Vellykket vegetarevent


Vegetarevent1

Lørdag 23. august gikk NOAHs årlige vegetarevent av stabelen. Det ble et svært vellykket arrangement med matutdeling, kokkekurs, informasjonsutdeling, besøk av politikere og massevis av vegetarisk inspirasjon!

Vegetarevent2Hundrevis av blide Oslo-folk fikk smake god hel-vegetarisk grillmat. På menyen stod falafler, burgere og pølser fra Anamma og Vitalkost, med potetsalat og salsa fra Funky Fresh Foods som tilbehør. Funky Fresh Foods, som tar over cafedriften på DogA, holdt vegetarisk kokkekurs med tema “Beste kikertburgeren”. I tillegg fikk vi besøk av stortingspolitiker Stefan Heggelund (H) og miljøbyråd i Oslo Guri Melby (V) som kom for å vise sin støtte til arbeidet for å fremme vegetarisk mat, samt artist Shabana Rehman som fortalte om hvorfor hun velger vegetarisk.

Guri Melby var både opptatt av dyrevelferdårsakene og miljøårsakene til å spise mer vegetarisk. Hun ønsker å vri mye av støtten som i dag går til å spre kunnskap om kjøtt til å iGuri Melbystedenfor spre mer kunnskap om frukt, grønnsaker og vegetarisk mat.

“Vi bør spise mindre kjøtt, både av klimahensyn og dyrevernhensyn” – Guri Melby (V)

Også Stefan Heggelund (H) snakket om både dyrevelferd og miljøStefan Heggelund som årsaker til å spise mer vegetarisk. Han er glad for at det har blitt mer fokus på dyrevelferd i den politiske debatten, og håper også at sammenhengen mellom maten vi spiser og klima og miljø etterhvert blir et større tema. Og om du fremdeles ikke er overbevist om at du bør velge mer vegetarisk er du invitert hjem på middag hos Heggelund. – Jeg vil gjerne invitere folk hjem til middag hos meg, så skal de få smake skikkelig god vegetarmat. Og da kanskje de skjønner at det å spise litt vegetar, det er ganske lurt – og godt! sier han.

Artist Shabana Rehman var også innom standen for å dele ut vegetarmat og for å fortelle om hvorfor hun velger vegetarisk. – Jeg velger vegetarisk fordi jeg alltid har engasjert meg mot vold, sier hun. Da Rehman ble hundeeier og fikk nærkontakt med dyr for Shabana Rehmanførste gang gikk det opp for henne at de har samme evne til å føle smerte, sorg, glede og lengsel som oss, og at dette også gjelder dyrene i kjøttindustrien.

“De har samme evne til å føle smerte, sorg, glede, lengsel” – Shabana Rehman

Etter å ha søkt mer informasjon om hvordan dyrene har det i kjøttindustrien bestemte Rehman seg for at dette ikke var noe hun ville støtte. Hun oppfordrer folk til å spise vegetarisk, og sier at det er det mest konkrete man kan gjøre for dyrene og miljøet. – Å velge vegetarisk føler jeg er den mest konkrete handlingen man kan gjøre i vår egen hverdag, sier hun.

Vegetarisk for både dyrene og miljøet

Overgangen til et vegetarisk kosthold er viktig for både dyrene og miljøet. Sentrale FN-organer som IPCC, FAO og UNEP har utpekt overgangen til et vegetarisk kosthold som et av de beste og mest effektive tiltakene for å redusere globale klimagassutslipp og øke global matsikkerhet.

Vegetarevent3 Å spise mer vegetarisk mat er det beste du kan gjøre for å spare dyr fra lidelsene i kjøttindustrien, og for å spare miljø og habitater til ville dyr. Mens stadig flere miljørapporter tegner dystre bilder av fremtiden, ligger løsningen rett foran nesen på hver og en av oss: Å velge vegetarisk er enkelt og effektivt, og vil alene gjøre mer for miljø, klima og dyrevelferd enn de fleste andre valg vi gjør i hverdagen – og NOAH vil inspirere flere til å ta det valget, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

Dette er femte året på rad NOAH arrangerer vegetareventet ved Stortinget. I tillegg til event i Oslo var det utdeling av NOAHs vegetar-informasjon i Tromsø, Trondheim, Arendal, Stavanger og Mo i Rana. Se video fra vegetareventet med intervju av Guri Melby, Stefan Heggelund og Shabana Rehman her: