Plantebasert ukesmeny – uke 27
Mandag
Middag – Ramsløkspasta med sprø kikerter
Bilde: Hanne-Lene Dahlgren
2 porsjoner:
Pesto av ramsløk
- 100 g ramsløk (vasket og tørket lett)
- 1 ts salt
- 1 dl olivenolje
Sprø kikerter
- 230 g hermetiske kikerter (tilsvarende en stor boks etter skylling)
- 2 ts stekeolje
- 1 ts chilikrydder
- 1 ts spisskumin
- 1 ts malt koriander valgfritt
Annet
- 200 g pasta
- 150 g cherrytomater i biter
- chiliflak etter smak
- salt etter smak
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 225 grader
- Ha alle ingredienser til pestoen i en blender eller foodprosessor og kjør til den er godt blandet. Smak deg frem med salt og ha i mer olje ved behov.
- Bland sammen alle ingrediensene til kikertene i en bakebolle, spre utover et bakebrett og stek midt i ovnen i ca 15 minutter til de popper i ovnen.
- Mens du venter på kikertene koker du pasta etter anvisning på pakken og kutter ferdig tomatene.
- Vend så pastaen inn i pestoen, fordel på tallerkener og topp med kikerter, tomater og gjerne litt chiliflak. Smak til med salt og eventuelt litt pepper.
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
Tirsdag
Middag – Pannekaker med skjulte linser
Foto av Line Dammen fra «En skikkelig digg kokebok» fra Hanne-Lene Dahlgren
4 porsjoner:
- 1 liten boks valgfrie linser 175 g, skylt
- 6 dl vann eller plantemelk f.eks Havremelk Oatly iKaffe/Deluxe
- 2 små bananer
- 1 ts salt
- 300 g mel / 5 dl
- 2 ss sukker valgfritt
- 2 ts bakepulver valgfritt
- stekeolje eller smør f.eks plantego eller smøremyk
Rosa pannekaker
- 1 stk rødbete i biter uten skall må ikke kokes først, men kan om du har en litt dårlig foodprocessor
Grønne pannekaker, også kjent som monsterpannekaker
- 2-3 store never spinat
Fremgangsmåte
-
Stavmiks linser og væske i en bakebolle, eller bruk en blender.
-
Ha så i resten av ingrediensene og bland til du har en glatt røre. Tilsett rødbeter eller spinat om du vil ha fargede pannekaker med ekstra næring. La gjerne røren svelle litt om du har tid. NB: Det er veldig avhengig av type melk og mel om hvor tykk røren blir, så ta mer væske om du ser at røren er litt mye grøt og litt lite flytende.
-
Stek pannekakene i smør eller olje så tynne du klarer til de er gylne og fine. For å få dem rundest mulig, anbefaler jeg å helle røren sakte ned i pannen. Smaken er like god, runde som firkantet!
Notater
Glutenfritt: Bruk gjerne havremel. Det blir like godt og enda mer næringsrikt. Da må du steke litt tykkere pannekaker, ellers blir de vanskelige å snu.
Fyllforslag: Du vet selv hva du helst vil ha på pannekakene dine, men hvis du vil prøve noe nytt, er det spennende med for eksempel pesto og stekt sopp i spinatvarianten. Peanøttsmør og syltetøy er veldig godt på den naturelle, og rødbetepannekakene blir ekstra spennende med smøreost (feks Oatly sin), ruccola, salt og pepper.
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
Onsdag
Middag – Søtpotet på grillen – med guacamole
Bilde: Hanne-Lene Dahlgren
2 porsjoner:
- 1 søtpotet delt i skiver på langs
Marinade:
- 1,5 ss olje
- 1,5 ss lønnesirup
- ¼ ts chilikrydder
- ¼ ts paprikakrydder
- ¼ ts salt
Gucamole
- 2 avokadoer most
- 10 cherrytomater i biter
- 1/2-1 lime saften
- 1 neve koriander
- 1/2-1 ts salt
- 1/2 ts cayennepepper valgfritt
- 1/4 ts pepper valgfritt
Fremgangsmåte
-
Vask skallet på søtpoteten og del i skiver på langs eller rundinger.
-
Bland sammen marinaden og vend så skivene i den.
-
Varm grillen og stek skivene i 8-10 minutter på hver side.
-
I mellomtiden blander du sammen alle ingrediensene til guacamolen og smaker til med krydder.
-
Når skivene er ferdig stekt (sjekk at du får en gaffel lett igjennom) så serverer du en skive med guacamole på toppen og gjerne litt frisk koriander. Velbekomme:)
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
Torsdag
Middag – sprø pitadrøm
Foto av Line Dammen fra «En skikkelig digg kokebok» fra Hanne-Lene Dahlgren
4 porsjoner
Sprø kikerter
- 2 små bokser kikerter (totalt 350 g, skylt)
- 2 ss olje
- 1-2 ts chilikrydder
- 1-2 ts garam masala krydderblanding
- ½ ts salt
- nykvernet pepper
Grønn mos
- 1 stor boks hvite bønner (eller kikerter) 230 g, skylt
- 2 avokadoer
- en stor neve spinat
- en liten neve koriander valgfritt
- ½-1 lime
- ½ ts hvitløkskrydder eller 2 hvitløksfedd
- 2 ss olivenolje
- 1 ts salt
- nykvernet pepper
Annet
- 4-8 pitabrød eller 2-4 nanbrød
- 150 g cherrytomater
- plantebasert ifrache/rømme
- chiliflak dryss over
- syltet rødløk
- frisk koriander
Fremgangsmåte
-
Sett ovnen på 250 °C varmluft.
-
Bland alle ingredienser til «sprø kikerter» i en bakebolle, og fordel blandingen utover et stekebrett. Stek i 10–15 minutter, til kikertene er sprø. Ofte hører man en poppe-lyd når de er ferdige.
-
I mellomtiden: Ha alle ingrediensene til mosen i en foodprosessor eller blender, og kjør glatt. Dytt ned massen underveis så alt blir godt blandet.
-
Varm pitabrød eller nanbrød i en brødrister eller ovn. Hvis du er i det ekstra digge hjørnet, kan du gjerne ha litt smør på brødet før du har det i ovnen.
-
Når brødet er ferdig varmet, fordeler du dippen på brødene og topper med kikerter, tomater og ev. litt yoghurt, chiliflak og syltet rødløk. Pynt gjerne med frisk koriander!
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
Fredag
Middag – Grillet portobellotaco
Bilde: Hanne-Lene Dahlgren
4 porsjoner
Portobellotaco
- 4 portobello-sopp
- 12 små tacolefser
- 1/2 rødkål strimlet
- Frisk koriander
Marinade:
- 2 ss soyasaus
- 2 ss olivenolje
- 1 ss lønnesirup
- ½ ts chilikrydder
- 1/2 ts spisskumin
- 1/2 ts røkt paprikakrydder
- 1/4-1/2 lime
Syltet rødløk
- 2 rødløk i tynne halvsirkler
- 0,5 dl 7 % klar eddik ev. eplesidereddik
- 1 dl sukker
- 1,5 dl vann
Limedressing (stavmikses):
- 150 g plantebasert crème fraîche
- 1 lime saften
- 4–5 skiver syltet jalapeño
- 2 never frisk koriander
- ½ ts salt
- evt: 1 avokado eller en håndfull spinat
Fremgangsmåte
Fremgangsmåte på kjøkkenet:
-
Start med syltet rødløk om du ikke allerede har det i kjøleskapet. Varm eddik, sukker og vann til sukkeret er løst opp, og skjær rødløken i tynne skiver. Vend sammen og la stå kjølig frem til bruk, minst en time. Holder en ukes tid i tett beholder med lokk.
-
Sett grillen på medium høy temperatur, rundt 225 grader. (Du kan selvfølgelig bruke en grillpanne eller vanlig stekepanne også.)
-
Lag marinaden til soppen og ha den i en beholder hvor soppen får plass.
-
Del portobellosoppen i skiver på en drøy centimeter og la ligge i marinaden mens du gjør klart resten.
-
Stavmiks limedressingen og sett til side.
-
Kutt rødkål i strimler.
Fremgangsmåte ved grillen:
-
Stek portobelloene på grillen i ca 2 minutter per side til de har fått fine grillstriper på hver side. Varm gjerne tacolefsene i 30 sekunder på hver side også. Server portobellotacoene med limedressing, rødkål, syltet rødløk og frisk koriander.
