Meatless: Kjente vegetarianere


 

.

NOAHs kampanje Meatless presenterer internasjonalt kjente og historiske personer som kutter ut kjøttet for dyrene, miljøet og helsens skyld. Her ser du hva de har å si.


Casey Affleck“Når folk spør hvorfor jeg ikke spiser animalske produkter svarer jeg: Fordi de er usunne, og de er produkter av en voldelig industri. (…) Forestill deg å leve i et bur i mørket, ute av stand til å bevege deg, dag etter dag. Lidelsene til gårdsdyr er nesten hinsides vår fatteevne. De har ingen valgmuligheter, men det har du, og livene deres avhenger av det.”

Casey Affleck, skuespiller


Prince

“Jeg vil ikke spise noen med foreldre. “Du skal ikke slå ihjel” betyr akkurat det!”

Prince, musiker


Paul McCartney

“Når jeg ser bacon ser jeg en gris, og det er derfor jeg ikke kan spise det. Så enkelt er det. (…) Om slakterier hadde glassvegger ville alle vært vegetarianere.”

Paul McCartney, musiker

Kim Basinger

“Hvis du selv kunne føle eller se dyrenes lidelser, ville du ikke tvile. Ikke spis kjøtt.”

Kim Basinger, skuespiller


Chrissie Hynde

“Kjøttindustrien bruker flere hundre millioner dollar på å lyve til folk. Men ingen mengde falsk propaganda kan renvaske kjøttspising: Det er dårlig for helsen, katastrofalt for miljøet og et levende mareritt for dyrene.”

Chrissie Hynde , musiker, Pretenders)


Tobey Maguire

“Jeg har aldri hatt noe ønske om å spise kjøtt. Som barn hadde jeg store problemer med det, fordi jeg forestilte meg hva jeg spiste og hva slags liv dyret hadde levd.”

Tobey Maguire, skuespiller


Alec Baldwin

“Hver gang vi setter oss ned for å spise gjør vi et valg. Vær så snill, velg vegetarianisme. Gjør det for dyrene. Gjør det for miljøet, og gjør det for helsen din.”

Alec Baldwin, skuespiller


James Cromwell

“Dyr fortjener respekt, omtanke og rettferdighet – ikke redsel, tortur og voldsom død. Jeg tror på å stå opp for dyrene hver gang jeg setter meg ned for å spise.”

James Cromwell, skuespiller


Jane Goodall

“Tusener av mennesker som sier de “elsker” dyr setter seg ned en eller to ganger om dagen for å nyte kjøttet fra skapninger som har blitt fullstendig berøvet alt som kunne gjort livene deres verdt å leve, og som har måttet utstå slakterienes grusomme lidelse og redsler.”

Jane Goodall, forsker


Natalie Portman

“Jeg er veganer og elsker dyr. Jeg lever etter mine verdier. Det er mye lidelse bak egg- og melkeprodukter også.”

Natalie Portman, skuespiller


Edvard Munch

”Kan De tenke Dem en kalv, en alminnelig rødsidet kalv. Har De sett den inn i øynene noen gang? Har De sett hvor dype de er og hvor gode de er innerst inne? Og dette vesenet med disse øynene, slår vi en dag brutalt i panne-brasken, stikker en kniv i halsen på det og spiser både blodmat og kjøtt av det… Vi er udyr, er vi. (…) Det er ikke nødvendig å drepe for å leve.”

Edvard Munch, maler


Joss Stone

“Jeg føler at det ikke er nødvendig å gjøre noe annet levende vesen vondt eller skade det. Det er så mange andre ting vi kan spise. Jeg har aldri spist kjøtt i mitt liv, og jeg er 1,70 meter høy og svinner ikke akkurat bort.”

Joss Stone, sanger


Alicia Silverstone

“Å bli veganer er det absolutt beste jeg har gjort i mitt liv. Straks folk tilbringer tid med gårdsdyr på en kjærlig måte… en gris eller ku, en kylling eller en kalkun, ville de kanskje finne ut at de kan relatere seg til dem på samme måte som til hunder og katter. Folk tenker ikke egentlig på dem på den måten fordi de er på tallerkenen. Hvorfor skal de være mat når andre dyr er kjæledyr? Jeg ville aldri spise hundene mine.”

Alicia Silverstone , skuespiller


Forest Whitaker

“Livet er fullt av valg, og for mange år siden valgte jeg å å bli vegetarianer, og det er et av de beste valgene jeg noen sinne har gjort.”

Forest Whitaker, skuespiller


“Ingenting vil gavne menneskelig helse og øke sjansene for overlevelse for livet på jorden så mye som utviklingen til en vegetarisk diett.”

Albert Einstein, nobelprisvinner i fysikk


Pythagoras

“Så lenge mennesker massakrerer dyr vil de drepe hverandre. Sannelig, den som sår frø av mord og smerte kan ikke høste glede og kjærlighet.”

Pythagoras, filosof


Leo Tolstoi

”Dersom man virkelig og seriøst søker å leve et godt liv, vil det første man avstår fra alltid være bruken av animalsk føde, fordi bruken av det rett og slett er umoralsk, ettersom det involverer utøvelsen av en gjerning som er det motsatte av den moralske følelsen – drap.”

Leo Tolstoy, forfatter


Joaquin Phoenix

“Jeg har vært veganer fra jeg var omkring 3 år gammel og involvert i dyrs rettigheter i årevis. Dyrs rettigheter er en del av mitt hverdagsliv.”

Joaquin Phoenix, skuespiller


Alice Walker

”Dyrene i denne verden eksisterer for sin egen skyld. De er ikke skapt for mennesker mer enn svarte er skapt for hvite eller kvinner for menn.”

Alice Walker, forfatter


Carrie Underwood

“Jeg sluttet å spise kjøtt for noen år siden. Helt siden jeg var liten har jeg elsket dyr… Om du fortalte meg at jeg aldri ville kunne synge igjen ville jeg sagt det var grusomt, men det er ikke livet mitt. Om du fortalte meg at jeg aldri ville kunne omgås dyr igjen, ville jeg rett og slett dø.”

Carrie Underwood, sanger


J. M. Coetzee

“Det ville være en misforståelse å idealisere tradisjonelt husdyrhold som standarden det industrielle husdyrholdet ikke når opp til: tradi-sjonelt husdyrhold er brutalt nok, bare i mindre skala. En bedre standard å dømme begge praksiser etter ville være den enkle standard for humanitet; er dette virkelig det beste mennesker er kapable til?”

J. M. Coetzee, nobelprisvinner i litteratur


Moby

“Kan du se et dyr inn i øynene og si til det: Min appetitt er viktigere enn din lidelse?”

Moby, musiker


Carl Lewis

“Faktisk var mitt beste år innen bane-idrett det første året jeg spiste vegansk.”

Carl Lewis , vinner av 9 olympiske gullmedaljer i friidrett

Vincent van Gogh

“Etter at jeg besøkte slakteriene i Sør-Frankrike har jeg sluttet å spise kjøtt.”

Vincent van Gogh, maler

Leonardo da Vinci“Jeg har fra ung alder tatt avstand fra bruken av kjøtt, den tid vil komme når vi vil se på drap av dyr som vi nå ser på drap av mennesker.”

Leonardo da Vinci, kunstner og vitenskapsmann

.

.

Følgende er avbildet på Meatless-plakaten:

Rekke 1 (bakerst): L. da Vinci, R. Wagner, J. Goodall, S. Ramanujan, M. Gandhi, I. B. Singer, F. Kafka, A. Walker, Pythagoras, A. Schweitzer, E. Munch, A. Einstein, G. B. Shaw, R. W. Emerson, M. Shelley, P. Shelley, G.L. Leclerc, H. G. Wells, V. van Gogh

Rekke 2: A. Yankovic, B. Spock, Plutark, R. Gere, K. Bush, R. Pachauri, T. Birch, F. Apple, H. Thoreau, André 3000, A. Silverstone, T. Regan, L. Nimoy, Mos Def, D. Duchovny, J. M. Coetzee, Epikur, E. Stoltz, A. Milano

Rekke 3: J. Cage, N. Imbruglia, A. Lennox, C. Underwood, Moby, M. Ventimiglia, H. Panettiere, C. Lewis, A. Baldwin, E. Rossum, C. Hynde, C. Affleck, B. Adams, S. McCartney , L. Bush, P. Sellers, M. Navratilova, J. Cromwell, S. Twain

Rekke 4: D. Hannah, B. Marley, K. Basinger, S. Martin, W. Harrelson, B.D. Howard, J. Baez, C. Eastwood, F. Whitaker, J. Phoenix, N. Watts, B. Dylan, Morrissey, K. Bell, I. McKellen, A. Serkis, S. Astin, P. Anderson

Rekke 5: Platon, J. Coltrane, A. Hopkins, J. Jett, T. Yorke, Prince, E. Harris, J. Stone, Pink, J. Leto, N. Portman, T. Maguire, T. Edison, L. Tolstoy

Foran: R. Starr, J. Lennon, P. McCartney, G. Harrison, L. McCartney, Konfucius

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2008. Se en liste over flere kjente veganere på Wikipedia.

Vi trenger din hjelp for å gi dyrene friheten tilbake. Klikk her for å støtte vårt arbeid.