Meatless Monday 2015


Mandag 29. oktober gikk startskuddet for Meatless Monday i kantinene på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Kampanjen er et samarbeid mellom Studentsamskipnaden på Ås og NOAH – for dyrs rettigheters, som arbeider med å fremme initiativet blant annet overfor universiteter.

Meatless Monday er en internasjonal kampanje som oppfordrer enkeltpersoner og organisasjoner til å ta det første skrittet mot et sunnere og mer bærekraftig kosthold ved å innføre en kjøttfri dag i uken. Initiativet ble lansert ved John Hopkins University i USA i 2003, og har siden spredd seg til alle verdenshjørner.

– Målet med kampanjen er å øke bevisstheten på fordelene ved å spise mer vegetarisk, både for miljø og klima, effektiv ressursutnyttelse, egen helse og ikke minst dyr. Vi håper kampanjen vil bidra til at flere tar bevisste valg når de kjøper mat, sier Kaisa Hautala, leder for NOAHs vegetarkampanje. – At UMB som har biologi, matvitenskap, miljø, areal- og naturressursforvaltning som kjerneområder nå deltar sender et viktig signal.

– Vi er hva vi spiser, gå over til et sunnere vegetarisk kosthold med ferske kortreiste råvarer, sier leder for studentkafeene på Ås, Lars Kristian Rustad. Kantina på Samfunnet tilbyr allerede en vegetarisk varmrett hver dag, og denne skal nå fremheves hver mandag. Ved lanseringen var alle tre varmretter være vegetariske!

– Å velge vegetarisk er også en viktig innsats alle kan gjøre for å bedre dyrevelferd og redusere lidelse for dyr. Det er spesielt positivt at UMB nå oppfordrer til dyrevennlige valg i matforbruk, siden etologistudiet som nettopp handler om dyrs behov befinner seg på UMB, samt at også veterinærstudiet kommer til å bli lagt til Ås, sier veterinær Siri Martinsen.

 Vi er hva vi spiser, gå over til et sunnere vegetarisk kosthold med ferske kortreiste råvarer. Lars Kristian Rustad, leder for studentkafeene på Ås.