NOAHs Meatless Monday-kampanje til stadig flere!


DSC_0376
I februar starter studentsamskipnadskantiner i store deler av Norge med Meatless Monday, fra Harstad i nord til Kristiansand i sør. Målet med kampanjen er å øke bevisstheten på fordelene ved å spise mer vegetarisk og tilrettelegge for sunne og bærekraftige matvaner.

NOAH fremmer det internasjonale Meatless Monday-initiativet, og samarbeider allerede med mange studentkantiner i Oslo og Akershus. Nå skal femten nye steder være med og løfte frem vegetarisk mat på mandager.

Vegangryte fra SiO.
Vegangryte fra SiO.

– Dagens studenter er de som skal drive Norge i fremtiden, vi har derfor arbeidet med å spre kampanjen på studentkantinene ved høyskoler og universiteter rundt om i Norge. Både Miljødirektoratet og Helsedirektoratet oppfordrer nordmenn til å spise mindre kjøtt; kostholdsendring mot mer vegetarisk er et universalmiddel som vil bidra til å redusere mange av de store utfordringene vi står overfor i dag. Det å spise vegetarisk er også en effektiv måte å bidra direkte til å hindre dyrs lidelse. Det finnes så mye spennende og variert vegetarmat at det ikke er noen grunn til at dyr skal måtte lide for å tilfredsstille våre ganer. Studenkafeene viser nå at de tar ansvar ved å sette konsekvensene av vårt matforbruk på dagsordenen, og gjøre det lettere å velge bærekraftig og dyrevennlig mat. Gjennom Meatless Monday vil folk få mulighet til å se hvor enkelt og godt det er å spise mer plantebasert, sier Kaisa Hautala, fagsjef for bærekraft i NOAH.

I forrige uke ble Helsedirektoratets nye rapport om utviklingen i norsk kosthold de siste årene lagt frem. Der anbefaler de nordmenn å redusere sitt inntak av animalsk mat og øke inntaket av plantebasert mat, både av hensyn til egen helse og bærekraft. Kjøttforbruket øker år etter år, vi spiser nå nesten 40% mer kjøtt enn i 1981. Meatless Monday har nettopp som mål å få folk til å se hvordan maten vi spiser påvirker vår egen helse og verden rundt oss. Kjøttforbruk utgjør den største kilden til klimagassutslipp i privat forbruk, det er også vårt matforbruk som er enklest og billigst å endre. Redusert kjøttforbruk vil også redusere presset på globale matressurser ved at vi spiser maten som dyrkes direkte, i stedet for å la den gå gjennom dyr hvor opp mot 90% av energien går tapt.

– Alle har ansvar for å bidra til en bærekraftig utvikling enten det gjelder miljøet, matforsyning eller dyrevelferd. Vi jobber på en utdanningsinstitusjon der vi først og fremst møter unge mennesker. Det er de som skal drive samfunnet videre. Derfor er det avgjørende å øke deres bevissthet og bidra til gode holdninger, sier Sveinung Dale, avdelingsleder for SiØs (Studentsamskipnaden i Østfold) spisesteder i Fredrikstad og Halden.

DSC_0785 (2)Følgende kantiner starter opp med Meatless Monday i løpet av februar og mottar gratis Meatless Monday-materiell som bordkort, plakater, løpesedler og roll-ups, i tillegg til informasjonsbrosjyre for spisesteder og Vegetarisk startpakke med oppskriftshefte for både studenter og ansatte.

  • Studentsamskipnaden i Østfold: SiØ Spis på Remmen i Halden og Fredrikstad.
  • Studentsamskipnaden i Telemark: Kafé Henrikke i Porsgrunn og Kafé Studenten i Bø.
  • Studentsamskipnaden for Sunnmøre: Kantina i Volda og Kantina i Ålesund
  • Studentsamskipnaden i Agder: Kafé Kampus i Kristiandsand og Grimstad
  • Studentsamskipnaden i Buskerud: Café Papirbredden i Drammen og Café Kongsberg
  • Høgskolen Stord/Haugesund: Studentkafeen i Haugesund
  • Studentsamskipnaden i Oppland: SOPP kantina i Lillehammer
  • Studentsamskipnaden i Harstad: Kantina i Harstad

 

SiO-sjef, Per Christensen og NOAHs vegetaransvarlige, Kaisa Hautala på vegetarevent for SV-kafeen.
SiO-sjef, Per Christensen og NOAHs vegetaransvarlige, Kaisa Hautala på vegetarevent for SV-kafeen.

Allerede i 2013 sluttet SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) seg til NOAHs Meatless Monday-kampanje, i 2014 ble antall SiO-kantiner hvor vegetarisk mat fremmes på mandager utvidet ytterligere. På Blindern har de Meatless Monday på blant annet Fredrikke og SV-kafeen, de to største kantinene tilknyttet Høyskolen i Oslo, Annas spiseri og P35 satser også sterkt på vegetarisk. Se oversikt over steder her.

– Vi ønsker å gi vegetar- og veganmåltidene våre større attraksjonskraft og at ALLE våre studenter fra tid til annen like gjerne velger dette som kjøtt eller fisk. Meatless Monday kampanjen er flott måte å få oppmerksomhet til våre vegetaralternativer. SiO Mat og Drikke ønsker å legge til rette for gode matvaner og at våre studenter skal være trygge på at maten vi tilbyr har ernæringsmessig kvalitet samtidig som den ser innbydende ut og smaker godt, sa Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og drikke, da SiO styrket sin satsing på vegetarisk mat i 2014.

For mer informasjon om Meatless Monday og vegetarisk mat, se meatless.no.