Velg dyrevennlig i vinter!


Skal du gå til innkjøp av en ny vinterjakke? Da håper vi du vil velge dyrevennlig! Under finner du tips om hvilke merker du bør unngå, samt tips til dyrevennlige jakker.

Nå nærmer vinteren seg, og det er snart på tide å finne frem vinterjakka eller gå til innkjøp av en ny. Tenker du på hva jakken du kjøper er laget av, eller er det bare viktig at den ser fin ut? I Norge blir pelsdyroppdrett nå forbudt, men Norge importerer fortsatt pels, både fra pelsdyroppdrett, og fra ville dyr. Heldigvis kan man få jakker som er både dyrevennlige og fine, og man trenger ikke en jakke «pyntet» med pels.

Vi ser at stadig flere aktører i moteindustrien bevisst tar avstand fra pels og produserer jakker som er varme, fine og langt mer miljøvennlige. Det er absolutt ikke nødvendig å bruke pels, og hvorvidt pelsen kommer fra et dyr på en pelsgård eller en som var fanget i naturen, ligger det enorm lidelse og drap på dyr bak all pels. Ved å velge en dyrevennlig jakke kan du spare mange dyr for lidelse!

Styr unna

Merker som Canada Goose, Parajumpers, Woolrich, Svea og Nobis selger jakker med ekte pels. Canada Goose er kanskje et av de vanligste merkene sett i Norge, og mange vet ikke at det bak disse jakkene ligger alvorlig lidelse for dyr – lidelse fra produksjonsformer som anses som så belastende at de er forbudt ved norsk lov. Disse jakkene inneholder både pels fra coyoter som er fanget i feller ved hjelp av fotsakser hvor dyrene risikerer å lide i et døgn eller mer før fellene sjekkes, og dyret drepes[1], i tillegg til at de er fylt med gåse- og andedun fra industrigjess og ender som er brukt til kjøtt- og/eller gåseleverproduksjon.

Dyrevennlige vinterjakker

Det finnes heldigvis et stort utvalg av vinterjakker på markedet som ikke inneholder pels eller dun. Hoodlamb, Didriksons og Save The Duck selger kun dyrevennlige jakker, som verken består av pels, dun eller skinn. Penepiker.no selger også veganske jakker. Det finnes også selvsagt andre aktører som selger jakker uten produkter fra dyr – les gjerne hva jakken er laget av før du tar et valg!

«Det viktigste er å arbeide mot et felles mål: å leve i en verden fri for dyremishandling. Derfor er våre plagg produsert 100% dyrefrie og det tillates ikke bruk av fjær, hud, skinn eller pels.»

– Save The Duck

NOAH håper du vil tenke dyrevennlig neste gang du går til innkjøp av vinterjakke, og oppfordre gjerne venner, familie og bekjente til å gjøre det samme!

Har du tips til flere dyrevennlige merker? Send oss en melding på Facebook, eller til support@dyrsrettigheter.no

NOAH ønsker importforbud

13. juni 2019 ble loven om forbud mot pelsdyroppdrett vedtatt i Stortinget – og det vil fra 2025 bli slutt på rev og mink i trange bur. Et naturlig neste steg nå er å vedta forbud mot import av pelsprodukter, slik at Norge heller ikke bidrar til at dyr lider i pelsdyroppdrett i andre land. Med et importforbud vil Norge sende et tydelig signal til resten av verden om at tiden er ute for pelsindustrien! Signer for importforbud mot pels: https://www.change.org/p/forby-pelsimport

Bestill «Nei til pels» buttons her.
Les mer om Canada Goose her.
Les mer om pelsfrie butikker her.

Foto: Erik Frøystein

Støtt NOAHs arbeid for pelsdyrene:

Bli medlem!