Foto: Andreas Soltvedt, Varden

Avlivingsvedtak mot Teddy viser at det haster med ny hundelov

Den lille hunden Teddy har fått avlivingsvedtak, etter en episode hvor han ble skremt og bet en voksen person. NOAH mener avliving i dette tilfellet er et typisk eksempel på hvor urimelig dagens hundelov tolkes.

Landbruks- og matdepartementet varslet høsten 2020 at de ser det nødvendig at hundeloven endres, med større fokus på hunders adferd og bedre rettsvern for eiere. Nytt lovforslag vil komme i 2021. Men i mellomtiden opplever NOAH stadig tragiske saker som følge av den nåværende loven, blant annet om hunden Teddy.

Da Teddy var hos en hundepasser, skal han ha bitt en dame i leppen da hun plutselig bøyde seg fort frem mens hunden lå i sofaen og sov. Hun har erkjent at hendelsen var delvis hennes ansvar siden Teddy ble skremt. Gjennom en atferdstest har en hundeekspert med bakgrunn i politiets egen hundepatrulje, konkludert med at hunden ikke er farlig, men dette blir ikke tatt hensyn til. Politidirektoratet bestemte at Teddy må settes i umiddelbar forvaring, og i januar 2021 ble den lille hunden tatt av politiet. Teddy ble revet vekk fra alle som elsker han, og alt han kjenner til. Hunden risikerer nå å sitte alene på kennel i 6 måneder, før klagen på avlivningsvedtaket er klart. Dette er uakseptabelt!

I et siste forsøk på å redde Teddys liv sendte NOAH et brev til Politidirektoratet hvor vi påpekte at de ikke har vurdert andre tiltak, som f.eks. omplassering/trening – og at NOAH kunne ta ansvar for Teddy. Men Politidirektoratet avviste NOAHs klage og påstår at vi ikke «har klagerett». Det er skammelig at Politidirektoratet prøver å kneble NOAHs rett til å kjempe for hunders rettsvern. NOAH har til og med vært part i høyesterett på vegne av hunder. Det er absurd å hevde at vi ikke har klagerett. Når en hund dømmes til avliving av politiet, kan eiere klage – men eiere stemples ofte av politiet som «uegnede» og dermed er deres klager mindre verdt. Når NOAH ikke får anledning til å klage er hundene som dømmes til avliving rettsløse!

Det er et udiskutabelt behov for ny hundelov med bedre rettsvern for hund og eier. Når regjeringen nå har sagt seg enig i dette, er det tragisk at politiet fortsetter å utvise null skjønn ved uheldige hendelser med hunder, og velger avliving som førstevalg. Loven sier faktisk ikke at man må velge avliving – dette er opp til politiet. NOAH mener at politiet må ta korrektivet fra politikerne, og velge andre, mindre inngripende tiltak i tilfeller hvor avliving fremstår helt urimelig – som med lille Teddy.

Det er uholdbart at familier gang på gang må oppleve den grusomme beskjeden at hunden deres skal tas livet av, for konflikter som burde kunne løses på annen måte. Hunder er ikke maskiner, man kan ikke gjøre hva som helst mot en hund, og forvente at den aldri blir redd eller misforstår en situasjon. Det som er innenfor normal hundeadferd, burde ikke straffes med døden. Hundeloven inneholder en rekke andre virkemidler for å forebygge uheldige hendelser, og nå i perioden mot en ny lov, er det viktig at politiet innser at disse i større grad burde benyttes før avlivingsvedtak.

Signer for en ny hundelov

NOAH har lansert en underskriftskampanje for en ny, dyrevennlig hundelov. Les mer om behovet for en ny hundelov, og signer her 

Støtt NOAHs arbeid for en ny hundelov! Bli medlem i NOAH!