Store Skritt mot Tomme Bur


av Siri Martinsen, hovedfoto: NOAH

To historiske begivenheter for pelsdyr-kampen i Norge har allerede funnet sted i 2011. NOAHs Ark var tilstede på dem begge.

I februar 2011 gikk verdens første moteuke med et uttalt antipels-standpunkt av stabelen i Oslo. To måneder senere velger et klart flertall på Arbeiderpartiets landsmøte at Norges største parti skal gå inn for avvikling av pelsdyroppdrett.

Kjendiser støtter NOAH

Allerede i årets første uker tegnet 2011 til å bli nok et dårlig år for norsk pelsnæring: Det er andre uken i januar og NOAH sender ut pressemelding om at 100 kjente personer har sagt ja til å være støttespillere i vår kampanje mot pels. Etter TV2s innslag om saken, tar flere kontakt og vil bli med, og en knapp måned etter føres ytterligere 25 til på listen over kulturpersonligheter mot pels. NOAH fikk tidlig sine første kjendis-støttespillere, og i løpet av de over 20 årene som NOAHs arbeid mot pelsdyroppdrett har eksistert, har stadig flere kunstnere, artister og forfattere lånt sin stemme til kampanjen. Men med det imponerende antall kjente mennesker som nå støtter NOAH, virker det som det nesten blir for mye av det gode for media: En journalist fra Dagbladet spør håpefullt om vi ikke har noen nye kjendiser for pels isteden, siden det ville være en større nyhet. Naturlig nok har vi ikke det.

Collage med mange bilder av kjendiser med teksten: 125 kjendiser mot pels
Motstanden mot pels øker i hele befolkningen – også blant kjendiser! Over 125 kjente personer støtter nå opp om NOAHs opprop mot pels. Nederst i artikkelen følger et utvalg av dem. For fullstendig liste, gå inn på PelsUT.no/kjendiser

Hva som er mer interessant er at det har heller ikke pelsbransjen. Norsk pelsbransje har knapt en eneste støttespiller fra norsk kulturliv som er villig til å proklamere at rev og mink i bur et et flott syn. Profilerte pelsbrukere som kronprinsessen nøyer seg med det velkjente «ingen kommentar». Også europeisk pelsbransje sliter med støtten; i en promoteringsvideo fra European Fur Breeders Association, publisert desember 2010, presenteres en ung dame som «fremtidig TV-stjerne, Charlotte» når hun poserer lekkert ved siden av en minkfarmer på fôrvognen, mens han kjører ned burrekken og doserer ut mindre lekkert minkfôr.

«Norsk pelsbransje har knapt en eneste støtte-spiller fra norsk kulturliv som er villig til å proklamere at rev og mink i bur et et flott syn.»

Hun ønsker velkommen til den «vakre minkfarmen» og etter ett minutt hvor kameraet elegant har unngått å filme dyr i mer enn brøkdelen av et sekund, proklamerer hun; «jeg kan fortelle deg at farmen er helt ren, har topp management og kjekke, unge og dynamiske bønder. Som du kan se fant vi ingen grusomhet mot dyr, minkene er vakre og jeg skjønner godt at folk bruker pels».  Filmen taler sitt tydelige språk; per idag vil de færreste sette sitt rykte som offentlig person på spill for å forsvare behandlingen av dyr i pelsnæringen. Norsk pelsbransje har knapt en eneste støtte-spiller fra norsk kulturliv som er villig til å proklamere at rev og mink i bur et et flott syn.

Verdens første moteuke mot pels

Frem til 2011 har NOAHs deltagelse på moteuker begrenset seg til å kuppe catwalken i protest mot nettopp pels. Men i år er det annerledes. I år er det hektiske forberedelser til deltagelse på Oslo Fashion Week i NOAHs lokaler – for denne moteuken er verdens aller første hvor pels rett og slett ikke er tillatt på catwalken. I forrige NOAHs Ark lanserte Oslo Fashion Week sitt standpunkt – som ble fastsatt i samarbeid med NOAHs Mote mot Pels-kampanje. Og i år går pelsfri moteuke av stabelen for første gang – fra nå av kan Pelsinform se langt etter å profilere seg på Norges fremste arena for mote.Forsvare seg vil de heller ikke. Det er duket for pelsdebatt på åpningskvelden av Oslo Fashion Week, og NOAH og pelsbransjen er invitert. Pelsinform er imidlertid ikke interessert i å diskutere pels foran mote-Norge.

