Lillian Müller- Livskilde


av Siri Martinsen, hovedfoto: Damien Rinaldi

Det var panikk for å eldes som fikk Lillian Müller til å slutte å spise kjøtt. Idag bærer hun sine 60 år som et smykke og sine 32 år som vegetarianer likeså. Men utseendet er ikke lenger hovedmotivasjonen.

Det er ingen overdrivelse å si at det ytre har vært sentralt i Lillian Müllers karriere – da hun som ungjente fikk andreplass i Frøken Norge-konkurransen, var modell-løpebanen lagt. Lillian har både vært skuespiller og catwalkmodell, men det var som den mest avbildede Playboy-modell gjennom tidene hun skulle bli et velkjent navn. Det var kropp og ytre for alle pengene i de miljøene Lillian ferdedes, og å se en begynnende rynke var som å se fanden sjøl.

Bilde av Lillian og hennes datter, Alice som smiler inn i kamera.
Lillian og hennes datter, Alice. Foto: Maurice Rinaldi

– Da jeg var ung var jeg veldig forfengelig, og jeg hadde panikk for å fylle 30. Det er ikke gøy å bli gammel i det miljøet jeg var, da var det bare å pakke kofferten. Jeg ville holde på ungdommen, så jeg begynte å informere meg, og fant ut at det sunneste jeg kunne gjøre var å kutte ut animalske produkter. Jeg ble veganer da jeg var 27, men jeg tenkte ikke på dyrene i den forbindelsen – det var rett og slett fordi jeg ville holde meg ung.

– Hvordan ble du opptatt av dyrs rettigheter også?

– Jeg reagerte på slakting av dyr allerede som liten. Jeg vokste opp på gård i Fevik og vi hadde griser som jeg fikk så godt forhold til. Det var forferdelig hver gang en gris skulle slaktes. Men det var først da jeg ble gravid som 38-åring her i USA at jeg for alvor tenkte dypere over vårt forhold til dyr. Etter at jeg ble veganer utviklet jeg meg også mer som menneske – og fra å være mest opptatt av å være ung og pen, ble dyrene etterhvert grunn nummer en for at jeg synes veganisme er så viktig. Mannen min som var produsent foreslo at vi skulle lage et TV-program om helse og kosthold da jeg var gravid – «Let´s talk health» het det. Når jeg skulle snakke offentlig om veganisme måtte jeg skaffe meg mer kunnskap om detaljene i husdyrproduksjonen, og det var da jeg for alvor forsto hvor ekstrem kjøttindustrien var. Hadde mennesker sett hva som skjer i slaktehusene, ville mange blitt veganere. Dyrene står i kø for å bli drept, stanger inn i hverandre, blir febrilske. Du skal ikke fortelle meg at ikke de dyrene er livredde når de blir slaktet. Hvis du ser hvordan det virkelig er, vil du ikke spise dem etterpå. Det finnes ingen «human» måte å drepe et dyr på, la oss se realiteten i øynene. Katter og hunder har et sinn, de har tanker og følelser – det er akkurat det samme med kalkuner, griser og kuer. Og det er ikke bare kjøttindustrien det gjelder. Vi går ikke i noe med skinn eller pels, ingenting som er laget av dyr eller produkter fra dyr, bruker ikke sminke som er testet på dyr – vi ønsker å boikotte alt som har forårsaket lidelse for dyr. Jeg savner ingenting av min gamle livsstil.

«Du skal ikke fortelle meg at ikke de dyrene er livredde når de blir slaktet. Hvis du ser hvordan det virkelig er, vil du ikke spise dem etterpå. Det finnes ingen «human» måte å drepe et dyr på, la oss se realiteten i øynene.»

«Vi» betyr Lillian og hennes 20-årige datter som er vokst opp som vegetarianer, og like brennende engasjert i dyrs rettigheter som henne selv.

– Min datter har aldri spist et stykke kjøtt. Jeg var veganer under hele graviditeten også, og da hun var liten hadde Alice Angelica ingen av de vanlige barnesykdommene, hun har alltid vært veldig sunn og sterk. Men for henne handler det å være veganer 100 % om å respektere dyrene. Vi har reddet flere omplasseringsdyr som hun har vokst opp med – deriblant pitbullen Chuch som er verdens snilleste, og terrierblandingen Peachy og katten Bob Dylan som bor hos Alice Angelica. De er så smarte og sjelfulle hele gjengen, men det samme er alle dyrene i kjøttindustrien – og så skal man slakte dem og ha dem til steik. Alice er en av dem som ser helt intuitivt at dette er feil. Nå utdanner hun seg til veterinær fordi hun vil bruke karrieren til å hjelpe dyr.

