Norges første Vegetarfestival


av Elisabeth Frammer, hovedfoto: NOAH

Lar du selv være å spise dyr, eller leter du etter det som vil inspirere deg eller dine venner til å ta det første skrittet mot et dyrevennlig kjøkken? Sett av en dag i sommer og dra på vegetarfestival.

Til sommeren arrangerer Synne Hewitt og Heidi Røneid Norges første vegetarfestival. Festivalen er åpen for alle, fra de som er nysgjerrige på vegetarisme til de som har vært veganere en årrekke.

– Jeg sluttet å spise dyr fordi jeg er så glad i dyr og det føltes helt feil at de skulle ligge på tallerkenen min. Men jeg visste ikke hvordan jeg skulle få det til. En venninne som var vegetarianer tipset meg om at jeg kunne prøve det i en måned og se hvordan det var. Og så kunne jeg heller spise kjøtt igjen hvis jeg ville det. Da jeg prøvde, ble jeg overrasket over hvor lett det faktisk var og hvor mye bedre jeg følte meg. Så da fortsatte jeg bare, sier Heidi.

– Jeg begynte å lese om hvordan kjøtt- industrien var, og hvordan dyrene hadde det, og fant ut at jeg ikke ville støtte den industrien. Jeg synes det var vanskelig i starten, men ble veldig motivert av at søsteren min klarte det. Og så fant jeg ut at det fantes masse god vegetarisk mat og at det faktisk gikk helt greit. Jeg følte også at det var bedre for kroppen, jeg fikk mer energi og følte meg mye bedre, sier Synne.

– Hvorfor vil dere inspirere andre til å bli vegetarianere?

– Vi tror at de fleste faktisk ikke vil spise dyr eller støtte industrier som dreper dyr, men at det for noen bare blir sånn. Det er nok mange som har lyst til å leve vegetarisk, men som kanskje ikke vet hvilke produkter som finnes og som bare trenger litt inspirasjon. Det er jo så utrolig mange fantastisk gode produkter på markedet som ikke er laget av dyr, men man må bare vite at de finnes. Vi håper og tror at folk som er interessert i vegetarisme vil finne mye informasjon og oppdage mange nye produkter på festivalen, sier Synne.

Utenlandsk inspirasjon

Synne og Heidi har reist land og strand for å delta på vegetarfestivaler.

– I fjor sommer var jeg på en vegetarfestival i Bristol i England. Å gå rundt på en festival hvor man kan spise absolutt alt er helt fantastisk! Det er noe helt eget ved å være på en festival hvor alle er etisk bevisste. Det føles som om terskelen for å snakke sammen også blir mye lavere når man har dette til felles. På festivalen var det til og med en stand som het “Vegan Body builders”. De arrangerte styrkekonkurranse for publikum på en scene foran en stor forsamling. Jeg meldte meg på og vant faktisk hele konkurransen! Så nå har jeg en pokal stående hjemme, ler Heidi.

Det er mengden produkter samlet på ett sted, og spennende kokkekurs og foredrag som inspirerer Heidi og Synne når de er på vegetarfestivaler. Men siden det ikke var noe lignende tilbud i Norge bestemte de seg for å ta saken i egne hender.

«Målet er å bli større og større for hvert år, både utstiller- og publikumsmessig, og gjennom det forhåpentligvis inspirere enda flere til å ta steget mot, og fortsette med, en vegetarisk livsstil.»
– Heidi Røneid

– Vi har virkelig savnet en slik festival i Norge og tenkte at når vi vil det, så er det sikkert en hel drøss med andre som også har lyst til å dra på vegetarfestival. Men hvis man sitter hjemme og venter på at andre skal arrangere noe, så kan man bli ventende lenge. Derfor bestemte vi oss for å arrangere en festival selv, sier Heidi.

Og som sagt så gjort. Festivalen har vært planlagt siden i fjor høst, og da NOAHs Ark gikk i trykken hadde festivalen 20 bekreftede utstillere, og over 600 påmeldte på Facebook.

– Det er fantasisk hvor mange positive tilbakemeldinger vi har fått på at festivalen skal arrangeres. Det er helt tydelig at dette er noe som norske vegetarianere og veganere har savnet, sier Synne.

Alle er velkomne

Festivalen skal arrangeres på Håndverkeren kurs- og konferanseesenter som ligger midt i Oslo sentrum. Arrangørene ønsker at festivalen skal favne bredt og lover et program som er tilpasset både folk som er nysgjerrige på vegetarisme, eller som nettopp har blitt vegetarianer, og folk som har vært veganere i en årrekke.

– Vi arrangerer både kokkekurs og foredrag med forskjellig nivå, og ønsker at alle som kommer på festivalen går derfra med hodet fullt av inspirasjon, sier Heidi.

I tillegg til smaksprøver på kokkekursene har festivalen en rekke matserveringsboder. Her serveres alt fra råkostgourmetmiddager til veganske muffins som ser ut som små kunstverk.

– Vi oppfordrer besøkende til å spise lite til frokost før de går hjemmefra. Her kommer det til å være så mye godt å smake på at man vil få med seg så mye som mulig før magen er full, sier Heidi.

Variert program

Vegetarfestivalen fokuserer på vegetarisme både fra et miljø-, helse- og dyrerettighetsperspektiv gjennom foredragene og utstillere. Men hva skal til for å lage en vellykket festival?

– Nå er jo dette første gang vi arrangerer festivalen, men jeg tror vi har en kjempefordel ved at den er så spesifikk. Andre festivalsjefer må prøve å finne ut hva publikum vil høre, men vi vet jo hva vårt publikum vil ha: mat, produkter og inspirasjon. Med gode utstillere, foredrags- og kokkekursholdere og et positivt innstilt publikum vet jeg at vi får til det på årets festival, sier Heidi.

Norge følger etter

Vegetarfestivaler er utbredt i andre land, som i England og USA. Hvorfor har vi ikke fått en vegetarfestival i Norge før?

– Det tar litt tid før ting kommer til Norge, og vi er færre mennesker og derfor et mindre marked. Men det blir kjempespennende se hvordan besøkende kommer til å oppleve festivalen!, sier Synne.

Arrangørene håper også at Oslo Vegetarfestival blir et årlig arrangement.

«Det er fantasisk hvor mange positive tilbakemeldinger vi har fått. Det er helt tydelig at dette er noe som norske vegetarianere og veganere har savnet.»
– Synne Hewitt

– Hvis festivalen blir en suksess, kommer vi garantert til å arrangere festival igjen til neste år. Målet er å bli større og større for hvert år, både utstiller- og publikumsmessig, og gjennom det forhåpentligvis inspirere enda flere til å ta steget mot, og forsette med, en vegetarisk livsstil, sier Heidi.

NOAH er en av festivalens sponsorer.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2010

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.