Høydepunkter fra NOAHs arbeid 2011

Siden NOAHs oppstart i 1989 har NOAH oppnådd mange seiere i kampen for dyrs rettigheter. I denne artikkelen kan du lese om noe av det vi oppnådde i 2011.  Med din hjelp kan 2012 bli like fremgangsrikt - hjelp oss ved å bli medlem!

Pelsnæringen møter motstand

NOAH lanserte 100 kjendiser mot pels i januar 2011, i det største kjendisoppropet for dyr noensinne i Norge. Frem til høsten samme år vokste listen og teller nå 150 kjendiser. Flere av de har blitt intervjuet i vårt magasin Noahs Ark, og stilt opp på markeringer for NOAH. Se komplett liste over alle kjendisene som støtter vårt arbeid på www.kjendisermotpels.no.

NOAH var tilstede på Oslo Fashion Week februar 2011 – som var verdens aller første fashion week med et klart NEI til pels! I 2010 tok OFW den historiske avgjørelsen om å forby pels som første moteuke i verden, i samarbeid med NOAH. Dette kom som et ledd i kampanjen «Mote mot Pels» som vi har i samarbeid med Fam Irvoll, Kjell Nordström og Hilde Marstrander. I februar 2011 presenterte kampanjen nye t-skjorter fra de tre designerne, samt materiell av kunstnere som støtter NOAH.

150 kjendiser mot pels

I april 2011 bidro NOAH til en av de viktigste seirene i pelskampanjen: Arbeiderpartiet sa nei til pels på sitt landsmøte. I månedene som ledet opp mot møtet haddde NOAH-aktive ringt, mailet og hatt markeringer foran lokalpolitiske møter. Da vi stilte opp hver dag foran landsmøtet møtte vi massiv positiv respons – og det viste seg å være riktig at Arbeiderpartiet endelig hadde fått nok av pelsdyroppdretten.

Markeringer for dyrene

NOAHs aktivistavdeling har arrangert faste markeringer hver uke i Oslo, med mange forskjellige temaer; Verdens Vegan- og vegetardag, Grisens Dag i januar, Selens Dag i mars og Dyrenes Dag. Det har blitt delt ut titusenvis av løpesedler og hengt opp tusenvis av plakater gjennom hele året av NOAHs aktive rundt i landet.

Markering for forsøksdyr. Foto: NOAH.

I den internasjonale Forsøksdyrenes uke hadde NOAH i år fokus på dyrene som lider i kosmetikkindustrien. Markeringer ble holdt flere steder i landet, og NOAHs nye løpesedler ble delt ut. I samarbeid med The Body Shop ble 10.000 løpesedler lagt ut i deres butikker den samme uken. Uken ble avsluttet med en større minnestund foran Stortinget i Oslo, samtidig som den nye underskriftskampanjen mot import av dyretestet kosmetikk ble lansert. Publikum ble oppfordret til å tenne lys for forsøksdyrene og det ble holdt appell av NOAHs leder Siri Martinsen.

Vegetarmarkering med Lillian Müller. Foto: NOAH.

NOAH publiserte en kampanjeside mot kosmetikktesting, med bl.a. lister over kosmetikk som er testet og ikke-testet på dyr, se www.kosmetikk.info.

På 1990-tallet hadde NOAH en tradisjon med vegetarstand i Oslo hvor vi delte ut gratis mat. I august i år tok vi opp dette igjen, med stor suksess! Over 1000 mennesker fikk deilig vegansk mat av NOAH på Karl Johan, mange ble medlemmer. Charlotte Thorstvedt og Viktoria Winge stilte opp denne dagen for å tale dyrenes sak.

NOAH var på mange stands i 2011. Foto: NOAH.

NOAH har besøkt festivaler

NOAH hadde i 2011 stand på mange forskjellige arrangementer og festivaler for å snakke om dyrs rettigheter og dele ut informasjon om de forskjellige kampanjene våre. Vi var på blant annet HOVE-festivalen, Oslo Vegetarfestival, Norwegian Wood, Skeive Dager, Miljøfestivalen i Oslo, Drammen Elvefestival, Kongsberg Jazzfestival, Dogs4All i Lillestrøm og Månefestivalen i Fredrikstad. Vi var også på stand på flere konserter med både norske og utenlandske artister, som blant annet Kråkesølv og Joan Jett. Og alternativmesser i flere byer.

