Rekordoppmøte i fakkeltoget mot pels


Nærmere 6000 mennesker deltok på markeringer i hele 12 av Norges byer i helgen, da NOAH for tiende gang arrangerte fakkeltog mot pels. Bare i Oslo fylte over 4000 personer gatene i markeringen som endte foran Stortinget med brennende appeller fra blant andre SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, forfatter Tor Åge Bringsværd og designer Kjell Nordstrøm.

6000 oppmøtte på landsbasis

Engasjerte pelsmotstandere i Oslo

– Vi er strålende fornøyde med det enorme oppmøtet i årets fakkeltog mot pels. Vi er vant med at det hvert år møter opp tusener av folk, men i år var det rekordoppmøte med over 4000 mennesker. Da Eidsvolls plass begynte å fylle seg med fakler, var fortsatt ikke alle gått fra Youngstorget – hele Oslo var fylt med pelsmotstand. Det at stadig flere velger å demonstrere for en avvikling av pelsfarmene, viser at folks krav til politikerne ikke lenger kan ignoreres, sir Siri Martinsen, leder i NOAH.

I tillegg til markeringen i Oslo har det vært arrangert lokale fakkeltog i hele 11 andre byer. Dette er også rekord i forhold til andre år:

– Tellingene fra resten av landet har vist at det dreier seg om rundt 6000 mennesker på landbasis som demonstrerte i gatene. Det er et bredt, nasjonalt engasjement for pelsdyrene, som den nye regjeringen ikke kan overse, sier Martinsen.

– Skal da denne galskapen aldri ta slutt?

Tor Åge Bringsværd var først på scenen.

Blant årets appellanter i Oslo var det som vanlig både profilerte politikere og kultur- og motepersonligheter. På kjendis-appellantlisten stod forfatter Tor Åge Bringsværd, artist Hanne Sørvaag, designere Kjell Nordstrøm og Fam Irvoll, blogger Lea Meyer og Nemi-skaper Lise Myhre.

Først på scenen var forfatteren Tor Åge Bringsværd, som åpnet appellen sin med å peke på at de å ha andre arter i fangenskap, er en unik vane for oss mennesker:

– Mennesket er den eneste kjente skapning som finner fornøyelse i å sette andre levende veseners barn i trange bur – og så ale dem opp i pinefullt fangenskap, ene og alene for med tiden å kunne flå dem og pynte seg med skinnet fra dem. Og dette mest ufyselige barbari, kalles offisielt for landbruk og støttes med millioner av landbrukssubsidier. Skal da denne galskapen aldri ta slutt?

-For meg illustrerer pelsdyrhold våre dårlige holdninger til dyr satt på spissen. Ikke bare er det snakk om et overflødig og unødvendig luksusprodukt, som vi virkelig ikke har bruk for. I tillegg har dyrene så uverdige liv i burene sine som det går an å ha. De frarøves friheten fra de fødes til de dør. Og det helt unødig, sa Hanne Sørvaag i appellen sin.

Hanne Sørvaag er sterkt engasjert for dyrene.

Også Nemi-skaper Lise Myhre er blant dem som stiller opp i fakkeltoget år etter år, i år minnet hun lytterene på hva som ligger bak et pelsprodukt: Det er ikke bare et plagg du har kjøpt for å holde deg varm. Det er et valg du har tatt; om å la moral vike for forfengelighet. Et flagg du skal bære om at du synes det er riktig at noen skal fødes og så mishandles for et produkt du ikke engang trenger. Et plagg du har stjålet -for dens rettmessige eier ville heller valgt livet, sa Myhre i sin appell.

Klar tale fra mote-Norge

Lise Myhre holdt en flammende appell også i år.

Som tidligere år var også Mote Mot Pels representert ved designere Kjell Nordstrøm og Fam Irvoll: Som designer, og en av initiativtakerne til Mote Mot Pels, så har vi sett og opplevd noe helt unikt i Norge, de siste tre årene.