Portrett av Kjell Nordstrøm på OFW med Linda Johansen på den røde løperen
Kjell Nordstrøm på OFW med Linda Johansen. Kjell viser frem sin t-skjorte med anti-pelsmotiv – laget i anlednig opprettelsen av Mote Mot Pels-kampanjen. Foto: Linnea Syversen / NOAH

NOAH produserer også sin egen «kolleksjon» til denne moteuken: Tre original-motiver fra hver av designerne Kjell Nordstrøm, Fam Irvoll og Hilde Marstrander skal ferdigstilles og trykkes. Når skjortene ligger rykende ferske på kontoret kl. 12 på åpningsdagen er NOAH klar for verdens første moteuke med et bevisst anti-pelsstandpunkt! På Oslo Fashion Week februar 2011 har vi ingen løpesedler gjemt under jakken og ingen planer om å kaste klærne i Peta-stil på scenen. Løpesedlene – laget av kunststudentene Sara Tanderø og Tine Isachsen – deles ut til gjestene ved inngangen. Og klærne beholdes på – med sitt tydelige og seirende budskap.

Internasjonal oppmerksomhet

Mens norsk pelsbransje surmuler, reagerer dansk pelsbransje desto mer – representert ved Copenhagen Fashion Week (CFW), som har en av verdens mektigste pelsaktører, Copenhagen Fur, som sin hovedsponsor. Eva Kruse, direktør av CFW og tidligere talsperson for Copenhagen Fur, innkaller til pressekonferanse for å fordømme det norske initiativet. «Dette må være et sær-norsk fenomen», uttaler hun – som om verden utenfor catwalken ikke eksisterte og pelsdyroppdrett ikke var blitt forbudt i det ene europeiske landet etter det andre. Reaksjonen fra verdens mektigste pels-aktør er kanskje det klareste tegn på at NOAH med Mote mot Pels har klart å ramme pelsindustrien der den kjenner det som mest – midt i moteverdenen som de ser på som den viktigste portalen mot forbrukere.

«Med 170 mot 125 stemmer har Norges største parti forpliktet seg til en «styrt avvikling» av pelsdyroppdrett.»

Mer enn et hundretalls artikler i nyhetsmedia og motepresse over hele verden overdøver imidlertid Eva Kruses bepelsede ord. L´Expresse skriver: «MOTE MOT PELS has had a greater impact on the fashion industry in only two weeks, comparing it to what PETA has achieved in years.» Og det er tross alt ikke så rent lite som har foregått internasjonalt de seneste årene heller… Elle France roser initiativet som «a great idea that should be exported all over the world», og den verdens-kjente motebloggeren Perez Hilton er også begeistret. MOTE MOT PELS has had a greater impact on the fashion industry in only two weeks, comparing it to what PETA has achieved in years.

Arbeiderpartiets landsmøte

Moteuken er så vidt ferdig, før neste intensive fase for NOAHs pelskampanje begynner: Arbeiderpartiets landsmøte står for tur – og partiets mange lokallag er allerede igang med sine årsmøter hvor pels diskuteres. NOAHs aktive ringer og mailer lokalpolitikere, og markeringer arrangeres ved flere årsmøter – blant annet ved Akershus Arbeiderparti, hvor en viktig delseier vinnes.

Bilde av tre medlemmer av NOAH som deler ut informasjon og kaker til Arbeiderpartiets landsmøtedeltakere.
NOAH deler ut informasjon og kaker til Arbeiderpartiets landsmøtedeltakere.

Så kommer april-helgen som vi har jobbet frem i mot, og NOAH ønsker delegatene velkommen med informasjon og veganske kaker. Mange tar imot, mange smiler, noen få bretter opp kragen idet de løper forbi og «har bestemt seg», som det heter når man ønsker fortsatt pelsdyrhold i Norge. NOAH er ikke alene utenfor LO-bygget – mange grupperinger ønsker å si sin mening til Arbeiderpartiets landsmøte dette året, og ikke bare om pelsdyr. Men pelsdyrsaken holder en høy profil – hver dag står NOAH utenfor med sitt fakta-ark, og både Giske, Gahr Støre og Stoltenberg får det i hånden i løpet av helgen. Ledelsen i Arbeiderpartiet er for øvrig ikke pelsdyrenes fremste allierte. Som svar på de åtte ulike varianter av forbud-forslag fra lokale partier, har ledelsen en uttalelse om «sertifiseringsordninger» og «kontroller». Det virker som partiledelsen aldri har hørt om de vitenskaplig baserte forbud som brer om seg. De ønsker tydeligvis status quo. Men det ønsker ikke landsmøtet.

