Pelsfakta


pels-noah-hvit rev i bur. Foto: NOAH
Foto: NOAH

Ti fakta om pels:

1. Pels er ikke nødvendig. Verken mennesker som bor i kalde eller varme strøk har behov for å ha et dyrelik slengende rundt seg. Varm kan man bli uten pels, alternativene er som oftest varmere, lettere og miljøvennlige.

2. Pels er ikke naturlig. Pelsen er farget og preparert med kjemikalier og andre stoffer som er forurensende for miljøet. Man kan heller ikke si at det er naturlig å holde dyr i bur som er mikroskopiske sammenlignet med deres naturlige territorier.

3. Pels fra ville dyr er ikke mer akseptabelt enn pels fra oppdrettede dyr. Tror man at pelsen er fra dyr som alltid har blitt avlivet humant og raskt, tar man skammelig feil. Dyrene blir fanget i feller, som for eksempel åtesakser eller fall-lemmer. Selv om det er meningen at dyret skal drepes momentant med slag over nakken, kan det selvsagt skje at andre kroppsdeler kommer inn i saksa, noe som resulterer i store smerter og langvarige pinsler for dyret. For øvrig har fangstmennene ingen garanti for at det er den ønskede dyreart som går i fella.

4. Pelsdyr i pelsfarmer har ikke nok plass. Mens en mink i det fri har et territorium på 2,5 kilometer, stenges den i en pelsfarm inne på kun 30x40x90 kubikkcentimeter. Reven har i det fri et enda større territorium enn minken, bare hiet kan være på flere hundre kvadratmeter. I en pelsfarm blir den stengt inne på 75x60x102 kubikkcentimeter. Stort nok ifølge farmerne.

5. Pelsdyr i pelsfarmer lever ikke et smertefritt liv. Pelsdyrene lever hele sitt liv i nettingbur som er altfor små til at dyrene kan få utløp for sine naturlige behov. Dette resulterer ofte i at dyrene pådrar seg tvangsadferd. De kan ende opp vandrende frem og tilbake langs nettingveggen, eller vaie ustoppelig med hodet og kropp. Dyrenes monotone tilværelse og ubehagelige liv kan også resultere i at de gnager på seg selv og andre, eller dreper sitt eget avkom.

6. Pelsdyr dør ikke en naturlig død. Etter at dyrene har fylt 6-7 måneder, blir de avlivet ved nakkeknekking, gassing eller strømsjokk.

7. Eksperter taler ikke for pelsindustri. Et eksempel er Rådet for Dyreetikk som i sin rapport blant annet konkluderte med at pelsdyrhold bør avvikles.

8. Pelsdyr er ikke tamme. Pelsdyrene er tvert imot ofte sky og redde for folk. Men selv om pelsdyrene hadde vært tamme, hadde det ikke vært noen unnskyldning for pelsindustriens forkastelige behandling av dyrene.

9. Pelsdyr er ikke beskyttet av noen lov. De eneste bestemmelsene som finnes er de pelsindustrien selv har laget.
10. Pels er ikke vakkert eller moteriktig. Det er snarere grotesk og avskyelig å se en person bære et knippe døde dyr eller en pelskrage som kun vitner om et liv preget av smerte. Med hvilken rett kler enkelte mennesker seg i forpinte og drepte dyr?

Kilde: Uttalelse om pelsdyroppdrett, Rådet for Dyreetikk, 1994

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/1998.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. /Stott-oss