Dyrene trenger oss fortsatt!


Dyrene trenger oss fortsatt like mye, og derfor har vi her laget en artikkel om hvordan du kan hjelpe dyrene hjemmefra!

Forståelig nok har NOAHs frivillighetsavdeling måttet avlyse, eller utsette alle våre planlagte arrangementer, demonstrasjoner og stands i tiden fremover. Men, selv om store arrangementer, dugnader og stands foreløpig er satt på vent på grunn av dagens situasjon har vi fortsatt behov for frivillige som vil stille opp for dyrene! Vil du være frivillig? Ta kontakt med oss på frivillig@dyrsrettigheter.no

Enkle ting man kan gjøre hjemmefra som frivillig

Det er mange ting du kan gjøre som frivillig på nett! Ønsker du å bli tipset om aktuelle saker du kan engasjere deg i? Ta kontakt med vår koordinator på frivillig@dyrsrettigheter.no for informasjon om hvordan du melder deg på! Du kan også melde deg inn i vår Facebook-gruppe for nettaktivisme!

Hjelpe oss med å dele viktige saker
Bidra til å spre viktig informasjon om dyr og dyrs rettigheter ved å dele NOAHs poster på Facebook og artikler fra nettsiden i sosiale medier slik at vi kan nå ut til flere, og flere kan engasjere seg for dyrene!

Hjelpe til med å skape engasjement
på NOAHs poster i sosiale medier, i avisenes kommentarfelt, og f.eks på poster fra politiske partier når det postes artikler om dyrene og dyrs rettigheter: Å kommentere for å vise at vi er mange som står på dyrenes side er viktig! Frivillige kan også bidra i debattene, og hjelpe oss med å få ut god, fagbasert informasjon om dyr og dyrs rettigheter.

På vår nettside, og på våre temasider for Landbruksdyr, Pelsdyrene, Dyrepoliti, og Store rovdyr finner du masse god informasjon du kan bruke om du ønsker å delta i debatten! Våre fagmedarbeidere jobber med å utvikle flere sider, snart kommer nettside for dyr i underholdning, og for de ville dyrene.

Skriv til politikerne!
Det er viktig at politikerne tar gode, og informerte valg når det kommer til politikk som påvirker dyrene. På NOAHs Facebook vil du ofte se poster der vi oppfordrer til at man skriver til politikere, departementer og direktorater. Når myndighetene vil gjøre endringer som påvirker dyrene negativt er det viktig at publikum reagerer. Av og til vil vi legge ut forslag til hva man kan skrive, men ofte er det beste at man bruker egne ord, og en e-post behøver ikke være omfattende, å skrive at man protesterer, og å be politikerne ta større hensyn til dyrene holder i massevis.

Ønsker du flere gode argumenter når du skal skrive kan du besøke en av våre tema-sider for informasjon! Landbruksdyr, Pelsdyrene, Dyrepoliti, og Store rovdyr

Gi tilbakemelding til aviser, journalister og bloggere:
Kommer du over artikler der dyrene omtales negativt, der utnytting av dyr skjønnmales, eller personen bak saken promoterer utnyttelse av dyr, uten å la motstemmer slippe til er det på sin plass å gi en høflig tilbakemelding til forfatteren.

Eksempler på slike saker er det mange av – «Gladsaker» om jakt, uten noe balanse der man også ser på de store negative konsekvensene jakt har for de ville dyrene, eller saker hvor journalisten skriver utelukkende negativt om ulv, og bruker betegnelser som «lystmorder» o.l, men ikke tar med informasjon om at ulven er kritisk truet i Norge, og at flertallet av befolkningen er positive til ulv.

Bloggere som bruker pels, eller kosmetikk testet på dyr bør også få høflige tilbakemeldinger på hvordan disse industriene utnytter dyr og påfører dem lidelse. Vil du ha tips til hva du kan skrive? Send oss en melding på Facebook, Instagram eller på e-post support@dyrsrettigheter.no

Skriv leserinnlegg!
Å skrive leserinnlegg er en fin måte å sette fokus på dyr og dyrs rettigheter. Har du en hjertesak du brenner for? Skriv om det! Send det inn til din lokalavis, riksavisene og f.eks NRK Ytring, Er du mellom 13 og 21 kan du sende inn til Aftenpostens Si ;D, På nettsiden deres finner du også mange tips til hvordan man skriver gode leserinnlegg! Er du under 13 kan du sende til Aftenposten Junior på epost: junior@aftenposten.no

På alle våre nettsider finner du masse gode argumenter du kan bruke i leserinnlegget ditt. Ønsker du tilbakemelding kan du også poste innlegget ditt i en av våre grupper for frivillige, eller sende innlegget ditt til oss på Facebook, eller på e-post, så skal vi prøve å svare deg så fort vi kan!

Gjør praktiske ting for dyrene hjemme, i hagen eller nabolaget

Hva med å bruke innetiden til å bygge fuglehus, lage hjemmelaget fuglemat, bygge pinnsvinhus, eller insekthoteller?

Hjelp småfuglene
Her finner du tips til hvordan man kan mate fugler, og oppskrift på hjemmelaget fuglemat

bildet viser hjemmelaget fuglemat i kaffekopp
Morsomt gjenbruksprosjekt!

Visste du også at man kan gjenbruke gamle kaffekopper når man lager fuglemat? Fyll koppen med blandingen av plantebasert matfett og frø, stikk en liten pinne inn i blandingen og la det stivne før du fester en snor i hanken og henger koppen opp ute!

Bygg fuglehus, eller insekthotell sammen med barna:
På nettet finner du mange enkle oppskrifter på fuglekasser, og insekthotell, eller du kan kjøpe et ferdig et! Husk at fuglekasser må renses hver vår, og at de må henges opp slik at dyr som f.eks katter ikke kommer opp til kassen.

Har du pinnsvin i nabolaget ditt kan du gjøre hagen din mer pinnsvinvennlig: Hva med å sette ut vannskåler (husk å vaske de ofte for å forhindre bakterier), eller litt mat? Pinnsvin spiser alt av insekter, men de liker også både hunde- og kattemat. Husk at pinnsvin skal IKKE ha melk, dette er en myte, pinnsvin vil kun ha vann! Les gjerne mer om pinnsvin, hvordan du kan hjelpe dem, og hvordan bygge pinnsvinhus og matestasjon på Pinnsvinhjelpens nettside

Plukk plast og søppel!
Dersom man ikke er syk, og ikke sitter i karantene kan man hjelpe dyr og natur ved å plukke søppel i veikantene, eller rydde en strand! Husk å bruke hansker, og følge nøye med på Folkehelseinstituttets råd. Det er viktig at man holder god avstand til andre mennesker, og er nøye med håndhygiene slik at man forhindrer spredning av korona.

Hjelp en nabo med hundelufting
Har du en venn, eller nabo som sitter i karantene? Kanskje du kan bidra ved å hjelpe dem med hundeluft. Ifølge Mattilsynet er det trygt å hjelpe med hundeluft, men man bør tenke på hygiene. Du bør vaske hendene før og etter kontakt med dyr, og før og etter kontakt med hundens fleksibånd/bånd og sele. Det er også viktig at du ikke er i nærkontakt med eier, og holder minst 1 meter avstand. Les mer om tips og råd om familiedyr og koronaviruset her.

Har du flere tips til ting man kan gjøre for dyrene hjemmefra? Send oss en melding på Facebook eller til support@dyrsrettigheter.no 

Arbeidet for dyrene er minst like viktig nå, vi trenger din hjelp for å fortsette!
Bli medlem og støtt kampen for dyrene!