Arbeiderpartiets logo
Arbeiderpartiets vedtak om å avvikle pelsdyrnæringen er intet mindre enn den største politiske seier for pelsdyrene i Norge.

Første dag går uten at pels nevnes. Andre og tredje dag nevnes pels av flere. Fjerde dag er det avstemning. Selvsagt er pelsdyr siste sak. Som i demokratier flest går det fort i svingene når avstemningene og endringsforslagene feies igjennom. Vips så har en representant fra Finnmark endret forslaget om rovdyr fra at Arbeiderpartiet skal jobbe for «bærekraftige bestander» til «bærekraftige bestander innenfor vedtatte bestandsmål» – altså fra en potensiell forbedring til en selvmotsigende forstokking. Måtte bare ikke noen komme med et ødeleggende benkeforslag som sveipes igjennom også i pelsdyrsaken.

«Men i år er det annerledes. I år er det hektiske forberedelser til deltagelse på Oslo Fashion Week i NOAHs lokaler – for denne moteuken er verdens aller første hvor pels rett og slett ikke er tillatt på catwalken.»

Pelsdyrsaken er den eneste saken hvor redaksjonskomitteens leder ikke holder innledning – hun representer mindretallet i denne saken, ledelsen som synes at ingenting taler for forbud. Sveinung Valle, tidligere statssekretær i landbruksdepartementet, presenterer redaksjonskomiteens forslag. Etter at mindretallets representant har holdt sitt innlegg om at pelsdyr har det bedre enn kjæledyr, går landsmøtet rett på avstemning. Tellekorpset står klare og et langt minutt senere er den historiske seieren i land: med 170 mot 125 stemmer har Norges største parti forpliktet seg til en «styrt avvikling» av pelsdyroppdrett.

Etterspill

I dagene etter landsmøtet kommer den uunngåelige bølgen av sinte pelsbønder, innlegg i lokalavisene om hvor «uforståelig» vedtaket er, noen billige utspill fra enkelte andre partier om at dette betyr kroken på døra for distrikts-Norge og pelsdyralslagets uttalelser om at de som stemte mot «ikke kan ha sett hvordan en pelsfarm virkelig er».

en mink i lite bur på pelsfarm.
Pelsdyrene vil ut av burene, og det norske folk vil heller ikke se dem der lenger.

Men pelsforsvaret har ingen kraft. Det er snart allemannseie å vite hvordan en pelsfarm virkelig er. Det er rekker med dyr i trange bur. Styrken i pelsmotstanden gjennom over 20 år er at nettopp dette enkle faktum har vært kjernen i erkjennelsen. Ingen farmere som poserer smilende foran blankpussede nettingbur kan bortforklare det faktum at dyrene lever i nettopp disse burene kun for å bli pels. Motstanden dreier seg om at man ikke aksepterer denne utnyttingen. Her hjelper det ikke med vaskeklut og nye skjemaer. Her hjelper det bare å fjerne burene.

«Pelsdyr deler skjebne med millioner av andre dyr i Norge.»

Pelsdyr er ikke de eneste dyr i Norge som lever i trange bur. De er ikke de eneste som ikke får utløp for sine adferdsbehov. De er ikke de eneste som er født til et liv hvor de negative følelsene vil være de dominerende. Pelsdyr deler skjebne med millioner av andre dyr i Norge. Men pelsdyr lider for et formål som folk idag synes er unødig og uetisk – og når flertallet har fått nok, har ikke lenger utnyttingen fremtiden foran seg. Pelsnæringen har i over 20 år med kampanjearbeid lidd nederlag etter nederlag. Selv om de fortsatt halter svekket videre, er årets begivenheter en bekreftelse på at denne kampen kommer til å vinnes.