– Norge har gått fra å være ett land som pelsnæringen tidligere markedsført som en pelsnasjon, til å bli ett foregangsland og en inspirasjon for mange andre land rundt om i verden. Vi har fått norsk motebransje til å samle seg, ta ansvar og klart si ifra at vi ikke vil ha hverken pels på kroppen, i motebladene eller på catwalken, sa Kjell Nordstrøm i sin appell.

Mote mot pels, ved Kjell Nordstrøm, Fam Irvoll og Lea Meyer

Etter talen fra Kjell Nordstrøm kom en appell fra den unge motebloggeren Lea Meyer, som gjorde det klart at pels fortsatt ikke er in: Det at det fortsatt finnes pelsfarmer i 2013, syns jeg er veldig rart. Som Kjell sa er det for det første veldig uønsket, og for det andre så er det jo fåtallet som ikke vet hva historien bak pelskanten på jakken sin er i dag. Det eneste som skjer når du har på deg pels, er at du signaliserer for alle at du ikke bryr deg om dyremishandling, at det er helt greit for deg å torturere dyr for en helt unødvendig detalj, som ikke er fin engang!

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell holdt en sterk appell i år.

Av politiske appellanter stilte SV-nestleder Bård Vegar Solhjell (SV), miljøbyråd Guri Melby (V), talskvinne for Miljøpartiet de Grønne, Hanna Marcussen, stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (AP) og Rødt-nestleder Marielle Leraand. I tillegg var det appeller fra både Unge Venstre ved leder Tord Hustveit, Sosialistisk Ungdom ved nestleder Anna Tresse, Grønn Ungdom ved talsperson Ingrid Ophaug Dahl, Rød Ungdom ved sentralstyremedlem Øivind Ervik og Unge Høyre ved sentralstyremedlem Iris Aunvik.

En stor takk fra NOAH til alle som stilte opp!

NOAH benytter anledningen til å takke de over 90 frivillige som var med på å muliggjøre denne viktige markeringen. Uten deres engasjement og viktige arbeid ville årets fakkeltog mot pels aldri blitt det store og vellykkede arrangementet det gjorde. Vi ønsker også å takke de 6000 menneskene som møtte opp i markeringene landet over.

Tusen takk til alle møtte opp i NOAHs tiende fakkeltog mot pels -vi gir oss ikke før burene er tomme!

Medieoppslag om fakkeltoget:

Dagsrevyen lørdag 9. november 2013:

Kronikk i NRK Ytring 9. november 2013

Kommentar i Klassekampen 9. november 2013 (ikke tilgjengelig på nett)

Kommentar i Ny Tid 31. oktober 2013

Kronikk i Aftenposten 5. november 2013

Debatt på TV2 Nyhetskanalen 9. november 2013

Innslag i NRK Ukeslutt 9. november. 2013

Nationen-sak om fakkeltoget 10. november 2013

Sak i Østlandets blad 10. november 2013

Sak i Avisa Nordland 6. november 2013

Fremover-sak 06. november 2013

Sak i Gudbrandsdølingen Dagningen 8. november 2013

Sak i Lofotposten 8. november 2013

Sak i iTromsø 9. november 2013

Sak i Bergensavisen 9. november 2013

Sak i Lofotposten 9. november 2013

Sak i Lofot-tidende 9. november 2013

Sak i Bodø Nu 9. november 2013

Bildeserie i Gudbrandsdølingen Dagningen 9. november 2013

Sak i Gudbrandsdølingen Dagningen 9. november 2013

Sunnmørsposten-sak fra 9. november 2013

Sak i Adressa 10. november 2013

Sak i Aftenpostens Osloby 9. november 2013

Sak i Gudbrandsdølingen Dagningen 10. november 2013

Siri Martinsen og Kjell Nordstrøm på God Morgen Norge 8. november 2013: