100 kjendiser mot pels!


2010 var et år med mye aktivitet og flere seire i kampen for et pelsfritt Norge. NOAH starter 2011 med å lansere 100 norske kjendiser som støtter oss i arbeidet mot pelsdyroppdrett!

Obs: Per 2015 har vi samlet 200 kjendiser på NOAHs liste over pelsfrie kjendiser! Se vår nye side kjendisermotpels.no for å lese deres sitater!

I november i fjor samlet nærmere 6000 mennesker seg i NOAHs fakkeltog mot pels som ble arrangert for syvende året på rad. Ikke lenge etter startet NOAH kampanjen Mote mot Pels som samlet over 200 aktører fra mote-Norge til å ta avstand fra bruken av pels. Som en direkte konsekvens av dette initiativet kom nyheten at Oslo Fashion Week skulle bli pelsfri, som første moteuke i verden.

Stor bredde

Artist Atle Pettersen og skuespiller Viktoria Winge stilte opp i intervju med TV2 i forbindelse med lanseringen av oppropet.

– Når NOAH som startskudd for antipelskampanjen i 2011 lanserer 100 kjente stemmer mot pelsdyroppdrett markerer det nettopp bredden i motstanden. Støttespilerne i kampen mot pelsnæringen inkluderer bl.a. kunstnere, skuespillere, sportsprofiler, forfattere, komikere og akademikere. NOAH er stolte over å kunne vise at motstanden mot pelsindustriens dyreplageri vokser seg stadig sterkere, sier leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.

På listen finner man kjendiser som allerede har markert seg mot pelsdyroppdrett og som samarbeider med NOAH – f.eks. Unni Lindell, Fam Irvoll, Kjell Nordström (Baron von Bulldog), Charlotte Thorstvedt, Lillian Muller, Aylar og Lise Myhre.

Men også en rekke nye ansikter stiller seg bak NOAHs budskap – deriblant Anders Hatlo, Mari Maurstad, Dennis Storhøi, Elsa Lystad, Tom Sterri, Minken Fosheim, Anne Holt, Atle Pettersen, Viktoria Winge, Marion Ravn, Kristian «Sirius» Rønning, Anine Stang, Omer Bhatti, Espen Eckbo, Henriette Steenstrup, Knut Nærum, Kine Hellebust,  Ole Klementsen, Tom Stiansen, Guri Solberg, John Brungot, Simon Andersen, Sofie Cappelen, Kim-Daniel Sannes og Jostein Gaarder.

Se TV2s innslag med Atle Pettersen og Viktoria Winge:

Flere norske band har også valgt å gi sin støtte til NOAHs pelskampanje – blant annet Kråkesølv, Kvelertak, Norma Sass og Susperia.

– Pelsdyrnæringen må nedlegges. Ikke primært fordi dyrene skades og dør, men fordi de aldri får leve. De tilbys i stedet en uverdig eksistens, et ikke-liv de må gjennomgå for å tilfredsstille et for lengst utdatert menneskelig behov. Nedlegg næringen nå!, sier forfatter Anne Holt til NOAH.

– Jeg er ikke tilhenger av dårlig behandling av verken dyr eller mennesker, sier skuespiller Anders Hatlo.

– Man kan finne humor i det meste, men ikke når det gjelder mishandling av dyr. Jeg støtter NOAHs kampanje PelsUT!, sier entertainer Henriette Steenstrup.

– Hva har dyrene gjort for å fortjene å sitte hele livet i et bur? Seks kanter med netting, seks måneder med lidelse. Jeg kunne ikke forestille meg hvordan det ville vært å oppleve det de dyrene gjør 24 timer i døgnet. Jeg støtter NOAHs krav om nedlegging av pelsoppdrett, sier skuespiller Mari Maurstad.

– Av egen erfaring vet jeg at det er påkjenning nok å ha hår over hele kroppen. Det siste man ønsker er å bures inne hele livet, bare for å bli flådd, er komiker Espen Eckbos kommentar.

– Jeg er en stor dyrevenn. Det er forferdelig at dyrene blir utsatt for dette, og det kan ikke fortsette!, sier skuespiller Elsa Lystad.

– Pelsdyroppdrett er grov mishandling av uskyldige dyr. Noen må stå opp og snakke for de skapningene som ikke har en stemme selv. Ondskap er et fashionstatement vi klarer oss uten!, sier artist Anine Stang.

Tidligere alpinist og programleder for «71 grader Nord», Tom Stiansen, har en kort og konsis kommentar: – Pels=dyreplageri!

– Jeg er ikke fan av pelsoppdrett! Det er helt forferdelig hvordan dyrene lever, så jeg støtter ikke den industrien, sier artist Atle Pettersen.

– Jeg har ikke pels og bruker det ikke. Måten dyrene holdes på i oppdrettsanleggene er jeg helt klart imot, sier artist Marion Ravn.

De verst tenkelige scenene jeg ser i skrekkfilmer får meg til å bli kvalm og miste alt blodet i hodet så jeg må legge meg ned med beina i været og holde meg for ørene. Scener jeg nylig så i filmene The Road og The Loved Ones. Når mennesker blir holdt fanget under en kjellerlem i mørket. De er nakne, sultne, uten lys i månedsvis, de vet de skal dø og kanskje bli spist. De begynner å gnage på seg selv og hverandre. Det er en tilstand av helvete. Sånn tror jeg dyr på pelsfarmer har det. Det er ingenting som forsvarer pelsoppdrett. Absolutt ingenting! Det er jåleri og tortur og jeg skulle ønske det var ulovlig, sier Viktoria Winge.

Jeg synes ingen dyr burde bli behandlet dårlig. Jeg går kun med fuskepels, sier Dennis Storhøi.

Mer kunnskap rundt pelsindustrien har åpnet øynene mine for grusomhetene som pågår. Jeg har sluttet å kle meg i pels, og håper andre også vil støtte NOAH i deres kamp for dyrs rettigheter, sier Aylar Lie.

Hadde det vært meningen med flådde dyr i bur, hadde de vel blitt skapt slik i utgangspunktet. Vi hadde ikke likt å bli satt i et trangt bur med netting som underlag, for så å bli flådd av en rev vi heller. Støtt NOAHs kampanje PelsUT!, sier John Brungot.

Det som er bra er at det blir stadig mindre av pels, opinionen snur – og det er på grunn av organisasjoner som NOAH! Alle designerne jeg liker – f.eks. Peter Løchstøer, Fam Irvoll – bruker heller ikke pels. Jeg kommer ikke til å anskaffe meg pels. Jeg er mest opptatt av hensynet til dyrene, dyrs rettigheter – disse buranleggene de lever i er grusomme, sier Per Sundnes.

Slipp minken fri – i dag finnes det så mange gode alternativer til pels, sier Minken Fosheim.

For å se den fulle listen med alle 100 sitater, gå til www.PelsUT.no.