Foto: Andreas Soltvedt, Varden

Avlivingsvedtak mot Teddy viser at det haster med ny hundelov


Den lille hunden Teddy har fått avlivingsvedtak, etter en episode hvor han ble skremt og bet en voksen person. NOAH mener avliving i dette tilfellet er et typisk eksempel på hvor urimelig dagens hundelov tolkes.

Landbruks- og matdepartementet varslet høsten 2020 at de ser det nødvendig at hundeloven endres, med større fokus på hunders adferd og bedre rettsvern for eiere. Nytt lovforslag vil komme i 2021. Men i mellomtiden opplever NOAH stadig tragiske saker som følge av den nåværende loven, blant annet om hunden Teddy.

Da Teddy var hos en hundepasser, skal han ha bitt en dame i leppen da hun plutselig bøyde seg fort frem mens hunden lå i sofaen og sov. Hun har erkjent at hendelsen var delvis hennes ansvar siden Teddy ble skremt. Gjennom en atferdstest har en hundeekspert med bakgrunn i politiets egen hundepatrulje, konkludert med at hunden ikke er farlig, men dette blir ikke tatt hensyn til. Politidirektoratet bestemte at Teddy må settes i umiddelbar forvaring, og i januar 2021 ble den lille hunden tatt av politiet. Teddy ble revet vekk fra alle som elsker han, og alt han kjenner til. Hunden risikerer nå å sitte alene på kennel i 6 måneder, før klagen på avlivningsvedtaket er klart. Dette er uakseptabelt, og NOAH har vært i dialog med hundens matmor.

Det er et udiskutabelt behov for ny hundelov med bedre rettsvern for hund og eier. Når regjeringen nå har sagt seg enig i dette, er det tragisk at politiet fortsetter å utvise null skjønn ved uheldige hendelser med hunder, og velger avliving som førstevalg. Loven sier faktisk ikke at man må velge avliving – dette er opp til politiet. NOAH mener at politiet må ta korrektivet fra politikerne, og velge andre, mindre inngripende tiltak i tilfeller hvor avliving fremstår helt urimelig – som med lille Teddy.

Det er uholdbart at familier gang på gang må oppleve den grusomme beskjeden at hunden deres skal tas livet av, for konflikter som burde kunne løses på annen måte. Hunder er ikke maskiner, man kan ikke gjøre hva som helst mot en hund, og forvente at den aldri blir redd eller misforstår en situasjon. Det som er innenfor normal hundeadferd, burde ikke straffes med døden. Hundeloven inneholder en rekke andre virkemidler for å forebygge uheldige hendelser, og nå i perioden mot en ny lov, er det viktig at politiet innser at disse i større grad burde benyttes før avlivingsvedtak.

Signer for en ny hundelov

NOAH har lansert en underskriftskampanje for en ny, dyrevennlig hundelov. Les mer om behovet for en ny hundelov, og signer her: https://www.dyrsrettigheter.no/familiedyr/underskriftskampanje-hundelov/

Støtt NOAHs arbeid for en ny hundelov,

Bli medlem i dag: