Spis dyrevennlig i påsken!

Har du lyst til å spise mer dyrevennlig i påska? Eller skal du feire med en som spiser vegetar eller vegansk? Da har vi samlet tips for deg her!

Visste du at nordmenn spiser rundt 26 millioner egg bare i løpet av påskeuka? I tillegg spises det rundt 2.5 millioner porsjoner med lammelår – noe som tilsvarer rundt 100.000 lam. Ofte tenker man kanskje ikke over at en del av maten man forbinder med kos og hygge kommer fra en industri hvor dyr utnyttes og påføres unødig lidelse. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan dyrene vi forbinder med påska egentlig har det.

Heldigvis finnes det uendelige muligheter for dyrevennlig matlaging også i tradisjonstider som påsken. Her har vi samlet noen tips til både frokost, middag, og påskegodteri, for deg som ønsker en god påske for både dyr og mennesker!

Vegansk påskefrokost

Det er enkelt å velge egg-frie vegetariske alternativer som gjør påsken både hyggelig og dyrevennlig. Til noen av oppskriftene trenger man produkter man kanskje ikke kjenner så godt til, som svart salt, næringsgjær eller «liquid smoke». Disse finner man ofte på grønnsaksbutikker, helsekostforretninger eller butikker med litt større sortiment, som f.eks Meny.

en brødskive med scrambled tofu og stekte tomater
Scrambled tofu, eller «veggerøre» ligner veldig på eggerøre, og er sunt og digg!

Et godt tips til påskefrokosten, er scrambled tofu, eller «veggerøre», som er både like godt og like mettende som egg. Veggerøre er enkelt å lage, du trenger bare tofu og et par ekstra ingredienser. For «eggesmaken» kan man bruke svart salt, og/eller næringsgjær. For den gule fargen kan du bruke gurkemeie! Mari Hult har en flott oppskrift på scrambled tofu på sin blogg.

Foretrekker du omelett? Da kan du lage en vegansk variant av kikerter! Egg-fri omelett lages av kikerter og kikertmel. Her kan man også bruke svart salt og gurkemeie for smak og farge. På vår nettsiden Meatless.no finner du oppskrift på vegansk omelett og mye mer!

Har du ikke lyst til å kjøpe egg i påsken, men har fortsatt lyst til å male egg? I de fleste hobbybutikker finner du egg i tre eller papp som du kan male og pynte!

Er du skeptisk til å støtte fiskeoppdrett, men savner røkelaks på frokostbordet? Visste du at du kan lage «røkelaks» av gulrøtter? Du trenger bare gulrøtter, matolje og liquid smoke!

brødskiver med vegansk "røkelaks" laget av gulrøtter
Noen kaller vegansk «røkelaks» for Røkelars! Uansett hva man kaller det så er ovnsbakte, røkte, gulrøtter et fargerikt og dyrevennlig alternativ til oppdrettsfisk.

Vegetarisk påskemiddag

Hva er egentlig tradisjonell påskemat? Mange forbinder kanskje påsken først og fremst med Solo, appelsiner og påskeegg, og hva man spiser til middag varierer stort. Noen spiser lam, og det slaktes rundt 100.000 lam som blir solgt i løpet av påsken, men hva om man ikke ønsker å spise lam?

For mange veganere er det nøttesteken som spiller hovedrollen til enhver høytidelig anledning. Det finnes ørten varianter av nøttestek, men hovedingrediensene er nøtter, tørket steinsopp og vegansk butterdeig. Fyllet kan lages dagen før, så bare pakker du alt i butterdeigen og steker det på påskeaften.

Vegetarbloggen har en enkel steg-for-steg oppskrift på nøttestek, og på NOAHs side Meatless finner du en annen variant av nøttesteken fra restauranten Resept.

Mange av rettene man forbinder med påsken kan enkelt gjøres vegetarisk ved å bytte ut kjøttet med et plantebasert alternativ. Enten ferdig-produkter fra butikken, eller med f.eks tofu eller seitan. Hva med å prøve en skikkelig påskegul suppe? Suppe av søtpotet har en nydelig frisk farge, og er veldig lett å lage. Oppskrift på søtpotetsuppe finner du på Meatless.

