NOAHs vegetarevent 2015 – dyrevennlig mat i vinden!


DSC_0448
Populært med vegetarisk grillmat – lang kø for å få smake. Alle foto: Linn Værøy Rogne og Øivind Pedersen/NOAH

Hundrevis av Oslo-folk fikk smake på god og spennende vegansk grillmat da NOAHs vegetarevent ble arrangert for sjette år på rad den 22. august.

Mange vil smake på de vegetariske fristelsene NOAH delte ut.
Mange vil smake på de vegetariske fristelsene NOAH delte ut.

NOAHs populære årlige vegetarstand ble igjen gjennomført med stor suksess. Hundrevis av mennesker nøt vegetariske smaksprøver i nydelig sommervær utenfor Stortinget lørdag 22. august. I år delte NOAH ut spennende vegetarisk grillmat fra Anamma, VeganLife (Den vegetariske slakter) og Gå Vegan Catering. I tillegg fikk de som kom innom standen informasjonhefter om plantebasert kosthold og oppskrifter på dyrevennlig mat.

Flere kjente politikere møtte også opp for å hjelpe NOAH med å inspirerer enda flere til å velge vegetarisk: Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal (FrP), stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H), leder av samferdsel- og miljøkomiteen i Oslo bystyre Marianne Borgen (SV), ordførerkandidat i Oslo Shoaib Sultan (MDG), bystyrerepresentant i Oslo Rina Mariann Hansen (AP) og bystyremedlem i Oslo Odd Einar Dørum (V).

Ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, shoaib sultan tok pause fra valgkampen og hjalp til med matutdelingen, her sammen med Kaisa Hautala og Siri Martinsen.
Ordførerkandidat for MDG, Shoaib Sultan, tok pause fra valgkampen og hjalp til med matutdelingen, her sammen med NOAHs Kaisa Hautala og Siri Martinsen.

Redusert kjøttproduksjon- og forbruk har blitt en viktigere sak politisk, og flere partier fremmer nå dette i sine partiprogram, deriblant MDG, Venstre og SV. Særlig er problematikken knyttet til klima og miljø tydelig, men også dyrevelferd blir fremhevet. NOAH arbeider for å øke bevisstheten rundt temaet gjennom sin Vegetarkampanje, og stadig blir flere nordmenn bevisste på kjøttindustriens negative konsekvenser for dyr, miljø og helse. Vegetarisk mat har blitt mer tilgjengelig, og flere velger nå bort kjøttet til fordel for bærekraftig og dyrevennlig vegetarisk mat. NOAH vil fortsette å jobbe for å inspirere flere til å spise dyrevennlig mat tiden som kommer. «Vi håper vår vegetarevent vil inspirere enda flere til å erstatte kjøttet med dyrevennlige alternativer», sier Kaisa Hautala, vegetaransvarlig i NOAH. «Det brede spekteret av politikere som kommer for å vise sin støtte til NOAH og et grønt kostholdskifte viser at dette er en sak som skaper engasjement og som både røde, grønne og blå politikere er opptatt av», sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

Politikere setter fokus på vegetarisk mat

Stefan Heggelund (H) og Hanne Maren Blåfjelldal (FrP)
Stefan Heggelund (H) og Hanne Maren Blåfjelldal (FrP)

Politikerne har flere tanker om hvordan flere kan inspireres til å spise mer vegetarisk. Blant annet sier Marianne Borgen at hvis folk får smakt vegetarmat, kjenne på at det lukter og smaker godt, så tror hun flere vil begynne å spise mindre kjøtt. Odd Einar Dørum fra Venstre sier at man må fokusere på de positive aspektene ved et vegetarisk kosthold og vise hva som finnes av spennende mat, og han sier videre at dette kan være kilde til mye glede. Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet mener det er viktig å starte tidlig med å informere om fordelene ved vegetarisk kosthold samt at det presenteres gode vegetariske alternativer: «Jeg mener at det må være flere vegetariske alternativer som lages i barnehagene når det er mat der. Jeg mener at faget mat og helse i skolen må ha mer fokus på både helse og den påvirkningen maten vår har på alt rundt oss, både på miljø og dyrevelferd», uttalte hun under eventet.

«Vi tror på å bringe opp debatter, ta opp viktige temaer. Dyrevelferd er et sånt tema. Klimavennlig mat er et sånt tema. Det mener jeg vi lykkes i større og større grad med» – Stefan Heggelund (Høyre)

Odd Einar Dørum (V)
Odd Einar Dørum (V)

«Jeg synes det dere gjør her er helt fantastisk og du ser hvor masse folk som er her, så det å få stå her en stund og dele ut vegetarmat har vært veldig gøy å få være med på», uttalte Marianne Borgen (SV), som med glede hjalp NOAH med å dele ut vegetarmat til Oslo-folket. Shoaib Sultan (MDG) hjalp også til med utdelingen av smaksprøver, og uttalte at «Det er bedre for helsen, men det er også veldig mye bedre for helsen til vår planet og det er selvfølgelig bedre å ikke drepe og spise dyr, men at man greier å få til god mat med planter». På spørsmål om hva han synes om å være med på vegetarstanden sier han at det har vært helt fantastisk: «Det har vært en kjempekø fra det begynte og så er det mange som spør: «er du helt sikker på at det ikke er kjøtt?» Det er stilig».

Rina Mariann Hansen (AP) og Marianne Borgen (SV)
Rina Mariann Hansen (AP) og Marianne Borgen (SV)

«Jeg synes det er flott at dere står her og informerer og gir smaksprøver på hvilke muligheter det er innenfor et plantebasert kosthold» – Hanne Maren Båfjelldal (FrP)

NOAH ønsker å takke alle som bidro til å gjøre årets vegetarevent vellykket, inkludert Anamma, VeganLife og Gå Vegan Catering som donerte mat for utdeling på standen og politikerne som tok seg tid i en hektisk valgkampperiode til å komme innom for å sette lys på viktigheten av et mer miljø- og dyrevennlig kosthold.

Se video fra vegetareventen her: