Velg dyrevennlig i vinter!

Skal du gå til innkjøp av en ny vinterjakke? Da håper vi du vil velge dyrevennlig!

Nå nærmer vinteren seg, og det er snart på tide å finne frem vinterjakka eller gå til innkjøp av en ny. Tenker du på hva jakken du kjøper er laget av, eller er det bare viktig at den ser fin ut? I Norge blir pelsdyroppdrett forbudt fra 2025, men Norge importerer også pels, både fra pelsdyroppdrett og fra viltlevende dyr.

I tillegg får man også jakker av dun fra dyr som ribbes levende, og skinn- og ullprodukter fra prosesser som gjør at dyrene ikke får utløp for naturlig atferd og påføres smerte, frykt og død.  For ullproduksjonens del blir sauer ofre for rask «samlebåndsklipping» som fører til sår og skader, eller man risikerer at de har vært utsatt for såkalt ”mulesing”. Over 50% av verdens ullproduksjon kommer fra Australia hvor det fortsatt praktiseres mulesing, der lammene spennes fast i en spesiallaget stålinnretning, og store partier hud skjæres bort av bakparten.

Vi ser at stadig flere aktører i moteindustrien bevisst tar avstand fra utnytting av dyr og produserer klær som er varme, fine og mer miljøvennlige. Det er absolutt ikke nødvendig å bruke dyreprodukter, og ved å velge dyrevennlig kan du spare mange dyr for lidelse!

Styr unna

Merker som Parajumpers, Woolrich, Svea og Nobis selger jakker med ekte pels. Mange vet ikke at det bak disse jakkene ligger alvorlig lidelse for dyr – lidelse fra produksjonsformer som anses som så belastende at de er forbudt ved norsk lov. Disse jakkene inneholder pels fra coyoter som er fanget i feller ved hjelp av fotsakser, hvor dyrene risikerer å lide i et døgn eller mer før fellene sjekkes og dyret drepes[1], i tillegg til at de er fylt med gåse- og andedun fra industrigjess og ender som er brukt til kjøtt- og/eller gåseleverproduksjon. Canada Goose er kanskje det mest kjente merket som bruker coyotepels i Norge. Heldigvis går disse nå bort fra innkjøp av pels fra begynnelsen av 2022 og stopper all salg av pels innen utgangen av 2022. Dessverre har de foreløpig ikke tatt samme standpunkt når det gjelder dun.

Dyrevennlige vinterjakker

Det finnes heldigvis et stort utvalg av vinterjakker på markedet som ikke inneholder pels, skinn, ull eller dun. Merkene Didriksons og Save The Duck selger kun dyrevennlige jakker. Disse jakkene får du for eksempel i store nettbutikker som Zalando, Ellos og Miinto. Det finnes også selvsagt andre aktører som selger jakker uten produkter fra dyr – les gjerne hva jakken er laget av før du tar et valg!

«Det viktigste er å arbeide mot et felles mål: å leve i en verden fri for dyremishandling. Derfor er våre plagg produsert 100% dyrefrie og det tillates ikke bruk av fjær, hud, skinn eller pels.»

– Save The Duck

NOAH håper du vil tenke dyrevennlig neste gang du går til innkjøp av vinterjakke, og oppfordre gjerne venner, familie og bekjente til å gjøre det samme!

Har du tips til flere dyrevennlige merker? Send oss en melding på Facebook, eller til support@dyrsrettigheter.no

NOAH ønsker importforbud

13. juni 2019 ble loven om forbud mot pelsdyroppdrett vedtatt i Stortinget – og det vil fra 2025 bli slutt på rev og mink i trange bur. Nå er det bare noen få pelsfarmer igjen. Et naturlig neste steg nå er å vedta forbud mot import av pelsprodukter, slik at Norge heller ikke bidrar til at dyr lider i pelsdyroppdrett i andre land. Med et importforbud vil Norge sende et tydelig signal til resten av verden om at tiden er ute for pelsindustrien! Signer for importforbud mot pels: https://www.change.org/p/forby-pelsimport

Foto: Erik Frøystein

Støtt NOAHs arbeid for pelsdyrene! Bli medlem i NOAH!