Velg dyrevennlig vinterjakke!
Skal du gå til innkjøp av en ny vinterjakke? Da håper vi du vil velge en dyrevennlig jakke, uten pels og dun!
Nå nærmer vinteren seg, og det er snart på tide å finne frem vinterjakka eller gå til innkjøp av en ny. Tenker du på hva jakken du kjøper er laget av, eller er det bare viktig at den ser fin ut? I Norge har vi vunnet frem, og pelsdyroppdrett er forbudt, men Norge importerer fortsatt pels, både fra pelsdyroppdrett og fra viltlevende dyr. I tillegg inneholder mange jakker dun, fra ender og gjess som lider i kjøttproduksjon.
NOAH oppfordrer til at man velger en dyrevennlig vinterjakke uten dun og pels.
Dyrene lider i produksjon av dun
Media og dyrevernorganisasjoner har avdekket at dun som brukes i vinterjakker kan stamme fra gjess og ender som ribbes levende. Plukking av fjær på levende dyr er svært smertefullt, og kan etterlate store sår. Selv om denne typen produksjon er ulovlig i EU, forekommer det i flere land, og det er dessverre fortsatt lovlig å importere fjær fra denne typen produksjon til Norge.
Tidligere har svenske TV4s program Kalla Fakta avdekket at kleskjeder som garanterte å ikke benytte levende-plukket dun, likevel gjorde nettopp det. Selv om produsentene benytter dun fra døde dyr i matproduksjon er heller ikke dette problemfritt. Dunet kan blant annet stamme fra ender i foie gras-produksjon, der dyrene utsettes for smertefull tvangsforing. I Norge er det ingen regler for hold av ender og gjess i kjøttproduksjon, og bransjen har flere store velferdsutfordringer.
Vi ser at stadig flere aktører i moteindustrien bevisst tar avstand fra utnytting av dyr og produserer klær som er varme, fine og mer miljøvennlige. Det er absolutt ikke nødvendig å bruke dyreprodukter, og ved å velge dyrevennlig kan du spare mange dyr for lidelse!
Styr unna
Merker som Parajumpers, Woolrich, Svea og Nobis selger jakker med ekte pels. Mange vet ikke at det bak disse jakkene ligger alvorlig lidelse for dyr – lidelse fra produksjonsformer som anses som så belastende at de er forbudt ved norsk lov. Disse jakkene inneholder ofte pels fra coyoter som er fanget i feller ved hjelp av fotsakser, hvor dyrene risikerer å lide i et døgn eller mer før fellene sjekkes og dyret drepes[1].
I tillegg er disse jakkene fylt med gåse- og andedun fra industrigjess og ender som er brukt til kjøtt- og/eller gåseleverproduksjon. Canada Goose er kanskje det mest kjente merket som bruker coyotepels i Norge. Heldigvis stoppet Canada Goose alt salg av pels i 2022. Dessverre har de foreløpig ikke tatt samme standpunkt når det gjelder dun.
Dyrevennlig vinterjakke
Det finnes heldigvis et stort utvalg av vinterjakker på markedet som ikke inneholder pels, skinn, ull eller dun. Merkene Didriksons og Save The Duck selger kun dyrevennlige jakker. Disse jakkene får du for eksempel i store nettbutikker som Zalando, Ellos og Miinto. Det finnes også selvsagt andre aktører som selger jakker uten produkter fra dyr.
Stadig flere aktører velger syntetiske materialer framfor dun og pels, og disse jakkene er minst like varme som de som laget av dyrematerialer – les gjerne hva jakken er laget av før du tar et valg!
«Det viktigste er å arbeide mot et felles mål: å leve i en verden fri for dyremishandling. Derfor er våre plagg produsert 100% dyrefrie og det tillates ikke bruk av fjær, hud, skinn eller pels.»
– Save The Duck
NOAH håper du vil tenke dyrevennlig neste gang du går til innkjøp av vinterjakke, og oppfordre gjerne venner, familie og bekjente til å gjøre det samme!
Har du tips til flere dyrevennlige merker? Send oss en melding på Facebook, eller til support@dyrsrettigheter.no
Også «vintage» pels skader dyrene
Pels er noe man bør avstå fra å bruke, uavhengig av om pelsen er gammel eller ny. Her er fem gode grunner til å ikke bruke pels:
- Pels kommer fra dyr som har lidd og dødd for «mote», uansett om det er kort eller lang tid siden det skjedde – den som bruker pels sender et signal om at man er likegyldig til dette dyreplageriet.
- Bruk av pels skaper etterspørsel etter ny pels. Det er bare den som går i pelsen som vet om den er «gammel» – andre kan tro at pels er «inn», og vil like gjerne kunne kjøpe ny pels. Det vil føre til at enda flere dyr må lide.
- Det er ikke slik at vi er «ferdige» med kampen for pelsdyrene i Norge. Fortsatt importeres og selges pels fra dyr som har lidd andre steder i verden, i norske klesbutikker. Om pels fremmes som «mote», kan det gjøre arbeid for et importforbud mot pels vanskeligere.
- Noen av de som fremmer «vintage» pels, fremmer også aktivt ny pels f.eks. fra ville dyr. Ville dyr som brukes til pels er drept i smertefulle feller.
- Dersom markedet for «brukt pels» øker, er det lett for kommersielle aktører å selge ny pels som «brukt». Denne type «hvitvasking» av varer kjenner man godt til fra salg av produkter fra truede dyr.
NOAH ønsker importforbud
13. juni 2019 ble loven om forbud mot pelsdyroppdrett vedtatt i Stortinget. Alle pelsfarmer i Norge har nå blitt lagt ned, og fra og med 2025 trer det offisielle forbudet mot pelsdyroppdrett inn. Et naturlig neste steg nå er å vedta forbud mot import av pelsprodukter, slik at Norge heller ikke bidrar til at dyr lider i pelsdyroppdrett i andre land. Med et importforbud vil Norge sende et tydelig signal til resten av verden om at tiden er ute for pelsindustrien!
Signer for importforbud mot pels: https://www.change.org/p/forby-pelsimport
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.