Forby import av foie gras!


Tvangsfôringsmetoden som brukes i foie gras-produksjon er svært smertefull. Det er ulovlig å produsere foie gras i Norge – og i over 20 andre land. Likevel importeres og selges foie-gras i Norge.

Hjelp NOAH å legge press på myndighetene for å få et forbud mot import av foie gras – signer kampanjen!

foie gras produksjonshall

Forby import av foie gras

724 signaturer

Del underskriftskampanjen med vennene dine:

   


Siste signaturer
724 Gundersen S. okt 24, 2021
723 laukli p. okt 23, 2021
722 Epletveit I. okt 22, 2021
721 Hanne v. okt 22, 2021
720 Engen Larsen J. okt 22, 2021
719 Tanya Anita Moreno L. okt 21, 2021
718 Christin B. okt 21, 2021
717 Monica S. okt 21, 2021
716 Anja Charlotte Dahl Y. okt 21, 2021
715 Cecilie K. okt 21, 2021

Hva er foie gras?

Betegnelsen «foie gras» kommer fra fransk, og betyr direkte oversatt «fettlever». På norsk er det vanlig å betegne produktet som «gåselever», til tross for at de aller fleste foie gras-produktene på markedet faktisk kommer fra ender. Produksjonen foregår ved at dyrene de første ukene av livet får unormalt store mengder med fôr, slik at spiserøret skal utvide seg. Dette for å «forberede» spiserøret til tvangsforing, som dyrene utsettes for de siste 17-30 dagene av sitt liv. Dette gjøres for at leveren skal vokse seg opptil 10 ganger så stor som det som er normalt for dem.

Selve tvangsfôringen foregår ved at rundt 450 gram fôr presses ned i dyrenes spiserør to til tre ganger daglig. Redskapet som brukes for å tvangsfôre dyrene er en 30 cm lang slange (sonde), som blir skjøvet ned i dyrets hals. Deretter blir spiserøret presset så fullt som mulig med en fettrik maisgrøt. For å få maten ned i dyrets mage, stappes den ned i røret ved hjelp av en maskinell skrue eller en motorisert lufttrykkpumpe. Lever fra tvangsforede fugler har høy fettansamling rundt blodårene, og store lesjoner (sprekkdannelser) i det skjøre levervevet. Fettinnholdet i leveren er på opp til 56 % mot normalt 7 %. Under selve tvangsfôringen er det vanligste at endene holdes i trange bur. I ukene før tvangsfôringen går fuglene ofte innendørs i haller – der de ikke får utløp for sine naturlige behov.

Flere dagligvarebutikker og restauranter ønsker ikke å selge produktet etter press fra bl. a. NOAH. Allerede i 1997 fikk NOAH flere aktører til å ta avstand fra foie gras. Men privat boikott er ikke nok; den norske dyrevelferdsloven hjemler for å forby import av dyreprodukter som er produsert på en måte som strider mot loven. Det er på tide å forby import av foie gras!

Hva mer kan du gjøre?

Selger din lokalbutikk eller en restaurant du kjenner til fortsatt foie gras? Send dem en høflig og saklig e-post, eller be om å få snakke med daglig leder, og be dem om å slutte å selge produktet. Si fra til NOAH om resultatet!

Støtt gjerne NOAHs arbeid for dyrs rettigheter ved å bli medlem.