Ski kommune satser på vegetarisk!

Vegetarisk for miljøet, vegetarisk for helsen, vegetarisk for dyrene… Flere og flere kommuner forstår at vegetarmat er en viktig sak, uansett hvordan du vrir og vender på det, og politikerne har begynt å ta ansvar. Nå er også Ski kommune i gang!

NOAH – for dyrs rettigheter samarbeider med kommunerepresentanter over hele landet om å fremme vegetarmat i kommunene. Å fremme vegetarisk er essensielt i forhold til NOAHs arbeid for dyrene, samtidig som det er en helt sentral del i genuine klima- og helsetiltak i samfunnet. Heldigvis er det mange politikere rundt om i landet vårt som begynner å forstå behovet for vegetarisk, og gjerne tar tak i saken etter litt inspirasjon fra NOAH, som Ski nå har gjort.

Ski med nye vedtak om vegetarisk

På et kommunestyremøte nå nylig ble det stemt frem at Ski kommune ønsker å satse på vegetarisk kokkekurs for sine kommunale ansatte, som en del av miljøtiltakene i klima- og energiplanen. Det er også vedtatt å utarbeide en plan for hvordan vegetarisk mat skal fremmes i kommunen til høsten. Ski ønsker å gjøre vegetarmat og kjøttfrie dager frivillig, men vil jobbe med at serveringssteder skal forstå at dette er en viktig sak.

Varierte grønnsaker

Det var gjennom NOAHs kontakt med både Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Arbeiderpartiet i Ski at saken nylig fikk viet oppmerksomheten den fortjener.

«Det er viktig for oss i MDG å øke bevisstheten rundt fordelene med vegetarisk mat. Overgangen et mer vegetarisk kosthold er viktig for å møte og bremse de kommende klimaendringene. I tillegg har det fordeler med tanke på arealbruk, helse, økonomi og dyrevelferd. Vi er derfor fornøyd med at Ski Kommune starter jobben med å øke kunnskapen og endre holdningene rundt vegetarisk mat. Det er viktig for å kunne starte arbeidet på en konstruktiv måte der vegetarisk mat fremstår som et attraktivt valg og ikke tvang fra politikere» sier Jon-Finngard Moe (MDG) til NOAH om saken.

Spar miljøet for belastninger, og spar liv samtidig

Å spise vegetarisk er et effektivt og rimelig tiltak for å minimerer kostholdets belastning på klimaet. Et dekkende eksempel er hvordan 1 kg CO2-ekvivalenter tilsvarer utslippene til 7,1 gram protein fra storfekjøtt, eller 495 gram protein fra erter.

I tillegg er vegetarisk helsefremmende og dyrevennlig. Det er bred faglig enighet om at et mer plantebasert kosthold, med mindre kjøtt og fete meieriprodukter og med mer grønnsaker, frukt, belgvekster, nøtter og frø og fullkornsprodukter, er et mer helsefremmende kosthold sammenlignet med et typisk vestlig kosthold. Sist, men slettes ikke minst, vegetarisk sparer liv. Jo flere som velger vegetarisk og jo oftere vi velger det, desto flere dyr slipper å bli avlet frem for et liv i fangenskap for så å dø for menneskers matpreferansers skyld.

NOAH – for dyrs rettigheter ønsker Ski sine kommunale kantineansette lykke til på vegetarisk matlagingskurs og håper å se at vegetarisk blir en reell valgmulighet på kommunens spisesteder i løpet av året!

Hjelp oss med å  kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.