8000 oppmøtte i NOAHs Fakkeltog mot pels 2015!


Tusenvis av mennesker over hele landet viste sin motstand mot pelsdyræringen lørdag 14. november. Foto: Martien
Tusenvis av mennesker over hele landet viste sin motstand mot pelsdyræringen lørdag 14. november. Foto: Martine Petra Hoel.

Rekordmange fakler var tent for pelsdyrene da nærmere 8000 mennesker, fordelt på 24 byer landet rundt, møtte opp i NOAHs Fakkeltog mot pels 2015.

Aylar Lie har bidratt til årets fakkeltog, og gikk foran i toget sammen med NOAH. Foto: Martine Petra Hoel.
Aylar Lie har bidratt til årets fakkeltog, og gikk foran i toget sammen med NOAH. Foto: Martine Petra Hoel.

NOAHs Fakkeltog mot pels ble den 14. november arrangert for tolvte år på rad. Arrangentet vokser seg større hvert år, i takt med den norske befolkningens engasjement mot pelsdyroppdrett – og i år var det igjen oppmøterekord. Fordelt på 24 byer møtte nærmere 8000 mennesker opp for å vise sin motstand mot den norske pelsdyrnæringen. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, fra Stord i havgapet til innlandsbyen Lillehammer, og fra storbyene Oslo, Bergen og Trondheim til lille Leknes i Lofoten – NOAHs Fakkeltog mot pels viser at engasjementet står sterkt i hele landet. På hovedarrangementet i Oslo trosset over 4000 mennesker i alle aldre novemberkulda og møtte opp på Youngstorget, hvor så toget gikk til Stortinget. NOAHs slagord kunne høres på lang avstand da toget beveget seg oppover Karl Johans gate: Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? nå!» Tusenvis av mennesker med tente fakler og plakater samlet seg foran Stortinget for å høre appeller fra NOAH, profilerte politikere og en rekke kjente personer.

Over 4000 mennsker på vei mot Stortinget. Foto: Jake McDougal.
Over 4000 mennesker på vei mot Stortinget. Foto: Jake McDougal.

«Kunnskap, hensyn og medfølelse. Vi vil at disse verdiene skal forme vårt samfunn. Og vi vil at de skal legge grunnlaget for politiske beslutninger. Også de politiske beslutningene som berører – eller rammer – dyr.» Slik åpnet NOAHs leder Siri Martinsen sin appell, som fokuserte på at pelsdyroppdrett ikke er forenlig med verken kunnskap, hensyn eller medfølelse. «Vi har snudd før. Vi har erkjent før. Vi har opplevd at endringer kan skje i vår egen levetid. Sammen kan vi også få slutt på menneskenes overgrep mot dyrene. For når vi vet, og har erkjent, så bryr vi oss. Og når vi først bryr oss så snur vi oss ikke vekk – vi reiser oss opp for dem som i dag urettmessig bures inne og dømmes til å leve i fangenskap», sa NOAHs kommunikasjonsrådgiver og konfransier for kvelden Shabana Rehman fra scenen.

"Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? Nå!" Foto: Øystein Sund.
«Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? Nå!» Foto: Øystein Sund.

Nemi-skaper Lise Myhre er den appellanten som har vært med i fakkeltoget flest ganger. I år rettet hun fokus mot det kontinuerlige arbeidet som gjøres hver dag for å få slutt på pelsdyroppdrett i Norge: «Mellom hver gang jeg får stå på denne scenen er det 364 nye dager da mennesker jeg beundrer dypt har jobbet tidlig og sent mot det eneste målet: Permanent nedleggelse av Norges skamplett av en industri. Et forbud mot pelsdyroppdrett.»

Forfatter Simon Stranger hevet blikket og satte menneskers systematiske utnytting av andre arter i sammenheng med vår hang til systematisk utnytting av hverandre i sin appell: «Vi trenger ikke pelsen deres for å pynte oss. Vi trenger bare at de slippes fri disse dyrene. At denne systematiske plagingen avsluttes slik slike systemer vil før eller siden. Og vi trenger at det skjer nå. Først da kan vi heve hodet og se oss i speilet uten å vike blikket.»

Det store engasjementet mot pelsdyroppdrett lyste opp Oslos gater den 14. november. Foto: Anna Jakobsen.
Det store engasjementet mot pelsdyroppdrett lyste opp Oslos gater den 14. november. Foto: Anna Jakobsen.

Forfatter og tidligere seksjonsleder i Oslopolitiet Hanne Kristin Rohde snakket bl.a. om hvordan pelsdyroppdrett strider med en av de viktigste kjerneverdier i samfunnet vårt: «Vi setter frihet så høyt. Og da er det ikke til å tro at våre myndigheter fortsatt aksepterer at en næring holder dyr i små bur med loven i hånd.»