Sammen med rockeartist Joan Jett demonstrerte NOAH mot selfangsten, og fikk mye oppmerksomhet på dette.

Sirkusartister mot sirkus

Vi har arrangert markeringer mot dyr i bruk av dyr i sirkus foran teltene til Cirkus Merano og Cirkus Arnardo i de fleste norske byer gjennom året. Vi arrangerte også store markeringer da de hadde premiere i Oslo med nesten 100 fremmøtte. I mai 2011 arrangerte vi igjen – som ifjor – en sirkusparade med show i Spikersuppa i Oslo som samlet rekordmange mennesker. Mange nysirkus og sirkusartister stilte opp, sammen med NOAHs støttespiller Mina Hadian.

 

Fakkeltog mot pels

For åttende året på rad ble det igjen arrangert fakkeltog mot pels. Rundt 4600 personer i 8 byer stilte opp for pelsdyrene 12. november. Det samme gjorde mange kjente personer og profilerte politikere. Unni Lindell skrev kronikk i VG sammen med NOAH, og designerene bak Mote mot Pels skrev kronikk i Dagbladet sammen med NOAH. NOAH diskuterte også med pelsbransjen i God Morgen Norge, Morgennytt, Dagsnytt 18 og flere andre medier.

NOAH utfordrer hval- og sel-fangst næringene

NOAH deltok i år igjen på det internasjonale IWC -møtet om hvalfangst, og publiserte i den forbindelse en replikk i VG om Norges dårlige oppførsel i IWC.

Demonstrasjon mot hvalfangsten, sammen med Dyrebeskyttelsen Norge.

NOAH publiserte i samarbeid med Dyrebeskyttelsen og WSPA en omfattende økonomisk rapport om hvalfangst, som viser at hvalfangst er ulønnsomt, og som ble sendt ut til alle stortingspolitikere.

 Dyrene på dagsorden i den offentlige debatten

NOAH engasjerte seg mot buejakt, både politisk og i offentlig debatt.

FilmFaktisk laget en svært populær reklamefilm mot pels for NOAH, som har over  11 000 seerklikk på youtube, og gikk på TVNorge og TV2 i både påsken og julen.

NOAH deltok i politisk arbeid for ulven i samarbeid med flere miljøorganisasjoner.

NOAH har drevet systematisk arbeid for økt tilbud av vegetarmat siden i sommer, og har fått flere resultater, bl.a. i Deli DeLuca og Rema 1000.

NOAHs leder Siri Martinsen i samtale med landbruksminister Lars Peder Brekk. Foto: NOAH.

NOAH har deltatt i TV- og radio debatter om bl.a. pelsdyr, hønehold, tyrefekting, selfangst, buejakt og revejakt, og både TV2-nyhetene og Nrk nyhetene har dekket flere av våre arrangementer, i tillegg til en rekke oppslag i aviser og nettmedier.

Se NOAHs antipels-film med buktaler Erik og kaninen Kalle:

NOAHs vekst

Engasjementet for dyrs rettigheter er stadig økende, og har i slutten av 2011 ca. 4000 medlemmer. NOAH får god respons på sosiale medier såvel som ute blant folk.

NOAHs økonomi er stabil med positiv utvikling, og er i all hovedsak finansiert av støttemedlemmer. Tildelinger/gaver til øremerkede kampanjer fører til at både inntekter og konkrete utgifter knyttet til NOAHs kampanjer i regnskapet skilles fra generelt arbeid for dyrs rettigheter i regnskapet f.o.m. 2011, som vist i Årsberetning og regnskap 2011. NOAH får ingen form for statsstøtte eller kommunal støtte.

Også 2012 kommer til å bli en aktivt år for dyrene, og vi trenger din hjelp! Bli medlem og støtt vårt arbeid!