Endelig er Veggisnytt her!
Endelig er NOAH sitt nye prosjekt, Veggisnytt, lansert: Et nytt nettmagasin for inspirasjon til plantebasert livsstil. Dette er nyhetskanalen som fokuserer kun på de positive nyhetene for dyr og natur - i Norge og i utlandet - og som samtidig er en gratis ressurs for oppskrifter, ekspertråd og dyre- og miljøvennlige forbrukertips.
Lanseringen ble markert med feiring på MESH på Youngstorget i februar, hvor bidragsytere og samarbeidspartnere til Veggisnytt, politikere, vegetarentusiaster og aktører fra vegansk næringsliv ble samlet til et inspirerende arrangement.

– Vi savnet nyheter om plantebasert utvikling i norske medier. For norske lesere kan det virke som om positiv utvikling innen plantebasert innovasjon nærmest ikke finnes. Men vi vet jo at det finnes, både på verdensbasis og i Norge. Vi så oss lei på at både grunnene til å spise plantebasert og utviklingen innenfor denne sektoren ble usynliggjort av andre medier, og bestemte oss for å lage et nettmagasin for de nyhetene vi selv ønsker å lese, fortalte NOAHs leder Siri Martinsen til de hundre engasjerte gjestene på MESH.
Overflødighetshorn av positivitet
I en undersøkelse av Respons Analyse utført på vegne av NOAH, sier 45% av nordmenn at de vil spise mer plantebasert. På spørsmål om hvilket tiltak som er viktigst for å ta dette valget, oppgir de fleste at billigere plantebasert mat er det viktigste.
Men 27% av nordmenn mener at det som skal til for at de spiser mer plantebasert er mer kunnskap om matlaging. 21% sier de ønsker enklere tilgang til plantebaserte oppskrifter og inspirasjon. Veggisnytt er ment å være nettopp et sted hvor folk kan få alt de trenger av inspirasjon for et plantebasert valg.
Faunalytics fant i 2023 at 93% av klimaartiklene i medierne lar være å nevne kjøttproduksjon som årsak til klimaendringer.
På Veggisnytt.no, laget i samarbeid med firmaet A2N, finner du nærmere 300 oppskrifter – blant annet fra matinfluensere som Veganske Fristelser, Norvegan-teamet, Linn Stokke, gründeren bak Cultivate, og selvsagt en av Norges første veganinfluensere, Mari Hult. Hult deltok også på lanseringseventet, og delte historien om hvordan hun har blitt en suksessrik kokebokforfatter. På Veggisnytt finnes også grundige guider om ernæring og plantebasert livsstil, og et ekspertpanel har stilt seg til disposisjon for å svare på leser-spørsmål om alt fra trening og ernæring for barn til dyrking av egen mat.

Og selvsagt får du nyheter. Men nyhetene på Veggisnytt skal være av en helt spesiell karakter – det skal kun være positive nyheter om alt som skjer innenfor plantebasert og dyrevennlig livsstil og utvikling – i Norge og i resten av verden. Enten det er nye dyrevennlige produkter og tjenester, politiske vedtak til fordel for plantebasert mat eller forskning på helsefordelene ved å kutte ut kjøtt – Veggisnytt skal være et overflødighetshorn av positive nyheter for planeten og dyrene.
Journalist i Veggisnytt, Trine Jensen-Burke, påpeker at mange saker om fordeler med vegetarisk kosthold som publiseres i utenlandske medier, sjelden finner veien til norske medier. Det er nettopp disse sakene Veggisnytt vil få ut.
– For eksempel skrev vi om en studie som viste at eldre som spiser plantebasert trenger opptil 60% mindre medisiner for livsstilssykdommer. Vi synes det er kjempepositivt å kunne få det ut i nyhetsbildet, sier Jensen-Burke.