Artist Magnus Eliassen inspirerte de oppmøtte til å aldri gi opp arbeidet for pelsdyrene: «Selv om det kan føles at det politiske arbeidet går veldig treigt, så må vi ikke gi opp – for vi er nærmere enn vi har vært noen gang. Jeg synes vi skal la oss inspirere av forbudet som nå endelig har kommet i Nederland, og vi må fortsette å si hva vi mener og hva vi tror på for dyrenes syld, for jeg vet at vi kan få det til!»

Store og små gikk i fakkelog for dyrene. Foto: Eivind Oskarson.
Store og små gikk i fakkelog for dyrene. Foto: Eivind Oskarson.

Forfatter Tor Åge Bringsværd holdt en sterk appell til ettertanke om menneskenes makt over dyrene: «Vi ser på alle andre livsformer som bare en slags «kladd» på veien frem mot den perfekte skapning: nemlig mennesket. Vi tror vi er de eneste som kan tenke – og de eneste som har følelser. Dessuten er vi sterkere, fordi vi har våpen og maskiner. Og den som er sterkest, har rett til å gjøre som hun vil med de som er svakere. Er vi blitt fullstendig stormannsgale?»

Artist Tooji sammenliknet arbeidet for dyrs rettigheter med arbeidet for andre undertrykte gruppers rettigheter gjennom tidene: «Om 50 år, og forhåpentligvis mye, mye mindre, vil vi se tilbake og tenke med skam og flauhet over hvordan vi kunne skade noe av samme uskyld som et barn: våre dyrevenner. Et vesen med like stort følelsessepeker som oss, med like mye kjærlighet, men med et annet språk, og avmakt.»

Over 200 NOAH-frivillige gjorde arrangeringen av et så stort arrangement mulig - tusen takk! Foto: Roger Pihl.
Over 200 NOAH-frivillige gjorde arrangeringen av et så stort arrangement mulig – tusen takk! Foto: Roger Pihl.

Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen sa klart og tydelig fra scenen at det ikke finnes en eneste god grunn til å fortsette med pelsdyroppdrett: «Det har aldri vært noen god grunn til å ha en pelsdyrindustri hvor dyr blir holdt som fanger og torturert fram til de dør. Og i dag er det ingen grunn til at vi skal fortsette med dette et øyeblikk til, så vi nedlegger alle pelsdyrfarmene nå!»

Kjell Nordström, designer og en av initiativtagerne til NOAHs kampanje Mote mot Pels, kunne ikke møte opp personlig, men ba om at hans appell ble lest opp allikevel. Han avslutter sin tekst slik: «Vi ønsker ikke bare en slutt på pelsoppdrett i Norge. Vi ønsker å gi fra oss en bedre planet til neste generasjon. Vi skammer oss over at dette ikke er blitt prioritert tidligere. Nå er det på tide å gjøre oss stolte.»

Foto: Eivind Oskarson.
Foto: Eivind Oskarson.

Mange barn og unge møtte opp i markeringen. Deres engasjement er en utfordring til de politikere som ennå ikke har klart å sette hensynet til de svakeste i sentrum. Og den beste appellen for dyrene kom nettopp fra neste generasjon; fra Mathias Imsland Rehman på 10 år: «Til Storting og regjering: Jeg er et barn, jeg vet at pels er galt. Dere er voksne, dere burde vite hva som er rett og galt. Si nei til pels!» Også politikere fra partiene som ønsker av avvikling av pelsdyrnæringen hadde flotte og sterke appeller for pelsdyrene. De politiske appllantene var Sveinung Rotevatn (V), Åsmund Aukrust (AP), Harald Nissen (MDG) og Mikkel Øgrim Haugen (R), samt ungdomspolitikere Nicholas Wilkinson (SU), Linn-Elise Øhn Mehlen (RU), Trod Hustveit (UV), Mani Hussaini (AUF) og Anna Kvam (GU). Hør alle appellene i sin helhet her.

Fakler tennes på Youngstorget før avgang. Foto: Anna Jakobsen.
Fakler tennes på Youngstorget før avgang. Foto: Anna Jakobsen.

NOAH ønsker å takke alle som møtte opp i fakkeltog rundt om i landet! Fakkeltoget er NOAHs viktigste virkemiddel for å vise politikerne hvor stor motstanden mot pelsdyroppdrett er i befolkningen, og et så stort engasjement for pelsdyrene som vi sammen viste denne kvelden – med både oppmøterekord og rekord i antall byer – kan ikke overses av politikerne når de snart skal ta stilling til næringens framtid. Vi ønsker også å rette en stor takk til appellanter og flinke frivillige landet rundt, og til alle andre som var med på å gjøre fakkeltogene vellykkede. Sammen viste vi politikerne at engasjementet mot pelsdyroppdrett aldri har vært større – og at vi ikke gir oss før burene er tomme!

