Storsatsing på vegetar hos SiO


SIO paiStudentsamskipnaden i Oslo og Akerhus (SiO) har nylig forsterket sitt samarbeid med NOAH ved å satse stort på utvikling av sunn og variert plantebasert mat. Mange av SiOs spisesteder på universitetet og de forskjellige høyskolene i Oslo og Akershus skal nå fremme NOAHs Meatless Monday-kampanje hvor de oppfordrer studenter og ansatte til å velge vegetarisk, for egen helse, miljø og klima, matsikkerhet og dyr.

SiO-kantinesjef, Per, ordner mat og vegetarkoordinator i NOAH, Kaisa, deler ut info.
SiO-direktør, Per, ordner mat og vegetar-koordinator i NOAH, Kaisa, deler ut info.

I den anledning arrangerte SiO og Velferdstinget mandag en event med utdeling av gratis smaksprøver på deres nye vegetarpaier og vegansk gryte ved SV-kafeen. NOAH var tilstede og delte ut informasjon om Meatless Monday og vår Vegetariske startpakke med oppskriftshefte, og snakket med studentene.

Målet med satsingen er å inspirere studenter og ansatte til å velge sunnere og grønnere mat, noe som er i tråd med anbefalinger både fra norske helsemyndigheter og nye råd fra FNs klimapanel. Husdyrproduksjon er en klimaversting, og kostholdsendring mot mer vegetarisk mat blir sett på som det mest effektive tiltaket for å redusere egne klimagassutslipp. Nye tall fra TNS Gallup viser at klimaendringer står som en av de tre viktigste sakene blant unge folk i 2014, derfor er det viktig at de har mulighet til å velge god og klimavennlig mat der de spiser.

SiO promoterer vegetar.
SiO promoterer vegetar.

– Vi ønsker å gi vegetar- og vegan måltidene våre større attraksjonskraft og at ALLE våre studenter fra tid til annen like gjerne velger dette som kjøtt eller fisk. Meatless Monday kampanjen er flott måte å få oppmerksomhet til våre vegetaralternativer. SiO Mat og Drikke ønsker å legge til rette for gode matvaner og at våre studenter skal være trygge på at maten vi tilbyr har ernæringsmessig kvalitet samtidig som den ser innbydende ut og smaker godt, sier Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og drikke.

Her er en oversikt over stedene som starter med Meatless Monday. Alle stedene vil ha et eller flere vegetar/vegan alternativer hver eneste dag . I tillegg  introduserer SV –kafeen flere hjemmelagede vegetar/vegan paier.

Kafe Helga

Odontologikafeen

Veterinærhøgskolen

Musikkhøgskolen

Kafe Ole

Hannas Spiseri

Vegangryte fra SiO.
Vegangryte fra SiO.

Kafe Informateket

Spiseriet P 35

Kafe Andrea

SV-kafeen

Informatikk-kafeen

Preklinisk

Seilduken

Aulakjelleren

Fredrikke

Kaisa Hautala, vegetarkoordinator i NOAH.
Kaisa Hautala, vegetarkoordinator i NOAH.

– Vi er veldig glade for å ha et så tett og godt samarbeid med SiO, og at de nå velger å gå bresjen for plantebasert mat. Det viser at de ønsker å ha et inkluderende tilbud for alle. Behovet for å redusere kjøttforbruket og spise mer vegetarisk har kommet fra mange ulike hold den siste tiden. I lys av regjeringens forslag i jordbruksoppgjøret hvor de ønsker å gjøre norsk matproduksjon stadig mer industrialisert, blir viktigheten av vår forbrukermakt enda tydeligere. Meatless Monday er en flott inngangsport til diskusjon rundt maten vi spiser, og vi håper mange blir inspirert til å prøve ut SiOs nye vegetarmat, sier Kaisa Hautala.