Vegansk grillmat i påsken?

Mange tilbringer påsken på hytta, eller i skisporet, og da er det kanskje perfekt å lage mat på grill eller bål! De aller fleste dagligvarebutikker selger i dag vegetariske alternativer på grillen. Produsenter som Naturli’, Go’Vegan, Coop Vegetardag og Hälsans Kök har alle vegetariske utgaver av pølser og hamburgere, som fungerer utmerket til grilling! Produkter som Ketchup, pølsebrød, sprøstekt løk og sennep er som regel i utgangspunktet vegansk.

Dyrevennlig påskegodteri

Visste du at noe godteri har ingredienser fra dyr? Mye smågodt og annen “gummigodteri” inneholder ofte gelatin, som lages ved å koke hud, knokler og bindevev fra dyr – som oftest griser. Mens sjokolade og karameller ofte inneholder melk fra kuer.

Noen ønsker ikke spise gelatin fordi det kommer fra dyr, eller på grunn av religion, og mange velger bort melk grunnet hensyn til dyrene, eller på grunn av allergi! Vegansk påskegodt er dyrevennlig, og ofte også allergivennlig!

barnehender som holder et påskeegg
Det er enkelt å fylle påskeegget med dyrevennlig godteri! Foto: Blafre

Her har vi samlet noen tips til dyrevennlig snop du kan fylle påskeegget med:

  • Marsipan uten sjokolade er som regel vegansk. Kanskje en koselig familieaktivitet kan være å lage egen påskemarsipan? Kjøp i butikken, tilsett gul matfarge og lag figurer!
  • I smågodthyllene finner du ofte biter som er merket med “vegan” eller “gelatinfri”.
  • Saltsild, Love Hearts, Godt&Blandet Ekte frukt og bær, Oreos, Panda Lakris og Skittles er alle eksempler på vegansk godteri man finner i de fleste butikker.
  • Mange matbutikker har melkefri sjokolade, f.eks sjokoladene fra Go’Vegan.
  • Helsekostbutikker har ofte et utvalg av vegansk godteri.

Bake til påske?

At egg er en nødvendig ingrediens for å lykkes i baking, er rett og slett en misforståelse som stadig flere blir klar over. Eggets funksjon i baking er først og fremst to ting – å få deigen til å henge sammen, og å få den til å heve. Begge disse egenskapene kan framkalles av mange ulike alternativer til egg.

Som bindemiddel i veganske kaker kan du for eksempel bruke linfrøhvite – som lages av å koke en spiseskje linfrø i litt vann til den blir tykk og slimete, som en eggehvite. Banan, Potet-, mais- eller soyamel, og fiberhusk fungerer også utmerket. For heving av kaker kan du som vanlig bruke bakepulver, men dersom du er bekymret for at det ikke skal heve nok, kan du gjerne også legge til litt natron.

et syltetøyglass med klemetin curd, og tomme klementilskall rundt
Klementin «curd» er nydelig både som pålegg, og som fyll i kaker! Foto og oppskrift: Vegetarbloggen / Mari Hult.

Gulrotkake, brownies og smuldrepai er eksempler på kaker som er enkle å gjøre veganske. Faktisk kan det aller meste av bakst kan gjøres vegansk, bare bytt ut kumelk og meierismør med valgfri plantemelk og plantebasert smør! Hva med å prøve en kake med påskegul klementin «curd»? Oppskrift finner du på vegetarbloggen.

Tenk på dyrene, velg dyrevennlig!

Det blir stadig enklere å velge dyrevennlig. Plantebaserte alternativer er lett tilgjengelig i de fleste butikker, oppskrifter, kokebøker og instruksjonsvideoer er enkelt å finne.

Vi håper at disse tipsene kan være til inspirasjon, og at du har lyst til å gjøre årets påskefeiring dyrevennlig – til glede både for deg selv og dyrene! God påske!

Vil du lære mer om hvordan dyrene har det? Besøk vår kampanjeside www.landbruksdyr.no 

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.