Film fra fakkeltoget i Oslo

Appellantene i Oslo

Bilder av de politiske appllantene kan du se i NOAHs facebookalbum fra fakkeltoget i Oslo, her.

Tor Åge Bringsverd. Foto. Roger Pihl.
Tor Åge Bringsverd. Foto. Roger Pihl.

Hanne Kristin Rohde. Foto: Eivind Oskarson.
Hanne Kristin Rohde. Foto: Eivind Oskarson.

Magnus Eliassen. Foto: Roger Pihl.
Magnus Eliassen. Foto: Roger Pihl.

 

Lise Myhre. Foto: Roger Pihl.
Lise Myhre. Foto: Roger Pihl.
Artist Tooji. Foto: Eivind Oskarson.
Artist Tooji. Foto: Eivind Oskarson.

Simon Stranger. Foto: Eivind Oskarson.
Simon Stranger. Foto: Eivind Oskarson.

Thomas Hylland Eriksen. Foto: Roger Pihl.
Thomas Hylland Eriksen. Foto: Roger Pihl.

Mathias Imsland Rehman (10). Foto: Martine Petra Hoel.
Mathias Imsland Rehman (10). Foto: Martine Petra Hoel.

NOAHs Siri Martinsen og Shabana Rehman. Foto: Øystein Sund.
NOAHs Siri Martinsen og Shabana Rehman. Foto: Øystein Sund.

Bilder fra fakkeltog landet rundt

Fakkeltog ble i år arrangert i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bodø, Tromsø, Bø i Telemark, Haugesund, Leknes, Narvik, Arendal, Mo i Rana, Kristiansand, Stord, Tønsberg, Førde, Lillehammer, Ålesund, Harstad, Skien, Steinkjer, Fredrikstad, Drammen og Molde. Det var også en mindre støttemarkering i Lampeland. Se bilder fra alle fakkeltogene under. Flere bilder kan du se i NOAHs facebookalbum her (Oslo) og her (andre byer).

Haugesund. Foto: Einar Torkelsen.
Haugesund. Foto: Einar Torkelsen.
Arendal. Foto: Ingvild Epletveit.
Arendal. Foto: Ingvild Epletveit.
Bodø. Foto: Lill Mailén Pettersen
Bodø. Foto: Lill Mailén Pettersen.
Molde. Foto: Maiken Stefania Jøsval.
Molde. Foto: Maiken Stefania Jøsval.
Steinkjer. Foto: Rachel Bruun Vekseth
Steinkjer. Foto: Rachel Bruun Vekseth
Støttemarkering i Lampeland. Foto: Anne Hatland.
Støttemarkering i Lampeland. Foto: Anne Hatland.
Førde. Foto: Ina Christin Løvseth.
Førde. Foto: Ina Christin Løvseth.
Bø i Telemark. Foto: Stefanie Reinhardt.
Bø i Telemark. Foto: Stefanie Reinhardt.
Bergen. Foto: Hellen Sævdal
Bergen. Foto: Hellen Sævdal
Drammen. Foto: Alessandra Cangum.
Drammen. Foto: Alessandra Cangum.
Oslo. Foto: Martine Petra Hoel.
Oslo. Foto: Martine Petra Hoel.
Ålesund. Foto: Kariann Haram.
Ålesund. Foto: Kariann Haram.
Tønsberg. Foto: Martin Stenshjemmet.
Tønsberg. Foto: Martin Stenshjemmet.
Trondheim. Foto: Eirin Jøssund.
Trondheim. Foto: Eirin Jøssund.
Tromsø. Foto: June Åsheim.
Tromsø. Foto: June Åsheim.
Stord. Foto: Cassandra Grundtvig Jespersen.
Stord. Foto: Cassandra Grundtvig Jespersen.
Stavanger. Foto: Jon Helge Hesby.
Stavanger. Foto: Jon Helge Hesby.
Skien. Foto: Malin Skyverud Semb.
Skien. Foto: Malin Skyverud Semb.
Narvik. Foto: Lotte-Sofie Rønning.
Narvik. Foto: Lotte-Sofie Rønning.
Mo i Rana. Foto: Mette Lunalady Jokobsen.
Mo i Rana. Foto: Mette Lunalady Jokobsen.
Lillehammer. Foto: Anders Enberget.
Lillehammer. Foto: Anders Enberget.
Leknes. Foto: Britta Wahl.
Leknes. Foto: Britta Wahl.
Harstad. Foto: Jørgen Abel Paulsen.
Harstad. Foto: Jørgen Abel Paulsen.
Kristiansand. Foto: Lars Torstveit.
Kristiansand. Foto: Lars Torstveit.
Fredrikstad. Foto: Rune B. Olsen.
Fredrikstad. Foto: Rune B. Olsen.