12 av 13 moteblader mot pels!


Har du lagt merke til at det stadig er lengre mellom pelsreportasjene i norske motemagasiner? Nå har 12 av 13 norske moteblader skrevet under på NOAHs kampanje Mote mot pels. NOAH er glade for at moteredaksjonene tar stilling i denne saken, og håper på at også de gjenværende bladene snart vil droppe pelsen.

Tidligere Elle-redaktør Hilde Marstrander var den første norske moteredaktøren som tok uttalt avstand fra pelsindustrien.

OBS: Siden denne saken først ble publisert, har Stella og Henne kontaktet NOAH for å bli med på Mote mot Pels.

«Både redaksjonen og leserne til Kamille er veldig dyrekjære, så for oss er det er naturlig standpunkt å ikke vise plagg eller andre produkter som er basert på pelsoppdrett i bladet», sier Kjersti Mo, redaktør i motebladet Kamille, som er et av 12 norske moteblader som nå har tatt et aktivt standpunkt mot pels. De andre magasinene som støtter kampanjen inkluderer StyleMag, Det Nye, KK, Tara, Elle, FHM, Cosmopolitan, Woman og Vixen. Kort til etter at denne saken ble publisert, ble NOAH også kontaktet av Stella og Henne, som ønsket å tilslutte seg en pelsfri policy.

Kampanjen Mote mot pels ble startet i 2010, og er et samarbeid mellom NOAH og moteprofilene Fam Irvoll, Hilde Marstrander og Kjell Nordstrøm. Hilde Marstrander er tidligere redaktør i Elle, og var i sin tid den første norske moteredaktøren som tok et aktivt standpunkt i pelssaken. «Det er særlig gledelig at norske moteredaksjoner har et bevisst forhold til å ta avstand fra dyremishandling. Pels er ikke noe man uproblematisk viser og later som om materialet ikke har en grell forhistorie, og det er på tide at motebladene tar dette innover seg», uttalte Marstrander i forbindelse med lanseringen av kampanjen.

For StyleMag-redaktør og blogger Celine Aagaard er det et selvsagt valg å ikke vise pels.

StyleMag-redaktør Celine I. Aagaard ser på det å ikke vise pels i magasinet som et selvsagt valg. «Stylemag sier nei til pels, og ser det som viktig for en samlet motebransje å nå stå sammen og si et tydelig nei. Vi vil ikke se flere dyr lide for å havne på catwalken. Som sjefredaktør og moteblogger med stor påvirkningskraft,  mener jeg det er viktig at vi gir signal om at det ikke er trendy med bruk av ekte pels. Det er provoserende at dyr skal lide for at vi skal pynte oss,» sier Aagaard.

For NOAH er det svært gledelig å se at motemagasinene, som selvsagt er presset fra kommersielle sponsorer, tør å ta med seg sine etiske prinsipper når de tar avgjørelser om hva som skal komme på trykk.

«Dette er en veldig positiv utvikling! NOAH er selvsagt  glade for å ha fått med oss nesten alle motemagasinene i kampen mot pels, og vi håper at det bare er et spørsmål om tid før forbrukere slipper å se pels i norske blader i det hele tatt. Nå er kun ett magasinet  fortsatt ikke med på kampanjen –  Costume. NOAH oppfordrer alle dyrekjære lesere om å kontakte deres moteredaksjon og oppfordre dem til å slutte å vise pels! Om vi får med oss alle de norske motemagasinene, vil dette være et sterkt signal til politikerne om at avl av dyr for pelsens skyld ikke er godtatt i Norge», sier NOAHs leder Siri Martinsen.

Vil DU at alle norske moteblader skal bli pelsfrie?

Send en e-post til redaktørene som enda ikke har tatt stilling i saken, hvor du oppfordrer magasinet om å slutte å vise pels i sine blader og heller bli med på Mote Mot Pels!

Hege Aurelie Badendyck, moteredaktør Costume: hegeab@costume.no

Vanessa Rudjord, sjefredaktør i Costume: vanessa@costume.no