Selv om prosjektet Veggisnytt fortsatt er i tidlig fase, har magasinet allerede gjort seg bemerket med en nominasjon til Planteprisen 2025, under kategorien «Årets Initiativ». Planteprisen deles ut av Vegetarfestival-gründer og Nrk-profil, Heidi Røneid, som også var en av paneldeltagerne på Veggisnytt-lanseringen.
Et nødvendig løft for klimajournalistikken i Norge
Å spise plantebasert er ikke bare bra for dyrene og for helsen, men også for klima og natur. Nyhetssaker som løfter fordeler med plantebasert kosthold, kan bidra til økt bevissthet på disse områdene – og dermed holdningsendringer og mer kunnskap. Medier flest bidrar lite i så måte, som f.eks. med å opplyse folk om det klima-grepet som Miljødirektoratet mener er mest effektivt – kjøtt-kutt. Dette problemet ser vi dessverre også internasjonalt: En undersøkelse av analyseselskapet Faunalytics i 2023 fant at 93% av klimaartiklene i mediene lar være å nevne kjøttproduksjon som årsak til klimaendringer.

Undersøkelsen er ikke gjort spesifikt for norske medier, men det er fare for at tallene ville vært enda dårligere her. Grunnene til dette sier heller ikke forskningen noe om. Men klima- og endringsforsker Karen O’Brien, som holdt foredrag på lanseringseventet til Veggisnytt, hadde flere tanker om hvordan kjøttlobbyen påvirker media både indirekte og direkte.
– Vi ser det på subtile måter, når kjøttindustrien uttaler i media at «veganisme er på vei ut». Når det får stå uimotsagt kan det føre til at folk tenker «det er ikke så viktig å velge plantebasert». Og så ser vi det på mer direkte måter, som at kjøttlobbyen gikk til sak mot Oprah Winfrey fordi hun kritiserte industrien, sier O’Brien.

Veggisnytt har samlet veganske oppskrifter fra en rekke dyktige mateksperter. Oppskriftene har automatisk porsjonsutregning. Du kan også lage din egen bruker for å favorittmerke oppskrifter, lage menyer og beregne handlelister.
Generelt står det også dårlig til med klimajournalistikken i Norge. Ifølge en medieanalyse fra Retriever, var 2024 et bunnår for norsk klimajournalistikk. I september i fjor var det skrevet 17 000 klimaoppslag i norske medier, mot 41 000 oppslag i 2019. I tillegg til synkende fokus på klima i journalistikken, utelater fortsatt mediene det mest effektive grepet den enkelte kan gjøre; kutte kjøtt.
Veggisnytt på sin side, skal løfte frem positive saker – også for klima og natur. Og i kjernen av kommunikasjonen ligger at hver enkelt kan ta det viktige plantebaserte valget. Selv om vi står i en klima- og naturkrise, og selv om vi per i dag ikke har et bærekraftig matsystem, er det også rom for å løfte frem seire – løfte det som faktisk blir gjort for dyr, klima og miljø. Og det er mange som gjør mye positivt verden over – også i Norge – selv om mediene i stor grad ignorerer det.
Myteknusing for landbruk og helse
Tre panelsamtaler ble presentert på lanseringseventet – et politisk panel, et næringspanel med gründere innen plantebasert mat og et panel med eksperter som bidrar til Veggisnytt. I næringspanelet slo veganbonde Parsa Massahi fast at han vil til livs myten om at vi har så lite dyrkbart areal i Norge.
– Jeg hører ofte myten om at det er «umulig» å dyrke noe annet enn gress i Norge, om at vi kun har tre prosent jordbruksareal. Jeg dyrker plantemat i Lofoten, og når det fungerer der, burde det gå an ganske mange andre steder i Norge, uttalte Massahi.