Lillian som står foran et grønt tre og smiler inn i kamera.
Foto: Maurice Rinaldi

Lillian brenner også for å hjelpe dyr – men veganisme handler vel så mye om å hjelpe mennesker, i følge henne:

– Jeg har fått en helt ny karriere etter at jeg fylte 50 – jeg bestemte meg for at jeg ville hjelpe flere til å holde seg friske og sunne når de ble eldre. Jobben min nå er å holde foredrag om «cruelty free living» – en plante-basert livsstil. Du kan blomstre hele livet. Om jeg kan være et eksempel for andre om hvordan de kan få det bedre selv og i tillegg leve et mer hensynsfullt liv, så er det noe av det mest meningsfulle jeg kan gjøre. Jeg fyller 60 år i år og har vel så mye energi som da jeg var 20 – folk kaller meg en «energiball». Jeg er aldri syk, har langt mindre aldringstegn enn de fleste på min alder, farger ikke håret og foruten et brystimplantat som jeg tok som ung og skal fjerne så fort jeg får anledning, har jeg aldri «fikset» på utseendet på noe vis  – alt kommer innenfra, det er «bivirkningene» fra et plante-basert kosthold og en positiv holdning. Det er viktig for meg å føle at jeg ikke er med på noe som er ødeleggende, slik som kjøttindustrien er – det gjør at jeg får en gladere og friskere sinnsstemning. Og den veganske maten i seg selv er helbredende for folk. Min mamma har blitt vegetarianer nå – det tok henne 30 år – men det er flott for helsa hennes. Hun har kuttet ut medisinene hun måtte bruke før og legen er veldig fornøyd med henne. Jeg måtte jo si «hva var det jeg sa?»…

«Etter at jeg ble veganer utviklet jeg meg også mer som menneske – og fra å være mest opptatt av å være ung og pen, ble dyrene etterhvert grunn nummer en for at jeg synes veganisme er så viktig.»

De som kjenner Lillian som en brennende vegan- og helseforkjemper ble nok litt forbauset over å se henne på «4 stjerners middag» diske opp med bløtekake av traust, animalsk fløte. Lillian forteller at økologisk fløte til bløtekaka var hennes forsøk på å få med de mindre vegetar-vennlige gjestene på en ellers vegansk meny. Hadde hun hatt dem til bords hjemme derimot, ville vi sett andre boller:

– Her hvor jeg bor i Beverly Hills har vi 15 utsøkte økologisk-veganske raw food restauranter. De har helt fantastiske kokker. Til daglig spiser jeg 90 % raw food og 99 % vegan. Men det er jo også lett å være vegetarianer eller veganer i Norge – det er absolutt ingen grunn til å spise animalske varer. Det finnes stort utvalg av soyaprodukter og andre vegetarprodukter, jeg tror Norge er på god vei når det gjelder vegetarisme.

Selv om Lillian forståelig nok ikke har noen planer om å flytte fra sitt amerikanske vegan-paradis, er hun ofte i Norge, og er opptatt av utviklingen i hjemlandet:

– Jeg følger med på hva NOAH gjør, og jeg ser at det har skjedd veldig mye positivt! Jeg stiller mer enn gjerne opp på NOAHs arrangementer når jeg er i Norge. Jeg har også planer om en foredrags-serie om veganisme og helse i Norge – det er viktig at flere nordmenn blir klar over hvor bra denne livsstilen er!

– Hva er ditt svar til de som fortsatt tror man trenger kjøtt?

– Hadde det vært sant, så hadde jeg ikke stått her sunn og frisk, og heller ikke min datter eller min søster i Norge – og alle de andre veganere og vegetarianere over hele verden. Sannheten er at jeg er mye mer vital og sunn idag som 60-årig veganer enn da jeg var 25 år og var Playmate of the Year. Det er rett og slett feil at vi trenger kjøtt!
«The truth is in the pudding, and I´m a damn good pudding» er et av Lillians favorittuttrykk. Og om det ikke skulle være tydelig nok, har hun flere dessert-allegorier:

– Å kunne være sexy når du er 60 er jordbæret på bløtekaka. Men selve bløtekaka det er meg!

Lillian har dessuten nylig fått bevis for at mange synes hun er til å spise opp: I 2010 vant hun en skjønnhetskonkurranse av en litt annen art enn den hun startet sin modellkarriere med: Petas «Sexiest vegetarian over 50».

«Min datter har aldri spist et stykke kjøtt. Jeg var veganer under hele graviditeten også, og da hun var liten hadde Alice Angelica ingen av de vanlige barnesykdommene, hun har alltid vært veldig sunn og sterk.»

– Jeg er veldig stolt over det – det er en bekreftelse på at det jeg står for inspirerer. Jeg har fått mange til å bli veganere ved å vise hvor frisk og ungdommelig du kan fortsette å være. Men det spirituelle er vel så viktig, man skal ikke bare bli veganer for utseendets skyld – men det hjelper på at folk forstår at det å spise døde dyr også ødelegger helsa og utseendet ditt, i tillegg til miljøet og dyrenes liv.

Om Lillian Müller

  • Oppvokst i Fevik, bosatt i USA.
  • Forfatter av flere helse- og livsstilbøker med fokus på veganisme.
  • Skuespiller og modell. Ble kjent bl.a. som mest populære Playboy-modell, og har medvirket i en rekke filmer og musikk-videoer.
  • Vant Petas “Sexiest Vegetarian over 50” 2010.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #1/2011

Vi trenger din hjelp for å kjempe for dyrenes rettsvern. Klikk her for å støtte vårt arbeid.