NOAHs vegetarevent 2013 – Vegetarisk vinner frem

av Kaisa Ramona Hautala, hovedfoto: NOAH

I august arrangerte NOAH igjen vår populære vegetarstand ved Stortinget. I år fikk vi besøk av Hanne Sørvaag, Magnus Eliassen, samt politikere fra flere ulike partier som alle kom for å snakke om viktigheten av å fremme dyrevennlig og bærekraftig vegetarisk mat. 

NOAH delte ut 1500 smaksprøver på vegetarisk grillmat med tilbehør, levert av Alma, Vitalkost, Gå Vegan Catering, og Revolverkokk, Håkon Mella. NOAH-aktive delte ut informasjon, vårt Vegetarmagasin og oppskriftshefte, og snakket med flere hundre interesserte forbipasserende om fordeler med å spise mer vegetarisk. Både artistene og politikerne som besøkte standen vektla viktigheten av å holde slike positive arrangementer for å rette oppmerksomheten på vegetarsaken og husdyrindustrien.

«Dette er et fantastisk tiltak! Jeg har vært vegetarianer siden jeg var 14 år, etter å ha oppdaget hvor dårlig dyr behandles i husdyrindustrien.»
– Magnus Eliassen, artist

– Dette er et fantastisk tiltak! Jeg har vært vegetarianer siden jeg var 14 år, etter å ha oppdaget hvor dårlig dyr behandles i husdyrindustrien. Jeg reiser mye i jobben som artist, noe jeg har litt dårlig samvittighet for på grunn av klimagassutslipp. Samtidig vet jeg at jeg ved å utelate kjøtt fra kostholdet mitt gir et viktig bidrag til klimasaken. Jeg synes det er viktig å gå foran og inspirere, og støtter NOAH fordi de fremmer saker som fremdeles blir oversett av mange, sier Magnus Eliassen, artist i duoen Sirkus Eliassen.

Artist Hanne Sørvaag på vegetarevent i NOAH t-skjorte

– Det er så gøy å få være med på noe som dette og henge med folk som har gode meninger! Jeg ble selv vegetarianer etter at min far tok over familiegården og startet kjøttproduksjon av sau. Da jeg fikk det hele så tett innpå meg oppdaget jeg dyrenes følelsesliv, og det ble feil å skulle spise dem. For meg ble overgangen til å være vegetarianer enkel, man må bare bruke litt mer fantasi når man lager mat. Jeg føler nå at jeg gjør noe bra for både dyr, miljø og min egen helse, og har aldri sett meg tilbake, sier Hanne Sørvaag, artist og produsent.

«Jeg ble selv vegetarianer etter at min far tok over familiegården og startet kjøttproduksjon av sau. Jeg føler nå at jeg gjør noe bra for både dyr, miljø og min egen helse, og har aldri sett meg tilbake.»
– Hanne Sørvaag, artist

Redusert kjøttproduksjon- og forbruk har blitt en stadig viktigere sak politisk, og flere partier fremmer nå dette i sine partiprogram, deriblant MDG, Venstre og SV. Særlig er problematikken knyttet til klima og miljø tydelig, men også dyrevelferd blir fremhevet. NOAH arbeider for å øke bevisstheten rundt temaet gjennom sin Vegetarkampanje, og er blant annet med i Klimavalg 2013 som jobber for at folk skal stemme på klimavennlig politikk under årets valg. På NOAHs Vegetarevent 2013 var nettopp den politiske synliggjøringen av kjøttindustriens negative påvirkning viktig: NOAH fikk besøk av flere politikere på standen som alle støtter opp om økt vegetarisk forbruk og NOAHs arbeid for å fremme dette.

Hanna Marcussen på vegetarevent som tar i mot vegetarmat

– Vi i Miljøpartiet de Grønne jobber også for å få et positivt fokus på vegetarisk mat, og synes det er viktig med et arrangement som dette. Vi spiser nå 50% mer kjøtt enn på 80-tallet da jeg vokste opp, og kjøttproduksjon er en debatt som burde komme opp. Når jeg lager mat selv lager jeg alltid vegetarisk, og det har etter hvert blitt naturlig å gå for de vegetariske alternativene, sier Hanna Marcussen, nasjonal talskvinne for MDG.

«Vi i Miljøpartiet de Grønne jobber også for å få et positivt fokus på vegetarisk mat, og synes det er viktig med et arrangement som dette.»
– Hanna Marcussen, nasjonal talskvinne, MDG

– Det er akkurat denne typen arrangementer vi trenger, hvor folk får se hvor fantastisk godt vegetarmat kan være. Når vi vet at den internasjonale kjøttproduksjonen har så stor effekt på klimautslippene, så er det bare en fordel at flere har lyst til å spise grønnere. Det er viktig å jobbe med holdninger i forhold til vegetarmat, her gir NOAH et viktig bidrag, sier Stefan Heggelund, stortingskandidat for Høyre, som selv er vegetarianer.

Guri Melby på vegetarevent som spiser vegetarmat

– Slike arrangementer bidrar til å vise folk at det går an å ta noen grønne valg, valg som bidrar både innenfor dyrevelferd, klima og miljø. Venstre fremmer derfor økt vegetarisk forbruk i sitt partiprogram. Når vi bruker dyr til vår egen nytte har vi et stort etisk ansvar for at dette foregår på en bra måte, dyrevelferds-perspektiver har ikke vært løftet nok frem av nåværende regjering, sier Guri Melby, medlem i Venstres sentralstyre.

«Slike arrangementer bidrar til å vise folk at det går an å ta noen grønne valg, valg som bidrar både innenfor dyrevelferd, klima og miljø.»
– Guri Melby, Venstres sentralstyre

– Dette er et supert tiltak, det er viktig at folk ser mulighetene. Dyrevelferd er viktig for SV, vi ønsker å redusere det industrialiserte landbruket, sier Gunhild Sandanger fra SV.

NOAHs Vegetarevent vokser for hvert år, noe som viser at en holdningsendring er i ferd med å finne sted. Vegetarisk mat har blitt mer tilgjengelig, og stadig flere velger bort kjøttet til fordel for bærekraftig og dyrevennlig vegetarisk mat.

«Dette er et supert tiltak, det er viktig at folk ser mulighetene.»
– Gunhild Sandanger, SV-politiker

NOAH vil jobbe for å inspirere flere til å ta dette valget i tiden som kommer – og håper mange av våre nye stortingspolitikere vil delta i denne bevisstgjøringen!

«Det er viktig å jobbe med holdninger i forhold til vegetarmat – her gir NOAH et viktig bidrag.»
– Stefan Heggelund, Stortingskandidat for Høyre

 

Artikkelen har tidligere stått på trykk i NOAHs Ark #2/2013.

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.