Lisensjakt på bjørn: Rått parti

av Jenny Berg-Rolness, hovedfoto: Tommy Solberg

I Trøndelagsfylkene har responsen på lisensjakta for bjørn vært overveldende, og 3000 jegere er nå rustet til å nedkjempe tre bjørner.

Til tross for rått parti, er jegerne opptatt av egen sikkerhet. Hilde Dahle fra Verdal sin store skrekk er å skadeskyte, for en såret bjørn kan jo finne på å sette seg til motverge. Ellers får bjørnen skylden for at elgen er stresset og urolig. «Vi er overbevist om at det er alle bjørnene som har skylda», sier hun til Nationen.

Faller det ikke jegerne inn at alle skogens dyr for tiden er stresset? 140.000 jegere har invadert naturen for å ta livet av dem. I Trøndelagsfylkene tråkker nå 3000 bevæpna mennesker rundt og leter etter bjørn, i tillegg til elg og fugl, og skuddene smeller fra morgen til kveld. Denne stressfaktoren overgår nok langt det som en håndfull stille tuslende bjørner kan forårsake.

Slutt å fremstille rovdyrene som blodtørstige mordere som skaper skrekk i naturen. Denne rollen klarer jegerne fint å fylle selv!

NOAH jobber hardt for de ville dyrenes rettigheter men vi trenger din hjelp. Støtt arbeidet vårt videre ved å bli månedsgiver i NOAH!

Kronikk skrevet av Jenny Berg-Rolness på trykk i Nationen, publisert november 2006