Portrett av artist Samsaya som smiler

«Jeg støtter NOAH i kampen mot pels. Dyreplageri er ikke vakkert.»
– Samsaya, artist

Portrett av skuespiller Elsa Lystad

«Jeg er en stor dyrevenn. Det er forferdelig at dyrene blir utsatt for dette, og det kan ikke fortsette!»
– Elsa Lystad, skuespiller

Portrett av skuespiller Minken Fosheim

«Slipp minken fri – i dag finnes det så mange gode alternativer til pels.»
– Minken Fosheim, skuespiller/ forfatter

Portrett av artist Marion Ravn

«Jeg har ikke pels og bruker det ikke. Måten dyrene holdes på i oppdrettsanleggene er jeg helt klart imot.»
– Marion Ravn, artist

Portrett av forfatter og artist Odd Børretzen

«Noen ganger oppfører menneskene seg som jordens nazister, og plasserer dyr i bur som minner om konsentrasjonsleirer.»
– Odd Børretzen, forfatter/artist

Portrett av entertainer Christine Koht

«Jeg brenner for dyr og hater pels. NOAH gjør en kjempejobb!»
– Christine Koht, entertainer

Portrett av komiker Espen Eckbo

«Av egen erfaring vet jeg at det er påkjenning nok å ha hår over hele kroppen. Det siste man ønsker er å bures inne hele livet, bare for å bli flådd.»
– Espen Eckbo, komiker

Portrett av Karpe Diem, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chiraq Rashmikant Patel

«Vi støtter NOAHs kampanje mot pels, og bruker ikke pels selv.»
– Karpe, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chiraq Rashmikant Patel og DJ Marius Thingvald

Portrett av forfatter Anne Holt

«Pelsdyrnæringen må nedlegges. Ikke primært fordi dyrene skades og dør, men fordi de aldri får leve. De tilbys i stedet en uverdig eksistens, et ikke-liv de må gjennomgå for å tilfredsstille et for lengst utdatert menneskelig behov. Nedlegg næringen nå!»
– Anne Holt, forfatter

Portrett av modell og skuespiller Aylar Lie

«Mer kunnskap rundt pelsindustrien har åpnet øynene mine for grusomhetene som pågår. Jeg har sluttet å kle meg i pels, og håper andre også vil støtte NOAH i deres kamp for dyrs rettigheter.»
– Aylar Lie, modell og skuespiller

Portrett av skuespiller og komiker Henriette Steenstrup

«Man kan finne humor i det meste, men ikke når det gjelder mishandling av dyr. Jeg støtter NOAHs kampanje PelsUT!»
– Henriette Steenstrup, komiker

Portrett av modell Vendela Kirsebom

«Jeg forstår ikke hvordan noen synes det er glamorøst og vakkert å pynte seg med andres lidelse? Jeg bruker ikke pels og synes pelsoppdrett burde bli en næring som hører til i fortiden, og ikke nåtiden eller fremtiden.»
– Vendela Kirsebom, modell og programleder

Portrett av skuespiller og desginer Jenny Skavland
Foto: Wikipedia

«Jeg støtter ikke pelsindustrien, og bruker ikke pels selv eller i mine kleskolleksjoner. Jeg støtter NOAHs PelsUT-kampanje og håper Norge kan bli et av mange land som velger å legge ned pelsnæringen.»
– Jenny Skavland, designer og skuespiller

Portrett av fotograf Marcel Lelienhof

«Grunnen til at jeg støtter denne saken er at jeg føler at pelsoppdrett med så dårlig dyrehold som vi har, er helt forkastelig. Det er bare et luksusprodukt som ikke er en nødvendighet med alle de alternativene vi har i dag. Dyr skal behandles med respekt og ha et verdig liv.»
– Marcel Lelienhof, fotograf

Portrett av rapper Omer Bhatti

«Jeg støtter NOAHs kamp for dyrs rettigheter, og bruker ikke pels.»
– Omer Bhatti, rapper og artist

Portrett av artist Morten Abel
Foto: Mortenabel.com

«Måten dyrene blir holdt i fangenskap er nedverdigende og en hån mot menneskets intelligens.»
– Morten Abel, artist

Portrett av komiker Knut Nærum

«Det er greit at folk går med pels, men bare når de selv har jaget dyret til fots gjennom åpent landskap og drept det med spyd.»
– Knut Nærum, komiker og forfatter

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2011

Foto: Jo-Ann McArthur

NOAH gir ALDRI opp kampen om et pelsfritt Norge,
MEN VI TRENGER DIN HJELP.