NOAHs Fakkeltog mot Pels 2011


NOAHs Fakkeltog mot Pels 2011 ble en kraftfull markering for pelsdyrenes rettigheter. Med flere profilerte appellanter enn alle tidligere år, og tusenvis av fremmøtte, viste vi igjen at folk flest har fått nok av pelsdyroppdrett i Norge.

Foto: Caroline Johansen / NOAH

Stemningen var svært god da 3500 mennesker demonstrerte for nedleggelse av pelsdyroppdrett i Oslo 12. november. Engasjementet var også stort i de andre store byene, og tilsammen markerte iår 4600 mennesker sin motstand mot pelsdyroppdrett.

Appellantene var: Unni Lindell, Lise Myhre, Jenny Skavlan, Jostein Pedersen, Lone Klein, Marianne Antonsen og Viktoria Winge, samt Kjell Nordström, Hilde Marstrander og Fam Irvoll på vegne av Mote mot Pels, Hadia Tajik (AP), Heikki Holmås (SV), Guri Melby (Venstre), Harald Nissen (De Grønne), Stiasn Nicolaisen (Rødt), Khamshajiny Gunaratnam (AUF), Sveinung Rotevatn (UV), Maria Gøthner (UH), Knut Quigstad (GU), Ebba Boye (SU).

Utdrag fra noen av appellene:

Unni LIndell holder appell. Faksimile nationen.no

Et lands verdighet måles langt på vei av måten man behandler sine dyr. I så fall er Norge et land UTEN VERDIGHET. Og BREKK og BORTEN MOE SVIKTER DYR PÅ DET GROVESTE. Og hvor er verdighetspartiet Høyre? I Norge sier 62 % et klart NEI, til pelsoppdrett, politikerne er i UTAKT med folk flest ! Staten subsidierer GROV DYREMISHANLING.  Jeg skammer meg over MITT LILLE LAND!

– Unni Lindell

Jeg er sint for at jeg, dere og utrettelige Noah må bruke tid og energi på å igjen og igjen protestere mot noe som er så soleklart feil. For det er ikke LITT feil å ha en subsidiert industri basert på å avle frem, torturere og flå millioner av dyr for pelskrager , hårstrikker og kåpers skyld -det er forkastelig, avskyelig, og det er ingenting ved det som er verdt å forsvare og alle skjønner det egentlig. Men så må vi drive og danse rundt grøten og være politisk korrekte. Vente på tur, høre på nye unnskyldninger og bortforklaringer. tåle utsettelser på utsettelser og Løfter om bot og bedring. Det blir ikke bedre. De vet det, vi vet det, alle vet det det eneste som nytter er total nedleggelse.

– Lise Myhre

Jostein Pedersen. Faksimile Nationen

Norske politikere og embetsverk er vanligvis ikke sene om å kaste seg på internasjonale strømninger – men ikke i pelssaken. I land som Storbritannia, Sveits, Kroatia og Østerrike er pelsdyravl forbudt. De få jålebukkene som våger å kle seg i pels blir utsatt for spott og spe – meget velfortjent – for bruk av pels er usivilisert. Og det er ikke vakkert. Et symbol på at vi sannelig ikke er kommet lengre siden steinalderen for 12 000 år siden.

 

– Jostein Pedersen

Viktoria Winge og Jenny Skavlan holdt appeller i NOAHs Fakkeltog mot Pels. Foto: Sunniva Munkelien/ NOAH

Jeg synes klær skal være gøy og inspirerende. Pels er derimot bare trist å se. Ser jeg en pelskrage, vet jeg at den sannsynligvis kommer fra et dyr som har sittet hele livet i et trangt bur. Det er verken gøy eller inspirerende. Heldigvis er det få norske designere som bruker pels. Jeg ville aldri drømme om å bruke det i mine kolleksjoner. Jeg håper alle som bryr seg om dyr, tenker på hva de kjøper når de står i butikken – og at de ikke handler i butikker som selger pels. 

– Jenny Skavlan

Jeg har alltid lurt på hvem disse menneskene egenlig er. De som syns det er helt greit, forsvarlig, akseptabel og til og med kanskje littebitte grann koselig i værdagen, å tjene penger på å torturere andre små skapninger til vanvidd. Jeg kjenner på at jeg har ikke så lyst til å møte disse menneskene på gata.

– Viktoria Winge

Jeg vil be dere alle om å spørre de pelsbrukerne dere kjenner om de hadde orket å se en en lang rekke av ville dyr i små bur hver gang de åpnet inngangsdøra si. Og jeg vil at dere skal spørre om de hadde hatt hjerte til å drepe disse dyrene for å smykke seg med dem. Slik håper jeg at vi kan sette tanker og hjerter i sving, -og hvis hver av dere klarer å få et par øyne til å åpne seg, så vil vi kunne være dobbelt så mange her neste år.

– Lone Klein

Kan vi akseptere den uanstendigheten vi ser i forhold til dyr? Nei, selvsagt kan vi ikke det. Politisk arbeid og politisk prosess tar lang tid og er ennå ikke der det skal være. Men det vi gjør her i dag er å skape blest!

– Marianne Antonsen

Foto: Caroline Johansen/ NOAH

Det burde ikke være nødvendig å forklare. Det er like opplagt som at gresset er grønt eller at jorden er rund. Og det er at: Reven og minken kler pelsen best selv. Mennesker som går med pels av oppdrettsdyr har mer penger enn klasse. Og mer forfengelighet enn skjønnhet.

 – Hadia Tajik (AP)

Jeg har bare en ting å si: Pelsindustriens tid er forbi!

– Heikki Holmås (SV)

Vi politikere blir ofte beskyldt for å ordlegge oss litt tåkete. I dag har jeg ikke tenkt å legge noe imellom, men si det som det er: Pelsdyrnæringen er ferdig i Norge. Det er en næring som skal avvikles. Det er en virksomhet som snart må lukke dørene.

– Guri Melby (V)

Men vi må ikke glemme dyrene når vi kommer hjem heller. Vi må holde oppe presset også etter vi har spredt oss i kveld. Vi må kontakte regjeringspartiene og skrive leserbrev til avisa. Vi må forklare venner og familie hvorfor det er viktig og ikke kjøpe pelsprodukter, og vi må snakke om dyrs egenverdi med dem vi kjenner.

– Harald Nissen (MDG)

2012 kan bli et skjebneår for pelsdyr i Norge. I 2002 lovet Stortinget at de skulle vurdere å avvikle pelsdyroppdrett innen ti år. NÅ er ti år gått. Og vi som er her i dag krever at de holder det de lovet! Det er ikke lovbruddene og synet av blodige sår som er hovedproblemet med pelsdyroppdrett. Dét er bare en liten del av problemet. At rev og mink fortsatt lever sine gledesløse liv i trange bur for å bli unødig pynt. Det er hovedproblemet.  

– Siri Martinsen (NOAH)

Se video fra fakkeltoget, laget av Lars Nyland:

Se innslag på NRK Dagsrevyen fra fakkeltoget:

Se video av NOAHs Siri Martinsen og Jostein Pedersen i Morgennytt 10. november:

Se Siri Martinsen i debatt på God Morgen Norge, 11. november: