Leder: En god jul er mulig

av Siri Martinsen, leder i NOAH, hovedfoto: NOAH

Det nærmer seg jul, og dessverre betyr det at slaktevolumet øker. "Slaktevolum" - dette empatiløse ordet skjuler dyrs redsel, fortvilelse og smerte.

I forbindelse med julen slaktes flere griser og kalkuner enn ellers i året. Det slaktes også flere kyllinger, og gjennom høsten frem til november har lammeslaktingen pågått for fullt. Grisene, kalkunene og kyllingene kveles i panikk av CO2-gass. Lammene tvinges frem på samlebånd mot slakteren som påfører dem elektrisk støt.

De som vil rosemale kjøttindustrien fremstiller det gjerne som om dyrene knapt merker at de dør. «I Norge har vi strenge, kunnskapsbaserte regler for transport og slakting av husdyr for å ivareta dyrevelferden», skriver kjøttbransjens reklamekontor, Matprat. Men alle som har vært vitne til hvordan dyr behandles på slakterier, vet at det dyrene opplever er ubeskrivelig. Man kan skjule det, fornekte det og fortrenge det. Men dyrene kan bare oppleve det; stå i lidelsen, helt til den tar livet av dem.

«Slaktingen er bare en brøkdel av det negative dyrene påføres for kjøttets skyld.»

Og enda er slaktingen bare en brøkdel av det negative dyrene påføres for kjøttets skyld. Dagens husdyrbaserte landbruk er ikke mye å være stolt av: Kyllinger som ikke kan bevege seg dersom de blir eldre enn noen uker, kuer som blir fratatt kalven rett etter fødsel og griser med magesår og leddsmerter som sperres inne i betongbinger på livstid – dette er ikke en arv vi bør føre videre én eneste generasjon. Norsk landbruk kan og bør være bedre enn dette. Og det blir det av å bli mer plantebasert.

I begynnelsen av 2025 lanserte NOAH nettmagasinet Veggisnytt.no. Vi følte at det norske publikum trenger en kanal som formidler nyheter om plantebasert utvikling, forbruk og fremskritt. Fordi det å snu ryggen til kjøttindustrien tross alt er det viktigste vi kan gjøre for dyrene og jorda. Og fordi andre medier sjelden bidrar med inspirasjon til å gjøre dette. Veggisnytt skal vise frem det positive som skjer i retning av et mer dyre- og miljøvennlig samfunn, slik at stadig flere skal kunne bidra til dette med egne valg. Initiativet kom ikke ett sekund for tidlig. Det siste året har tradisjonelle medier i økende grad hatt negativt fokus på positiv endring: Man leser at unges klimaengasjement har «forsvunnet», og at det å være seg selv nok er «inn». I høst har flere medier dekket påstanden om at nordmenn «ikke er interessert» i plantebasert mat. Men stemmer det egentlig?

«Veggisnytt skal vise frem det positive som skjer i retning av et mer dyre- og miljøvennlig samfunn, slik at stadig flere skal kunne bidra til dette med egne valg».

NOAH merker stadig voksende engasjement rundt dyrs rettigheter, flere blir medlemmer, tusenvis skriver under på våre kampanjer og Veggisnytts oppskrifter blir hyppig besøkt.

I hovedartikkelen i dette NOAHs Ark graver vi dypere bak overskriftene i kjøttdebatten, og påstandene om folks meninger og engasjement. Og vi finner at den offentlige debatten – i media og politikken – underkommuniserer både problemene med kjøttindustrien og stemmene til de som ønsker en positiv endring. Misnøye med endring mot et mer dyre- og miljøvennlig landbruk blir imidlertid løftet frem. Dette kjenner NOAH igjen fra rovdyrdebatten – hvor verneinteresser underrepresenteres og misnøye med rovdyr overrepresenteres i offentligheten. Hvorfor agerer media på denne måten? Har de en forkjærlighet for egoistiske motiver fremfor altruistiske? Er det en oppfatning av at de egoistiske motivene bunner i «sterkere» følelser, og derfor gir mer uttelling i klikk og oppmerksomhet?

Les hovedartikkelen i NOAHs Ark 3/2025: «Kjøtt for enhver pris?»

Det finnes dessverre lite analyser og forskning rundt mediadynamikken i saker som omhandler dyr og natur. Men én konklusjon kan vi trekke; det er et stort behov for å løfte frem positiv endring og de som bidrar til det – Veggisnytt har med andre ord livets rett. Enten det er nyheter om at UK har laget plan for å fase ut dyreforsøk og at den siste elefanten i fangenskap i Argentina er sluppet fri, eller ny forskning om at plantebasert mat beskytter mot mikroplast og gir en sunnere alderdom; Veggisnytt gir oppmuntring til å ta dyrevennlige valg, og håp om at det nytter å engasjere seg. Og realiteten er at det gjør det.

«Vi vet at en virkelig god jul er mulig – en jul som ikke er basert på utnytting av dyr.»

Julen er en paradoksal tid for de som bryr seg om dyr. For med bordene lastet med ribbe, pinnekjøtt og kalkun, kommer julegleden på bekostning av dyrene. Vi vet at det ikke trenger å være slik. Vi vet at en virkelig god jul er mulig – en jul som ikke er basert på utnytting av dyr. Denne visjonen er ikke urealistisk – tvert imot bidrar stadig flere til et samfunn som tar mer hensyn til dyr. NOAH lover at vi skal fortsette å bidra til denne utviklingen, vise frem de gode eksemplene og bygge opp under engasjementet. Og for alle som ønsker en god og dyrevennlig jul, vil Veggisnytt være der med tips, oppskrifter og ekte juleglede…

Denne artikkelen har tidligere vært på trykk i magasinet NOAHs Ark #3/2025

Foto: Stefanie Poepke/Unsplash

NOAH jobber hardt for å motvirke utnytting og mishandling av dyr, MEN VI TRENGER DIN HJELP.