og lokalt viser seg å ville arrangere denne ulovlige dyremishandlingen igjen, har NOAH ikke noe annet valg enn å anmelde de aktuelle personene innenfor jakthundklubbene for brudd på dyrevernlovens §2. Det må reagereres overfor en slik åpenbar forakt for dyrevernloven – de aktuelle personer burde vite bedre enn å forsøke å lure seg til å begå lovbrudd på dyrs bekostning, sier Martinsen, som også kan fortelle at NOAH er blitt oppringt av flere hundefolk som reagerer kraftig på NKK-lederens oppfordringen til dyreplageri:

– Når styreleder i NKK oppfordrer alle medlemmer til å stå «solidariske» med et fåtall lovbrytere som trener hunder ved å utsette rev og grevling for frykt og lidelse, virker dette ekstremt provoserende. De fleste som lever sammen med hunder vil snarere føle sympati og solidaritet med dyret som blir pint, og slett ikke for dyreplagerne.

– NKKs styreleder opptrer helt uforståelig når han oppfordrer mennesker som bryr seg om dyr til å «støtte» dyremishandlingen som hitrening er. Reven eller grevlingen blir sperret inne i et trangt bur og utsatt for frykt og ekstrem stress uten mulighet til å komme seg ut av situasjonen. Enhver som har hund vil forstå at en hund i en lignende situasjon lider – og enhver som har et minimum av biologisk innsikt vil forstå at en rev eller grevling lider akkurat like mye som en hund i en slik situasjon. Det er intet mindre enn en skandale at en fremstående NKK-representant kan utvise så lite forsåelse for dyreadferd og etikk, uttaler Martinsen.

– Jegermiljøet som er involvert i ulovlig hihundtrening har lenge nok fått anledning til å omgå dyrevernloven. Det er på tide at denne uetiske praksisen forsvinner en gang for alle – og at det slås hardt ned på alle forsøk på å lure dyreplageriet inn bakveien igjen, avslutter Martinsen.

Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.