Han pekte videre på at Norge slett ikke har lite dyrkbart areal sammenlignet med flere andre land. Vi har ifølge Verdensbanken 1,5 mål med matjord tilgjengelig per innbygger. Det betyr at Norge ligger på medianen globalt, som faktisk er mer enn store mateksportører som New Zealand, Nederland og Israel.
«For eksempel skrev vi om en studie som viste at eldre som spiser plantebasert trenger opptil 60% mindre medisiner for livsstilssykdommer. Vi synes det er kjempepositivt å kunne få det ut i nyhetsbildet.»
– Trine Jensen-Burke
Veggisnytts treningsekspert Hege Jenssen, som i tillegg er NOAHs frivillighetskoordinator og har
bachelorgrad i ernæring, så frem til å være med på å ta knekken på myter om at man «må» spise kjøtt for å trene og være sterk. Jenssen har nemlig vunnet flere titler i kettlebell, og ble blant annet verdensmester i Seoul i 2017. I skrivende stund vant hun igjen to gull i European Championship of Kettlebell Lifting 2025.

En annen av Veggsinytts eksperter, overlege Tanja Kalchenko, gjestet også Lanseringen: – Vi bør spise mindre kjøtt for bedre helse. De som driver med forskning og vitenskap, de forstår dette, men for folk flest er det vanskelig å ha oversikt. Derfor er det så viktig å få ut denne informasjonen – Veggisnytt er et flott initiativ som jeg bidrar til med glede, uttalte hun.
Individuelle handlinger har betydning
NOAH hadde også invitert politikere til et eget panel – men denne gang kun politikere som har en positiv holdning til plantebasert mat. Veggisnytt har ingen ambisjoner om å kopiere VGs og Nettavisens forkjærlighet for «kjøtt-krigere» fra Senterpartiet. Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er selv veganer – og stortingsrepresentant. Hennes stortingskollega Andreas Sjalg Unneland (SV) spiser primært plantebasert. Og Stortings-vara Arne Haabeth (MDG) har vært vegetarianer siden 1998.

Alle politikerne fremhevet viktigheten av å legge penger på bordet for å få fart på plantebasert næringsliv. – Det viktigste å ta med seg til partiprogrammet er et omstillingsfond, kommenterer MDGs Haabeth. Samtidig som systemendring er viktig har det vi alle som enkeltpersoner gjør, mye å si for det store bildet.
Forsker Karen O’Brien delte i sitt innlegg forskning på hva som skal til for menneskers endring i møte med for eksempel klimaproblematikken.
– Noe viktig jeg har lært i min forskning om transformerende endring, er verdien og påvirkningen av å dele historier. Når én som velger å spise plantebasert forteller historien sin, så får man andre til å tenke «jeg kan gjøre det også», forteller O’Brien til publikum.

Et levende bevis på styrken ved personlige historier fikk publikum erfare på Veggisnytt-eventet. Filmskaper Margreth Olin, som har vært veganer for dyrene i mange år, var invitert til å fortelle om sitt valg. Hun fortalte om erfaringen sin, som ung jente, av å se hvordan hester ble tatt livet av på slakteri, og avsluttet med:
– Uendelig mange dyr opplever dette hele tiden. Hver dag. De transporteres til slakteriene og venter på avliving. De forstår akkurat like godt som oss mennesker. Vi må ikke innbille oss noe annet. Det får så være at noen mennesker synes dette er helt greit. Men for meg er det ikke greit.

Veggisnytts mål er nettopp å dele historier som inspirerer til handling, både små og store: Om individer som tar gode valg, om næringsaktører som lykkes med plantebasert innovasjon og forskere som gir oss ny kunnskap om hvordan gjøre verden bedre.
Gjennom inspirasjon, kunnskap og oppskrifter håper NOAH at Veggisnytt kan bidra til både individuell endring og politisk endring – for dyrene, helsen og naturen.
Har du ønsker, ideer eller tips om saker Veggisnytt kan dekke? Vil du spørre våre eksperter innenfor områdene kosthold, trening eller matdyrking? Kontakt redaksjonen på: veggisnytt@dyrsrettigheter.no.
Denne artikkelen er tidligere publisert i NOAHs Ark #1/2025
NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.