Solskinnsdagen

av Elisabeth Frammer, hovedfoto: NOAH

Solen skinte varmt midt i den mest regnfulle sommer på mange år, da NOAH arrangerte vegetarmarkering i Oslo 20. august. Dagens andel sure fjes kunne telles på et par fingre, mens gågaten sydet av positive mennesker, sultne på vegetariske impulser.

Klokken 9 om morgenen heiste NOAH sine nye vegetarbannere til værs foran Stortinget, og tre timer senere var 1000 porsjoner vegetarburgere, pølser og falafler med tilbehør på plass i kokketeltet.

Viktoria Winge og Charlotte Thorstvedt på NOAHs vegetarstand
Viktoria Winge og Charlotte Thorstvedt på NOAHs Vegetar-event 2011.

Med på NOAHs farge- og smaksrike aksjon var skuespiller Viktoria Winge og musiker og modell Charlotte Thorstvedt. Begge to brenner for dyrs rettigheter og synes det var selvsagt å velge vegetarisk når de begynte å studere forholdene i husdyrproduksjonen nærmere:

«Jeg sluttet å spise kjøtt fordi jeg synes det er inhumant og urettferdig hvordan vi utnytter og dreper dyr. Etter at jeg ble vegetarianer har det bare ballet på seg med flere og flere grunner til å fortsette.»
– Viktoria Winge

– Da jeg ble vegetarianer var det mye fokus på sykdommer hos dyr i kjøttindustrien, og jeg fikk en slags oppvåkning av det. Men jeg hadde tenkt på det lenge og jeg sluttet å spise kjøtt fordi jeg synes det er inhumant og urettferdig hvordan vi utnytter og dreper dyr. Etter at jeg ble vegetarianer har det bare ballet på seg med flere og flere grunner til å fortsette: Kjøttproduksjon er heller ikke bra for miljøet, det skaper drivhusgasser og alt peker mot at det er mye bedre å ikke spise kjøtt, smiler Viktoria.

– Jeg sluttet å spise dyr fordi jeg begynte å lese bøker og prøvde å opplyse meg om temaet, bl.a. Animal Liberation av Peter Singer, og det gikk opp for meg at vi behandler dyr på en temmelig forferdelig måte og utnytter dem i stor skala. Jeg sluttet å spise kjøtt på dagen halvveis i boka, og har aldri sett meg tilbake, forteller Charlotte.

«Folk setter tydelig pris på maten, og flere lurer på om det er lov å stille seg i kø for en porsjon nummer to.»

– Jeg føler vi undervurderer dyr, de har en annen form for intelligens som vi ikke helt klarer å definere. Jeg ser på dyr som likeverdige. Det at de ikke har samme type hjernekapasitet, vil ikke si at de ikke har andre sanser og forståelser av verden som er like betydningsfulle som vår forståelse av verden. Kjøttbiten som ligger i kjøttdisken er lett tilgjengelig, men hadde du sett et levende dyr, ville du sannsynligvis ikke følt at det var riktig å drepe det. Og på samme måte bør du kanskje heller ikke plukke opp kjøttbiten…, sier Viktoria.
Også Charlotte ser på dyr som likeverdige skapninger:

– De føler og tenker, kjenner smerte. For meg er de ikke ting som er til for at vi mennesker kan behandle dem akkurat som vil vil, de er levende vesener, sier hun.

Mens de to frontfigurene for aksjonen snakker med publikum og media, har det dannet seg en kø av imponerende lengde frem mot NOAHs mat-telt. Folk setter tydelig pris på maten, og flere lurer på om det er lov å stille seg i kø for en porsjon nummer to. I kokke-avdelingen er tempoet høyt, to steker burgere, fire danderer mat og to serverer til enhver tid. Blant de aktive som har stått med hvite kokkeluer siden morgenen er Charlotte Reiersøl og hennes tiårige datter Camilla – begge sønnene er også med på arrangementet. Mens mor har stekt burgere og falafler på løpende bånd, er Camilla i front-linjen og deler utrettelig ut mat til nysgjerrige og sultne Oslo-boere. Charlotte Thorstvedt og Viktoria Winge prøver seg også som kokker – etter en innføring fra NOAHs yngste hjelper:

– Vi har jo en kø her som strekker seg langt nedover Karl Johans gate og det ser ut som folk liker veganmaten – det er veldig positivt! Hovedbudskapet er jo å vise folk at vegansk mat er veldig godt. Jeg håper også at folk får med seg meningen bak og har lyst til å joine NOAH!, sier Charlotte.

Charlotte Thorstvedt og Viktoria Winge foran NOAHs vegetarbanner
Charlotte og Viktoria stilte opp for NOAH og hjalp til med å dele ut informasjon og mat. Foto: NOAH.

– Det er viktig å gjøre slik NOAH gjør, spre informasjon, få det ut på gatene, få folk til å skjønne at det er mye bra vegetarmat. Det er bare å sette igang og smake på soyaburgerne og andre vegetariske produkter, og se at det smaker godt og at det går an å leve uten animalske produkter, sier Viktoria.

– Jeg synes selv det var overraskende lett å kutte ut kjøtt, jeg har ikke savnet det i det hele tatt. Det er så mange andre fantastiske ting man kan spise, og et lite utvalg av det har vi jo her idag! Men om det føles litt brått for noen å kutte det ut på dagen, kan man f.eks. ha en kjøttfri dag i uka og så gå videre til to og så tre og ta det litt gradvis, foreslår Charlotte.

«Hovedbudskapet er jo å vise folk at vegansk mat er veldig godt. Jeg håper også at folk får med seg meningen bak og har lyst til å joine NOAH!»
– Charlotte Thorstvedt

Etter seks intense timer begynner man å se bunnen i matlageret – da har de 1000 porsjonene og over 4000 vegetarløpesedler blitt delt ut. Det var ikke mangel på budskap som ble presentert langs Karl Johans gate denne dagen, alle partiene hadde sine boder åpnet for å få folk til å velge deres løsninger. NOAH fokuserte imidlertid ikke på de valgene som kun kan gjøres hvert andre år ved en valgurne, men de som gjøres hver dag i butikken, på kjøkkenet og på restauranten. Og det vegetariske valget sanket mange stemmer etter mottagelsen å dømme. De over 30 aktive som jobbet uten stans kunne puste ut, vel vitende om at alle som kom innom NOAHs stand var et skritt nærmere en dyrevennligere livsstil. Når Charlotte og Viktoria oppsummerer dagens opplevelser, reflekterer de stemningen hos både aktive og publikum:

– Det er fint å være en del av dette. Dyrs rettigheter blir et indre verdisystem som man går og bærer på, og det er veldig bra å få det mediert gjennom å delta i NOAHs arbeid, sier Viktoria.

– Jeg støtter NOAH fordi jeg synes det er en fantastisk organisasjon som trekker oppmerksomhet mot dyrenes sak og er veldig flinke til å få flere folk til å få øynene opp – bl.a. med arrangementer som dette, avslutter Charlotte.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #2/2011

Foto: Eirik Anzjøn

Vil du støtte NOAHs arbeid for landbruksdyrene?
Bli medlem!