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
Lørdag
Middag – grillet halloumisalat
Bilde: Hanne-Lene Dahlgren
4 porsjoner
Salat
- 2 dl quinoa
- 4 dl vann
- 1 grønnsakbuljongterning
- 500 g vegansk halloumi (kan kjøpes fra violife her)
- 500–600 g melon i store terninger
- 4-5 asparages
- 100 g spinat
- 1 avokado
- ½ granateple
- stekeolje f.eks rapsolje
- salt og pepper
- ½–1 mango valgfritt
- 1 stor neve spirer valgfritt
- frisk mynte til dekorasjon valgfritt
Dressing
- 1 lite hvitløksfedd
- 2 ts dijonsennep
- 3 ss eplesidereddik
- 4 ss olivenolje
- 2 ts lønnesirup
- ½ ts salt
- litt pepper
Valgfritt tilbehør
- godt brød
Fremgangsmåte
-
Sett grillen på medium høy varme, ca 200 grader.
Fremgangsmåte på kjøkkenet:
-
Ha vann, quinoa og buljong i en kjele, la småkoke i 12-15 minutter til alt vannet er fordampet.
-
Lag dressingen ved å ha alt i en beholder med lokk og rist den sammen.
-
Del halloumi-osten i skiver på ca 1 cm.
-
Vend asparges i olje med litt salt og pepper.
-
Kutt avokado og mango i biter, og gjør klart alle andre ingredienser.
-
Legg så spinaten og quinoaen i bunnen av et stort fat, og deretter resten av ingrediensene.
Fremgangsmåte ved grillen:
-
Grill skiver av vannmelon i 5 minutter på hver side eller til den har fått fine grillstriper. Del så i biter og ha over salaten.
-
Ha halloumi og asparages på grillen, og la grille i 3 minutter på hver side. Vend litt på asparagesene når du snur osten. Bruk en stekespade for å få av halloumien om den har sitter litt fast. Del gjerne aspargesene i mindre biter før du har den og halloumien i salaten.
-
Hell så over dressingen og server.
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.
SØNDAG
Middag – Gratinerte tacoskjell med quinoafyll
Foto av Line Dammen fra «En skikkelig digg kokebok» fra Hanne-Lene Dahlgren
4 porsjoner
- 10-12 Tacoskjell
Quinoafyll: Los quinoas
- 2 ss olivenolje
- ½ gul løk hakket
- 2-3 hvitløksfedd finhakket eller revet
- 1 grønnsakbuljongterning/ 1 ss grønnsaksfond
- 3 dl vann
- 2 dl hermetiske tomater
- 2 dl quinoa ikke kokt
- 1-2 ss chilikrydder eller kajennepepper
- ½ ss spisskummen
- 1 liten boks sorte bønner 175 g, skylt
- 1 liten boks mais 200 g, skylt
- salt og pepper
- 1 lime saften av
- ½ potte frisk koriander bladene av
Topping
- revet vegansk ost
Valgfritt tilbehør
- guacamole
- salsa
- vegansk rømme
Fremgangsmåte
Fremgangsmåte tacoskjell:
-
Sett ovnen på 225 °C varmluft.
-
Sett skjellene i en form slik at de kan stå i ovnen, bruk eventuelt brettet sølvfolie i en ildfast form for å få dem til å stå, ved å støtte opp i mellomrommene mellom skjellene. Stek i 5 minutter, la ovnen stå på når de er ferdige.
-
Fyll så skjellene med los quinoas (se under) eller annet ønskelig tacofyll, topp med vegansk ost.
-
Stek i ca. 10 minutter til osten er smeltet.
-
Server med ønsket tilbehør.
Fremgangsmåte quinoafyll:
-
Varm oljen. Stek løken i et par minutter til den er blank, tilsett så hvitløk, og stek videre i ca. et minutt.
-
Ha så i buljong, vann, hermetiske tomater, quinoa, chilikrydder og spisskummen. La småputre under lokk i 15–20 minutter til vannet er fordampet. Pass på at det ikke koker for mye, da vil ikke quinoaen rekke å bli ferdig før vannet er fordampet.
-
Når all væske er fordampet og quinoaen er myk, tilsetter du bønner og mais, og smaker til med salt og pepper. Rør så inn koriander og lime.
Se oppskrift på Hanne-Lene sin blogg her.